«7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά»: Ασύμμετρες απειλές από τα παιδιά του Μπουνιουέλ

Κάποια από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του ισπανικού κινηματογράφου. 7 σφηνάκια σουρεάλ κωμωδίας που μπλέκουν το χιούμορ με τον τρόμο. Μια μαύρη σάτιρα όπου, ανά πάσα στιγμή, τα γέλια μπορούν να μετατραπούν σε κραυγές.

*Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo

Πριν από την αφήγηση 7 μικρών, ενοχλητικών για τις σταθερές της σύγχρονης κοινωνίας, ιστοριων βλέπουμε τη φράση «βαρέθηκα τη συμμετρία» από το «Φάντασμα της Ελευθερίας» του Λουίς Μπουνιουέλ. Η σύνδεση των δημιουργών με τον μεγάλο σουρεαλιστή σκηνοθέτη γίνεται ώστε να μας βάλει στο κλίμα. Όσο βλέπουμε τις ιστορίες, αντιλαμβανόμαστε βαθύτερα αυτή τη σύνδεση, καθώς η ταινία δεν επενδύει στην ανάλαφρη, ψυχαγωγική συνιστώσα του σουρεαλισμού αλλά στη λογική που πρέσβευε ο Μπουνιουέλ, την αποσταθεροποίηση μέσω της τέχνης.

Ζώντας ο ίδιος σε εποχές πολέμων, δικτατοριών και πολιτικών διώξεων, είδε τις δημιουργίες του να θεωρούνται επικίνδυνες από τις αρχές και να περνά αρκετά χρόνια εκτός Ισπανίας ώστε να μπορεί να γυρίζει ταινίες πιο ελεύθερα. Η επικινδυνότητα των ταινιών του, στα μάτια των ισπανικών αρχών, δεν οφείλονταν σε ευθειες καταγγελίες κατά του πολιτικού συστήματος αλλά στη διάθεσή του για κωμική επίθεση πάνω σε θεσμούς που είχαν αναχθεί σε κοινωνικές σταθερές – η θρησκεία, η ανώτερη τάξη, η σημαία και η έννοια του έθνους γελοιοποιούνταν ουκ ολίγες φορές, όχι τόσο από αστεία περιστατικά όσο από τους χαρακτήρες που υποδύονταν τους εκπροσώπους τους.

Πόσο προσβλητικός όμως μπορεί να είναι σήμερα ο σουρεαλισμός; Σε έναν κόσμο που υποτίθεται πως είναι πιο ελεύθερος και κυρίως περισσότερο μεταμοντέρνος, πόσο υφίσταται η έννοια του ενοχλητικού χιούμορ; Αυτό προσπάθησαν να διερευνήσουν οι Εστέβε Σολέρ, Τζεράρντ Κίντο και Νταβίντ Τόρρας, τρεις σκηνοθέτες που επιμελήθηκαν επτά διαφορετικές ιστορίες, με σκοπό να αμφισβητήσουν σταθερές αλλά και να σατιρίσουν το ανθρώπινο πρόσωπο που συχνά βάζουμε μπροστά σε ηθικά ξεσπάσματα.

Οικογένεια, Αλληλεγγύη, Τάξη, Ιδιοκτησία, Εργασία, Πρόοδος, Δέσμευση είναι οι επτά θεματικές, μέσα από ιστορίες που προσπαθούν να ξαναδούν τον κόσμο από την οπτική του Μπουνιουέλ. Πρώτα να ενοχλήσουν και μετά να ψυχαγωγήσουν, κυρίως να ανοίξουν συζητήσεις μετά την προβολή για το πόσο αληθινός ή ψεύτικος είναι ο κόσμος που ζούμε. Το Cinobo φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτόν τον απρόβλεπτο διάλογο ανάμεσα σε δημιουργούς και κοινο και σας καλεί αντίστοιχα να αμφισβητήσετε και να γελάσετε. Ίσως και να φοβηθείτε…

Play Video

*Η ταινία «7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά» των Εστέβε Σολέρ, Τζεράρντ Κίντο και Νταβίντ Τόρρας είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo.

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Γιατί Cinobo;

Η ερώτηση σε ανάπτυξη είναι “γιατί αξίζει να έχεις Cinobo και αυτή τη σεζόν;”. Είναι οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων που το συνιστούν; Είναι κάτι άλλο; Κάθε σινεφίλ (και κατασκευαστής πλυντηρίου) έχει σίγουρα τους λόγους του. Εμείς προσπαθήσαμε να σας συγκεντρώσουμε τους πιο βασικούς.

Τα αγαπημένα μας των Νυχτών Πρεμιέρας

Το Cinobo ανυπομονεί για τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας και όσο μετρά τις μέρες για την έναρξη της φετινής διοργάνωσης κάνει τη δική του αναδρομή στην ιστορία του αγαπημένου φεστιβάλ της Αθήνας, επιλέγοντας 27 ταινίες από τις 27 προηγούμενες συναντήσεις του με τους σινεφίλ.