Bombshell: Η ιστορία της Χέντι Λαμάρ | Bombshell: The Hedy Lamarr Story

Το Νοέμβριο του 2015 η Google παρουσίασε ένα από τα ευρηματικά ημερήσια doodle της, αφιερώνοντάς το στη μνήμη μιας γυναίκας που είχε γεννηθεί πριν 101 χρόνια και μεσουρανούσε στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του 40. Η τότε φήμη της όμως είχε μείνει μόνο στο μυαλό των ιστορικών του κινηματογράφου, των συνδρομητών του TCM και όσων λίγων εξακολουθούν να ζουν με τις ταινίες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Οπότε πώς η Google αποφάσισε να της αφιερώσει τη μέρα;

Το βιντεάκι που είδε όλος ο πλανήτης εκείνη την ημερα εστίαζε στη Χέντι Λαμάρ και μαζί με το glamour της εποχής πληροφορούσε για την παράλληλη πορεία ως εφευρέτρια, κάτι που την έφερνε αμέσως σε αντιπαραβολή με όλες τις σταρ της εποχής αλλά και την επανασύστηνε ως μια πρωτοπόρο και δυναμική γυναίκα. Η Λαμάρ (που γεννήθηκε Χέντγουικ Κίσλερ αλλά όταν πέρασε τον Ατλαντικό πήρε ένα πιο εξωτικό όνομα) απείχε από το στερεότυπο της πλαστικής κούκλας και μπήκε δυναμικά σε χωράφια αυστηρά ανδροκρατούμενα, προτείνοντας πατέντα στον αμερικανικό στρατό σε μια εποχή που αυτός έμπαινε σε πόλεμο και προσπαθούσε να ξεπεράσει τεχνολογικά τον εχθρό.

Η Λαμάρ μαζί με τον συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ σκέφτηκαν μια τελείως διαφορετική χρήση για τον κύλινδρο αυτόματου πιάνου, χρησιμοποιώντας το ως βάση για ένα σύστημα κρυφής επικοινωνίας που θα έδινε στον κάτοχό του πλεονέκτημα απέναντι στον όποιο εχθρό. Η συσκευή για την οποία πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών, καθώς μπορούσε να κατακερματίζει το σήμα της εντολής σε πολλές διαφορετικές συχνότητες. Οι συνήθως ξεροκέφαλοι στρατιωτικοί έβαλαν τα γέλια, της πρότειναν να πηγαίνει σε στρατιωτικές βάσεις, να βγάζει φωτογραφίες και να μοιράζει αυτόγραφα και η πατέντα της μπήκε στα συρτάρια. Ξαναβγήκε το 1962, η ίδια δεν είχε ανανεώσει την πατέντα και όταν πλέον κρίθηκε κατάλληλη από τους αμερικανούς, η ίδια δε μπορούσε να αμειφθεί για την εφεύρεσή της. Το σύστημα που έφτιαξε με τον Άνθεϊλ δε χρησιμοποιήθηκε απλά, αλλά υπήρξε η βάση για την τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στην εποχή μας ως πρωτόκολλο για ασύρματες συνδέσεις όπως το αγαπητό μας WiFi και το GPS.

Από εκείνη την ημέρα που η Google έκανε γνωστή αυτή την ιστορία ακολούθησαν τόσα άρθρα για τη Λαμάρ μέσα σε λίγες εβδομάδες όσα δεν είχαν γραφτεί συνολικά ως τότε. Τα περισσότερα πλήττονταν από την αρρώστια του clickbait, με τίτλους όπως «Η Σταρ που Ανακάλυψε το WiFi», όμως περιείχαν συνοπτικές πληροφορίες για τη ζωή της στα προ Χόλιγουντ χρόνια, την παρουσία της στην ταινία Ecstasy του 1933 στην οποία εμφανίζεται γυμνή σε μια σκηνή ενώ σε μία άλλη προσποιείται οργασμό, τα χρυσά χρόνια στο Χόλιγουντ και φυσικά την επιστημονική της δράση.

Bombshell - Hedy Lamarr

Με τόσες πληροφορίες για την ίδια, το ντοκιμαντέρ ήταν θέμα χρόνου. Αυτό συνέβη το 2017 από την Αλεξάντρα Ντιν που βρήκε πολλά ηχητικά αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη της ίδιας και έχτισε όλο το προφίλ της από την αρχή, πολύ πληρέστερα από οτιδήποτε είχε γίνει πριν. Το Bombshell: The Hedy Lamarr Story περιέχει προπολεμική βιεννέζική μποέμ ζωή, κρυφά ταξίδια υπό τον φόβο των Ναζί, γάμους, πολλούς γάμους, παραγωγούς του Χόλιγουντ να υποκλίνονται στην ομορφιά της Λαμάρ και παράλληλα να της μαθαίνουν πως να στέκεται χωρίς να μιλά, επιστήμη, πόλεμο, χρόνια παρακμής, Τέξας, νέους γάμους. Μια ζωή που αποκλείεται να χωρούσε οποιαδήποτε χολιγουντιανή ταινία. Κλείνετε το WiFi από το κινητό σας (έτσι, ως φόρο τιμής) και την ανακαλύπτετε σε πανελλήνια πρεμιέρα.

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Ποιο είναι επιτέλους το «Κόλπο της Νυφίτσας»

O σκηνοθέτης του βραβευμένου με Όσκαρ Το Μυστικό στα Μάτια της επιστρέφει με πολύ διαφορετική διάθεση. Σπαρταριστό μαύρο χιούμορ, twists και παρατράγουδα μέσα σε μια έπαυλη που βασιλεύουν οι μνήμες του ένδοξου παρελθόντος όσο παραμονεύουν οι συνέπειες μιας χρόνιας παρακμής.

«The Classics»: Μερικοί το προτιμούν κλασικό

Κατηγορία με ταινίες-θρύλους, έτοιμες να σου προσφέρουν ανεξάντλητη απόλαυση, μια μεθυστική δόση νοσταλγίας, και τροφή για την επόμενη κινηματογραφική συζήτηση στην οποία θα παρευρεθείς.