Journal

Δράκουλες, ζόμπι και trolls: 10 καθηλωτικά τέρατα κινηματογραφικού fantasy στο Cinobo

Δράκουλες, ζόμπι και trolls: 10 καθηλωτικά τέρατα κινηματογραφικού fantasy στο Cinobo

Καλοκαιράκι, ό,τι πρέπει για λίγα αγνά τινάγματα. Ουρλιάξτε ελεύθερα με αυτά τα φοβερά δείγματα σινεμά φαντασίας από τον κατάλογο του Cinobo.

 

Κινηματογραφικά τέρατα: Μπορούν να είναι οτιδήποτε, να συμβολίζουν διαφορετικά πράγματα, ακόμα και να ανήκουν σε διαφορετικά είδη.

Το σινεμά του φανταστικού έχει όρια μόνο για να σπάνε. Μέσα -και έξω- από αυτά, μερικοί από τους πιο καθηλωτικούς, μοναδικούς, εξωπραγματικούς χαρακτήρες έρχονται ως απειλή, εκφράζοντας και ενσαρκώνοντας κάποιους από τους βαθύτερους και πιο ενστικτώδεις εφιάλτες και φοβίες μας.

Φαντάσματα, βαμπίρ, ζόμπι, μάγισσες και κάθε λογής πλάσμα του φανταστικού σινεμά, εισβάλει και στις arthouse γωνιές του κινηματογραφικού κόσμου. Με αφορμή την πρεμιέρα του «Comrade Drakulich», ξεδιαλέγουμε 10(+1) ακόμα διαμάντια του φανταστικού που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Cinobo. Ό,τι πρέπει για ένα καλοκαιρινό ουρλιαχτό.

 

Το Κουκλόσπιτο του Τρόμου (Incident in a Ghostland)

Πασκάλ Λοζιέ

Το αληθινό κακό δεν πεθαίνει ποτέ. Ο σκηνοθέτης του θρυλικού φιλμ «Μάρτυρες», του θρίλερ που έγραψε ιστορία στον νέο γαλλικό τρόμο στοιχειώνοντας τους θεατές (αισθητικά, σωματικά, αλλά και υπαρξιακά), επιστρέφει με μια ιστορία τρόμου που περνά από τη μια γενιά στην άλλη. Μια μητέρα κληρονομεί ένα σπίτι από τη θεία της. Την πρώτη νύχτα στο νέο σπίτι έρχεται αντιμέτωπη με δολοφονικούς εισβολείς και παλεύει για τη ζωή της ίδιας και των κορών της. Δεκαέξι χρόνια αργότερα οι κόρες επανενώνονται στο σπίτι, και τότε είναι που τα πράγματα γίνονται παράξενα.

 

Raw

Ζουλιά Ντουκουρν

Ο κανιβαλισμός ως η απόλυτη αλληγορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής αφύπνισης. Νεαρή χορτοφάγος σπουδάζει για να γίνει κτηνίατρος, ώσπου αρχίζει να, εχμ, πεινάει. Και να εισέρχεται σε έναν ανελέητο κι επικίνδυνα αποπλανητικό κόσμο. Η πρώτη της εβδομάδα είναι γεμάτη με περίεργα τελετουργικά. Αποφασισμένη να γίνει αποδεκτή, αποποιείται τις αρχές της και δοκιμάζει ωμό κρέας για πρώτη φορά. Σύντομα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων της, καθώς αναδύεται η πραγματική της φύση. Θρίαμβος του σινεμά του φανταστικού, για γερά στομάχια, και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων για την Ζουλιά Ντουκουρνό. Της οποίας η πολυαναμενόμενη δεύτερη ταινία, «Titane», επιλέχθηκε για το Διαγωνιστικό των φετινών Καννών.

Προβολή της ταινίας

 

Σύνορο (Border | Gräns)

Αλί Αμπάσι

Ο άνθρωπος και το τέρας ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος σε μια τολμηρή ταινία μαγικού ρεαλισμού που μπλέκει το θρίλερ με το ρομάντζο και στο τέλος δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ούτε στον άνθρωπο, ούτε στο τέρας. Μια υπάλληλος ασφαλείας αεροδρομίου με αλλόκοτη εμφάνιση και προικισμένη με τη μοναδική ιδιότητα να οσμίζεται το φόβο γνωρίζει έναν μυστηριώδη άνδρα που θα της αποκαλύψει την πραγματική της φύση. Μεγάλο Βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 71ου Φεστιβάλ Καννών και υποψήφιο για Όσκαρ Μακιγιάζ. Μια απίστευτη δουλειά, για τον απαιτητικό θεατή του φανταστικού.

Προβολή της ταινίας

 

Το Μικρό Σπίτι στο Δάσος (The Cabin in the Woods)

Ντρου Γκόνταρντ

Δε μπορούμε να μιλάμε για τέρατα του φανταστικού σινεμά δίχως μια ταινία που τα περιλαμβάνει -και τα σχολιάζει- όλα. Γιατί μια ταινία τρόμου ποντάρει όλο σε υπόγεια, σκοτάδια, ερημιές και δάση; Και γιατί όταν τα βλέπουν αυτά οι ήρωές της δε γυρνούν σπιτάκι τους; Ένας πανέξυπνος στοχασμός πάνω στη σχέση σινεμά/κοινού, ένα meta-horror που βάζει κάτω όλα τα horror, τα αποδομεί και λειτουργεί ως αγνή απόλαυση των μηχανισμών τους. Αυτό που ξεκινά ως η πιο κλισέ ταινία του είδους, καταλήγει ως το έξυπνο παιχνίδι αγάπης πάνω στο τι κάνει αυτές τις ταινίες να λειτουργούν.

Προβολή της ταινίας

 

Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών (Train to Busan)

Γέον Σανγκ-χο

Ένας αγνώστου ταυτότητας ιός σαρώνει τη Νότια Κορέα, εξελίσσεται σε πανδημία και μεταμορφώνει τους κατοίκους της σε ζωντανούς νεκρούς. Η Κυβέρνηση αναγκάζεται να θέσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά ούτε η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι αρκετή. Οι μοναδικοί σώοι επιβάτες μιας υπερταχείας με προορισμό το Μπουσάν, που έχει αποκλείσει τη μετάδοση του ιού, πρέπει να παλέψουν μέχρι θανάτου για να επιβιώσουν. Ο Σέοκ-γου, ένας χωρισμένος χρηματιστής, θα πολεμήσει με νύχια και με δόντια για να σώσει τη μικρή του κόρη. Στα 453 χιλιόμετρα αυτής της αιματηρής διαδρομής, θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν ζωντανοί. Τρόμος, αγωνία, αίμα, συναίσθημα, ακόμα και ταξική ματιά, συνθέτουν μια από τις διασημότερες ταινίες του είδους της περασμένης δεκαετίας.

Προβολή της ταινίας

 

Νορβηγία

Γιάννης Βεσλεμές

“Αν σταματήσω να χορεύω θα σταματήσει κι η καρδιά μου”. Στα πολύχρωμα ‘80s μιας εναλλακτικής Αθήνας κάποιου παράλληλου σύμπαντος, το βαμπίρ Ζανό (ο Βαγγέλης Μουρίκης σε ένα ρόλο-γάντι) χάνεται, καίγεται, χορεύει. Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, συναντά μια πόρνη και ένα Νορβηγό έμπορο ναρκωτικών. Μαζί τους αναλαμβάνει μια ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα. Η πιο εικαστικά αποστομωτική fantasy ελληνική ταινία, στο βραβευμένο ντεμπούτο του Γιάννη Βεσλεμέ.

Προβολή της ταινίας

 

Οι Σελίδες του Τρόμου (The Babadook)

Τζένιφερ Κεντ

Έξι χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της, μια γυναίκα τα έχει χαμένα. Αδυνατεί να πειθαρχήσει το μικρό γιο της, τον οποίο, παράλληλα, της είναι δύσκολο να αγαπήσει. Στα όνειρα του παιδιού πρωταγωνιστεί ένα τέρας κι εκείνος πιστεύει πως έρχεται για να τους σκοτώσει. Ένα περίεργο βιβλίο με τίτλο “The Babadook” εμφανίζεται μυστηριωδώς στο σπίτι τους και ο μικρός πείθεται πως ο Babadook είναι το πλάσμα που βλέπει στα όνειρά του. Η μητέρα του τον αποπαίρνει, αλλά σύντομα θα αντιληφθεί κι εκείνη πως μια απόκοσμη οντότητα προσπαθεί να τους κυριεύσει. Το ντεμπούτο της Τζένιφερ Κεντ είναι ένα ανατριχιαστικά προσωπικό παραμύθι τρόμου, που λειτουργεί μες στα πλαίσια του είδους αλλά δεν διαθέτει το παραμικρό φτηνό τίναγμα κάποιου θρίλερ «κατασκευαστικής γραμμής».

 

Suspiria

Λούκα Γκουαντανίνο

Βερολίνο, δεκαετία του ’70. Απέραντο σκοτάδι στροβιλίζεται στο κέντρο μιας σχολής χορού διεθνούς φήμης. Η νεαρή Αμερικανίδα χορεύτρια, Σούζι Μπάνιον, πηγαίνει στη (διαιρεμένη) γερμανική πρωτεύουσα, προκειμένου να πάρει μέρος σε οντισιόν για την παγκοσμίου φήμης σχολή χορού «Helena Markos». Κατορθώνει να εντυπωσιάσει την διάσημη χορογράφο της σχολής, τη Μαντάμ Μπλανκ, με το ακατέργαστο ταλέντο της. Όταν η Σούζι καταφέρνει να αρπάξει το ρόλο της κορυφαίας χορεύτριας, η Όλγα, η προκάτοχός της, συνθλίβεται ψυχολογικά και κατηγορεί ως μάγισσες τις γυναίκες διευθύντριες της σχολής. Κάποιοι θα υποταχθούν στον εφιάλτη. Άλλοι – επιτέλους – θα ξυπνήσουν. Εφιαλτικό και πολυσυζητημένο ριμέικ της κλασικής ταινίας τρόμου του Ντάριο Αρτζέντο από τον σκηνοθέτη του «Να Με Φωνάζεις Με Τ’ Όνομά Σου», Λούκα Γκουαντανίνο, με Ντακότα Τζόνσον και Τίλντα Σουίντον σε πολλαπλό ρόλο-μυστήριο. Μια ταινία που δίχασε, συζητήθηκε, και απέδειξε πως η έννοια του «ριμέικ» χωρά πραγματικά πολλές ερμηνείες και προσεγγίσεις.

Προβολή της ταινίας

 

Ένας Ακόμα (Plus One)

Ντένης Ηλιάδης

Κι αν τα τέρατα είναι ένας άλλος μας εαυτός; Τρεις κολλητοί από το κολλέγιο πηγαίνουν στο µεγαλύτερο πάρτι της χρονιάς. Ο καθένας αναζητά κάτι διαφορετικό. Τον έρωτα, το σεξ ή απλώς την ανθρώπινη επαφή. Ένα υπερφυσικό φαινόµενο διακόπτει το πάρτι και η πιο αλλόκοτη νύχτα της ζωής τους αρχίζει. Καθώς οι τρεις φίλοι προσπαθούν να βρουν αυτό που ψάχνουν, το πάρτι γρήγορα καταλήγει στο απόλυτο χάος. Κανείς τους δεν ξέρει αν θα παραµείνουν φίλοι, ή έστω ζωντανοί. Ο κάθε ένας γίνεται άλλος ένας σε αυτό το κράμα συναρπαστικού sci-fi θρίλερ στην παράδοση της εφηβικής κωμωδίας, βουτηγμένο για τα καλά στην παράνοια και την ακολασία της εφηβικής εμπειρίας μπροστά στο πρόσωπο του μεταφυσικού. Σκηνοθετεί ο Ντένης Ηλιάδης, στη δεύτερη ταινία του στις ΗΠΑ μετά το ριμέικ του «Last House on the Left».

 

Η Αμπέθαντη (Life After Beth)

Τζεφ Μπαένα

Ας κλείσουμε με κάτι πιο ανάλαφρο. Η κοπέλα του Ζακ επιστρέφει σ’ αυτόν– μετά τον θάνατό της! Κι αν ο έρωτάς τους κατατρόπωσε ακόμα και τον Χάρο, μάλλον ο Ζακ δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτή τη μεταθανάτια εκδοχή της Μπεθ. Η ιέρεια του αμερικανικού indie, Όμπρεϊ Πλάζα, έρχεται με φόρα από τον κάτω κόσμο για μια ζόμπι ρομαντική κωμωδία γυρισμένη με φρενήρη ρυθμό και ασταμάτητο χιούμορ.

Προβολή της ταινίας

 

Μπόνους: Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ

Ρηνιώ Δραγασάκη

Σε μια αλλαγή ύφους και τόνου, ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα, για μια ταινία μικρού μήκους. Πώς μπορεί ένας εμβληματικός μπαμπούλας του φανταστικού σινεμά να παίξει έναν εντελώς απρόσμενο ρόλο; Στην δεκαετία του ‘80, ένα 9χρονο κορίτσι χάνει την επαφή με τον αριστερό, εργασιομανή πατέρα της. Η παρουσία μιας προτομής του Λένιν στο γραφείο του την βάζει σε υποψίες. Όταν ο Φρέντυ Κρούγκερ, μπαίνει απρόσμενα στην ζωή της, η μικρή ξέρει πως πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Μια διαφορετική ταινία ενηλικίωσης από τη Ρηνιώ Δραγασάκη («Cosmic Candy») που κέρδισε το βραβείο Ίρις Μικρού Μήκους Ταινίας.

Προβολή της ταινίας

Οι ταινίες είναι διαθέσιμες online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web