Journal

Φανταστική, σκοτεινή και σουρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης «Σημάδια του Καλοκαιριού»

Φανταστική, σκοτεινή και σουρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης «Σημάδια του Καλοκαιριού»

Cinobo
Cinobo
Δημοσιεύτηκε
19 Σεπ 2023
Κατηγορία

Ένα θανατηφόρο ατύχημα και μια θαυματουργή ανάσταση που μετατρέπεται σε κατάρα, σε ένα από τα διαμάντια της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών 2022.

Τα αδέρφια Τόνι και Νοέ περνούν τις μεγάλες, βασανιστικές μέρες του καλοκαιριού παίζοντας παιχνίδια τύχης και θανάτου – ώσπου ένα ατύχημα θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Δέκα χρόνια αργότερα, όταν επιστρέφουν στη μικρή πόλη στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους, διασταυρώνονται με την Κασαντρά, τον παιδικό τους έρωτα. Αλλά ακόμα και μετά από τόσο καιρό, τα αδέρφια εξακολουθούν να κρύβουν ένα μυστικό…

Ο γάλλος σκηνοθέτης Σιμόν Ριτ μιλά για το πώς με το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, προσπάθησε να κάνει μια τραγωδία με κλασικό τρόπο: «Ξεκινά με τη σχεδόν αρχέγονη ιστορία δύο αδερφών - αρχικά εμπνεύστηκα από την τραγωδία Βρεταννικός του Ρακίνα. Η ιστορία έπρεπε να λειτουργήσει ακόμη και χωρίς την ιδέα της εξουσίας. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι ο τρόπος που το φανταστικό φέρνει συγκίνηση, όχι το να δικαιολογώ και να εξηγώ τα πάντα. Το κινηματογραφικό είδος προκύπτει φυσικά στις διάφορες δουλειές μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα αποκαλούσα ταινίες είδους, είναι απλώς ο τρόπος μου να λέω ιστορίες.

retetr.webp

Όταν έγραφα, ήθελα ο μεγάλος αδερφός να είναι σκληρός, να έχει το πάνω χέρι έναντι του μικρότερου, λόγω του τραύματος που είχε βιώσει. Υπήρχε κάτι τόσο λυπηρό στην ταινία, που εμείς θα μπορούσαμε να συγχωρήσουμε τη στάση του, ενώ ο μικρότερος αδερφός του υπέστη τις τρομερές συνέπειες. Υπάρχει ένα κόλπο στο κάστινγκ τους: ο Ρειμόν και ο Σιμόν είναι και στην πραγματικότητα αδέρφια, και στην ταινία ο μεγαλύτερος αδερφός παίζει τον μικρότερο και το αντίστροφο. Αυτό έσπασε τη δυναμική τους και έβγαλε κάτι εκτός ρυθμού. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του μοντάζ, τροποποιήσαμε αυτή τη μονόπλευρη σχέση και μπορέσαμε να φέρουμε στην επιφάνεια το γεγονός ότι το πρόβλημά τους ήταν η αγάπη μεταξύ τους. Έτσι η σχέση έγινε λιγότερο κακοποιητική.

Δεν είχα εμφανισιακά κριτήρια για τους ηθοποιούς μου. Ήθελα μόνο βλέποντάς τους να νιώσω κάτι. Η μητέρα των δυο αγοριών είναι από το Λάος. Έτυχε η Μάιρα, η ηθοποιός που υποδύεται την Κασαντρά, να έχει Περουβιανό πατέρα. Το καστ αποτελείται από νεαρούς μιγάδες ηθοποιούς, από διαφορετικά μέρη. Αλλά αυτό δεν αποτελεί κοινωνικό σχόλιο. Είναι εδώ γιατί είναι οι καλύτεροι. Επιπλέον, ο Σιμόν που υποδύεται τον Τόνι, έχει αλωπεκία από 12 χρονών. Δεν ήθελα να εστιάσω σε αυτό. Αναφέρεται στην ταινία, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ψυχολογικό να αναλύσουμε. Δεν έγραψα έναν χαρακτήρα με αλωπεκία. Όπως δεν έγραψα τον χαρακτήρα της Κασαντρά με αυτό το ξεχωριστό άνω χείλος. Όμως η Μάιρα γεννήθηκε με σχιστό χείλος, έκανε πολλές επεμβάσεις μεγαλώνοντας. Ήταν το ταξίδι της ζωής της. Στην οθόνη, δεν υπάρχει εξήγηση. Είναι απλώς υπέροχη όπως είναι.»

1.1.35_1.1.35.webp

Η ταινία «Σημάδια του Καλοκαιριού» είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web