Journal

Η εβδομάδα στο Cinobo: «Πρόστιμο», Ρόι Άντερσον και ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ

Η εβδομάδα στο Cinobo: «Πρόστιμο», Ρόι Άντερσον και ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ

Με μια ματιά, ό,τι καινούριο θα δούμε στο Cinobo αυτή την εβδομάδα, από 11 ως 17 Οκτωβρίου.

H πιο απρόσμενη επιτυχία του ελληνικού κινηματογραφικού καλοκαιριού έρχεται αποκλειστικά στο Cinobo. Το «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη, με νουάρ αναφορές και έναν επικό Στάθη Σταμουλακάτο σε μια ερμηνεία του τιμήθηκε με βραβείο Ίρις, είναι από αύριο διαθέσιμο.

Τρεις ακόμα εξαιρετικές ταινίες έρχονται στο Cinobo αυτή την εβδομάδα. Ο Χρυσός Λέοντας του Ρόι Άντερσον και μια από τις πιο αγαπητές ταινίες της φιλμογραφίας του, το «Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί». Το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ του Πατρίσιο Γκουσμάν («Μαργαριταρένιο Κουμπί»). Και ένα από το δομικά θαρραλέα φιλμ του πρόσφατου ελληνικού σινεμά, η «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη.

Αναλυτικά οι νέες αφίξεις στο Cinobo:

Cinobo Exclusives

Πρόστιμο
Φωκίων Μπόγρης
Play Video

O Bαγγέλης, απομεινάρι της rave γενιάς, ζει ντιλάροντας κάνναβη. Θα ήθελε μία σταθερή δουλειά, χωρίς ρίσκα. Ο Πέτρος, ένας μπράβος των νοτίων προαστίων. Θέλει σεβασμό και οικογένεια. Η Κατερίνα, άθελά της, θα τους φέρει στο ίδιο σπίτι.

Συνομιλώντας ως ένα αρχικό σημείο με το σινεμά του Γιάννη Οικονομίδη, ο Φωκίων Μπόγρης αναπτύσσει την ιστορία του ακολουθώντας ένα ολόδικό του μονοπάτι και δίνοντας ένα από τα καλύτερα δείγματα φρέσκου ελληνικού σινεμά, με νουάρ αναφορές αλλά και αξιοθαύμαστο ρεαλισμό στην αποτύπωση του κόσμου του.

Από τις 12 Οκτωβρίου στο Cinobo

New in Cinobo

Ένα Περιστέρι Έκατσε σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence)
Ρόι Άντερσον
Play Video

Το αριστούργημα του μοναδικού Ρόι Άντερσον, με Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, μας μεταφέρει στον μοναδικό κόσμο του Σουηδού σκηνοθέτη σε ένα υπαρξιακό ταξίδι για τη ζωή και τον θάνατο, και για το χιούμορ και την τραγωδία της ίδιας (μας) της ύπαρξης.

Τρεις συναντήσεις με τον θάνατο: Ένας άντρας πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ενώ προσπαθεί να ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί, με τη γυναίκα του να εξακολουθεί την ετοιμασία του δείπνου στην κουζίνα. Μια ηλικιωμένη γυναίκα κρατά στο νεκροκρέβατο της μια τσάντα γεμάτη κοσμήματα, με τους γιους της να αγωνίζονται για να την μεταπείσουν: «Δεν επιτρέπεται να πάρεις την τσάντα μαζί σου στον ουρανό, Μητέρα, εκεί θα πάρεις νέα κοσμήματα…» Ένας ταξιδιώτης κείτεται νεκρός στην καφετέρια του φέρυ μποτ, ενώ είχε μόλις πληρώσει το γεύμα του. Η ταμίας ρωτάει: «Υπάρχει κάποιος που θέλει το γεύμα; Είναι δωρεάν!» Την ίδια ώρα, σαν να ’ναι οι σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται ασυνήθιστα «παιχνίδια», μας μεταφέρουν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο.

Από τις 11 Οκτωβρίου στο Cinobo

Χαρά
Ηλίας Γιαννακάκης
Play Video

Η Αμαλία Μουτούση δίνει μια από τις πιο συγκινητικές ερμηνείες στο πρόσφατο ελληνικό σινεμά, με την ασπρόμαυρή Χαρά της να αποτελεί μια λεπτομερή μελέτη ενός χαρακτήρα που συνήθως οι άνθρωποι κρίνουν απλοϊκά, δομημένη σωστά χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία του σκηνοθέτη Ηλία Γιαννακάκη στο χώρο του ντοκιμαντέρ.

Η Χαρά, 50 ετών περίπου, μπαίνει σε ένα μαιευτήριο και αρπάζει ένα βρέφος. Περνά μαζί του ένα διήμερο φροντίζοντάς το σαν να ήταν η αληθινή μητέρα του ενώ η αστυνομία προσπαθεί να την εντοπίσει. Εκείνη δεν φαίνεται να ανησυχεί και ξεκινά για μια εκδρομή μαζί με το μωρό. Κάποια στιγμή, σε μια καντίνα της Εθνικής οδού όπου έχουν σταματήσει, ένας μικροκακοποιός που έχει ακούσει για το περιστατικό στο ραδιόφωνο, επιχειρεί να την παγιδεύσει και να της αποσπάσει το μωρό για να το διακινήσει στο εξωτερικό. Τίποτα από όσα ακολουθεί δεν ακολουθεί τις συμβάσεις.

Από τις 14 Οκτωβρίου στο Cinobo

Νοσταλγώντας το Φως (Nostalgia for the Light)
Πατρίσιο Γκουσμάν
Play Video

Στη Χιλή, στην έρημο Ατακάμα, σε τρεις χιλιάδες πόδια υψόμετρο, αστρονόμοι από όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται για να παρατηρήσουν τα αστέρια. Ο ουρανός της ερήμου είναι τόσο διαφανής ώστε τους επιτρέπει να βλέπουν τα όρια του σύμπαντος. Πρόκειται, επίσης, για ένα μέρος που η σκληρή θερμότητα του ήλιου «πέφτει» πάνω στην ανθρώπινη υπόσταση, η οποία παραμένει άθικτη: στις μούμιες, τους ανθρακωρύχους και τους εξερευνητές. Όπως και στους πολιτικούς κρατουμένους της δικτατορίας… Κι ενώ οι αστρονόμοι εξετάζουν τους πιο μακρινούς γαλαξίες σε αναζήτηση εξωγήινης ζωής, ελάχιστα πιο κάτω από τα παρατηρητήρια, οι γυναίκες σκάβουν μες στην έρημο σε αναζήτηση αγνοούμενων συγγενών τους.

Ψηλά στον ουρανό ο παράδεισος και κάτω από το έδαφος η κόλαση. Ένα από τα καλύτερα υπαρξιακά ντοκιμαντέρ που έγιναν ποτέ, η μελέτη του Πατρίσιο Γκουσμάν πάνω στο δίπολο της άγνοιας για το άγνωστο με τη θλιβερή γνώση πολιτικών γεγονότων που συντάραξαν τη Χιλή, φέρνει ιστορία και αστρονομία πιο κοντά από ποτέ.

Από τις 15 Οκτωβρίου στο Cinobo

Checklist εβδομάδας

H ταινία Πρόστιμο είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web