Noirvember: Η εξέλιξη του film noir στο σύγχρονο σινεμά

Νοέμβριος, ο μήνας των film noir! Το Cinobo αγκαλιάζει μια δράση που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια από τα social media και συνεχίζεται πλέον παγκοσμίως κάθε Νοέμβριο με ολοκληρωμένα αφιερώματα και προτάσεις, παρουσιάζοντας την εκπροσώπηση και την εξέλιξη του είδους στη σύγχρονη εποχή.

*Οι ταινίες της συλλογής είναι διαθέσιμες για streaming στο Cinobo

Φιλμ νουάρ

Στα χρόνια που το ίντερνετ δημιουργεί κοινότητες ανθρώπων με συγγενείς ανησυχίες και όνειρα, ακόμη και αν βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, οι κινηματογραφόφιλοι βρήκαν το ιδανικό πεδίο να παρουσιάσουν όλες τις προσωπικές τους αδυναμίες που σχετίζονται με την ιστορία του σινεμά, βρίσκοντας πανεύκολα ομοιοπαθείς. Έτσι προέκυψαν αφιερώματα, tributes, ακόμη και ολόκληρες ταινίες μέσα από online threads, απλές προτάσεις που στην πορεία αποδείχτηκε ότι ενδιέφεραν πολύ περισσότερα άτομα από όσα προέβλεπε ο δημιουργός της.

Μια από τις προτάσεις που έχουν πάρει διαστάσεις λατρείας τα τελευταία χρόνια ήταν αυτή της Marya Gates, μιας φανατικής σινεφίλ με έμφαση στο κλασικό σινεμά και με σπουδαία επαγγελματική πορεία τα τελευταία χρόνια σε πλατφόρμες μεγάλων δικτύων. Η πρόταση ένωνε την αγάπη της για το φιλμ νουάρ με τον μουντό Νοέμβριο και κάπως έτσι προέκυψε το #Noirvember, ένα hashtag που πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα όρια των blogs και του Twitter και βρέθηκε να παίζει ρόλο σε προγραμματισμό αιθουσών, φεστιβάλ και πλατφορμών κάθε Νοέμβριο.

Η ιδέα όμως γρήγορα εξελίχθηκε και θεματικά. Οι επιλογές δεν έμειναν αυστηρά στην παραδοσιακή περίοδο του φιλμ νουάρ (από τις αρχές της δεκαετίας του ‘40 ως το τέλος των 50s δηλαδή) αλλά εξερεύνησαν και τις διάφορες εκφάνσεις του είδους, από τα γνωστά neo-noir των 80s και 90s ως και ταινίες από διάφορες χώρες του κόσμου που εμπνεύστηκαν από το αρχετυπικό στυλ.

Το Cinobo συμμετέχει σε αυτή την ιντερνετική γιορτή και διαλέγει από τη συλλογή του 12 neo-noir, μεταξύ αυτών και ελληνικές παραγωγές, που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό τους και μας καλούν στον σκοτεινό αλλά και γοητευτικό κόσμο τους. Από ταινίες που παραπέμπουν απευθείας στις femme fatales της πρώιμης εποχής (Μοιραία Γυναίκα), ως αστυνομικά μυστήρια που ανακαλύπτουν έναν γενικευμένα διεφθαρμένο κόσμο (Ο Εξαφανισμένος Φάκελος, Μνήμες Φόνων) αλλά και μια νέα άποψη στο στυλιζάρισμα αυτής της απεικόνισης (The Wild Goose Lake), το Noirvember έρχεται στο Cinobo!

Οι ταινίες της συλλογής
Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Ποιο είναι επιτέλους το «Κόλπο της Νυφίτσας»

O σκηνοθέτης του βραβευμένου με Όσκαρ Το Μυστικό στα Μάτια της επιστρέφει με πολύ διαφορετική διάθεση. Σπαρταριστό μαύρο χιούμορ, twists και παρατράγουδα μέσα σε μια έπαυλη που βασιλεύουν οι μνήμες του ένδοξου παρελθόντος όσο παραμονεύουν οι συνέπειες μιας χρόνιας παρακμής.

«The Classics»: Μερικοί το προτιμούν κλασικό

Κατηγορία με ταινίες-θρύλους, έτοιμες να σου προσφέρουν ανεξάντλητη απόλαυση, μια μεθυστική δόση νοσταλγίας, και τροφή για την επόμενη κινηματογραφική συζήτηση στην οποία θα παρευρεθείς.