«Ο Δράκουλας δεν είναι χαρακτήρας τρόμου»: Ο Κρίστοφερ Λι σε σπάνια συνέντευξη

Τα «Σημάδια του Δράκουλα» στριμάρουν στο Cinobo στο πλαίσιο του αφιερώματος Χόρρορ. Μαθαίνουμε περισσότερα για τον ρόλο, μέσα από τα λόγια του ίδιου του θρυλικού ηθοποιού.
*Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo και αποτελεί μέρος του μεγάλου αφιερώματος Χόρρορ

Αφιέρωμα στο σινεμά τρόμου χωρίς το εμβληματικότερο των κινηματογραφικών τεράτων – τον κόμη Δράκουλα – δε θα μπορούσε να υπάρξει. Και Δράκουλας σημαίνει Κρίστοφερ Λι, σημαίνει Hammer.

Κι όμως, αν ρωτούσε κανείς τον ίδιο τον θρυλικό ηθοποιό, ο Δράκουλας δεν ήταν ένας χαρακτήρας τρόμου. Αυτά ήταν τα λόγια του, σε μια σπάνια συνέντευξη εποχής, από τα γυρίσματα του σίκουελ «Ο Δράκουλας Βγήκε από τον Τάφο», δύο χρόνια πριν τα «Σημάδια του Δράκουλα» που παρουσιάζουμε στο Cinobo.

Στα Πάινγουντ στούντιο λοιπόν, κατά τα γυρίσματα της ταινίας, ο Κρίστοφερ Λι με κέφι και όρεξη συζητάει για τη θέση του Δράκουλα στην καριέρα του, για τις ταινίες που έχει γυρίσει ως εκείνο το σημείο και για το πώς προσεγγίζει έναν τέτοιο χαρακτήρα.

Δύο χρόνια αργότερα θα επέστρεφε ξανά στο ρόλο. Από τις διασημότερες παραγωγές της Hammer Films με τον Κρίστοφερ Λι στον εμβληματικότερο ρόλο της καριέρας του, τα «Σημάδια» έρχονται πιο κοντά στο πνεύμα του Μπραμ Στόκερ από τις προηγούμενες ταινίες του franchise και κατέχουν ως και σήμερα ξεχωριστή θέση στην παράδοση του Κόμη Δράκουλα.

Στην ταινία, το αίμα μιας νυχτερίδας πέφτει πάνω στις στάχτες του Κόμη Δράκουλα κι εκείνος σηκώνεται ξανά από τον τάφο του. Παράλληλα, ένας νεαρός ταξιδευτής αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα του στο κάστρο του Κόμη, όταν όμως σκοτωθεί, ο αδερφός του θα αρχίσει να ψάχνει τα ίχνη του.

Δείτε εδώ όλη την σπάνια συνέντευξη.

Ο ίδιος ο Κρίστοφερ Λι συνέχισε τόσο με τον ίδιο το ρόλο, όσο και με το να εξελίσσεται και να αναλαμβάνει μια σειρά από εμβληματικούς ρόλους – κυρίως villains.

Σε μια κόντρα εμφάνιση, ξετρυπώσαμε ένα επεισόδιο του «Saturday Night Live» από το 1980, όπου ο Κρίστοφερ Λι αναλαμβάνει χρέη guest, συμπρωταγωνιστώντας στα σκετσάκια με το υπόλοιπο καστ, και ανθρώπους σαν τον Μπιλ Μάρεϊ και τον Τζιμ Μπελούσι.

Δείτε το επεισόδιο εδώ:

Στο πέρασμα των δεκαετιών, δε σταμάτησε ποτέ να έχει ενδιαφέρον να ακούμε τον Κρίστοφερ Λι να μιλά για τον διάσημο ρόλο του, κάθε φορά από διαφορετική στιγμή στο χρόνο κι από διαφορετική απόσταση.

Εδώ, σε μια παλιά συνέντευξη στο ΤΝΤ μιλά για το σύνολο της σημασίας του Δράκουλα.

Σε αυτή τη συνέντευξη του 1997, παίρνει το χρόνο του και μιλά όχι μόνο για τον Δράκουλα, αλλά και για το ρόλο της Hammer και εκείνων των ταινιών, στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής μυθολογίας της χώρας.

Και για τους φανς με μεγάλη όρεξη (και αρκετό χρόνο), παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον κι αυτή η 45λεπτη συνέντευξη από το 2001, όπου ο Λι μιλά τελικά για το σύνολο της καριέρας του – Δράκουλας και όχι μόνο.

Τελικά η κληρονομιά του φτάνει πολύ πιο μακριά από τον ένα μόνο διάσημο ρόλο. Αλλά στο μυαλό πολλών σινεφίλ, θα είναι πάντα ο εμβληματικός Δράκουλας. Κι ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος ο Κρίστοφερ Λι έβλεπε αυτό τον ρόλο του στο πέρασμα των δεκαετιών, είναι από μόνο του ένας αληθινός σινεφίλ θησαυρός.

*Η ταινία «Τα Σημάδια του Δράκουλα» του Ρόι Γουάρντ Μπέικερ με τον Κρίστοφερ Λι είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo και αποτελεί μέρος του μεγάλου αφιερώματος Χόρρορ

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Επιστροφή στο μέλλον: Το Cinobo ταξιδεύει στο Sci-Fi

Ταξίδια στο διάστημα, στον χρόνο και σε εικονικούς κόσμους. Φοβίες και όνειρα για το μέλλον. Γκοντάρ και σύγχρονοι geeks. Το Cinobo εξερευνά το πιο φιλόδοξο, ευρύ και μεγαλοπρεπές κινηματογραφικό είδος και κοιτά προς το άπειρο μέσα από 17 ταινίες, σε ένα πολυποίκιλο αφιέρωμα στις διαφορετικές εκφάνσεις του.

«Αγέλη Προβάτων»: τελικά είστε λύκοι ή πρόβατα;

Μια ομάδα ντόπιων και δυο ξένοι, ένα καφενείο, ένα μπαρ, ένα παρηκμασμένο μοτέλ, μερικά αυτοκίνητα και μια γερή δόση τοξικής αρρενωπότητας συνθέτουν ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ στην ελληνική επαρχία του σήμερα, κι εμείς διαβάζουμε τα λόγια του σκηνοθέτη Δημήτρη Κανελλόπουλου για την ταινία.