«Οδηγός Καλοκαιρινής Επιβίωσης»: ψυχική υγεία και απενοχοποίηση

Η Λιθουανή σκηνοθέτις Μαρία Καβταράτζε μιλά για την ταινία της που ακολουθεί μία ψυχολόγο, δύο ασθενείς ψυχιατρικής κλινικής και μία νοσοκόμα σε ένα ασυνήθιστο, αστείο και τρυφερό road trip, και στριμάρει στο Cinobo.

*Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo

Summer Survivors

Καμιά φορά τα πιο προφανή και σημαντικά θέματα, είναι αυτά για τα οποία μιλά κανείς λιγότερο, είτε στην αληθινή ζωή, είτε στο σινεμά. Στον Οδηγό Καλοκαιρινής Επιβίωσης, η Μαρία Καβταράτζε βάζει για πρωταγωνιστές της άτομα με ψυχικές διαταραχές και μιλά με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση για την ψυχική υγεία, στοχεύοντας στην αποστιγμάτιση της συζήτησης σχετικά με αυτή. 

«Έγραψα τον Οδηγό Καλοκαιρινής Επιβίωσης γιατί τα θέματα ψυχικής υγείας κουβαλούν ακόμα και σήμερα μεγάλο στίγμα, όχι μόνο στη Λιθουανία, αλλά σ’ όλο τον κόσμο. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να αποτυπώσω με απόλυτη ακρίβεια τη διάγνωση που επέλεξα για τους χαρακτήρες μου, και να δείξω ότι το να έχεις κάποια ψυχική διαταραχή είναι εξίσου φυσικό με το να έχεις οποιαδήποτε άλλη σωματική ασθένεια. 

Summer Survivors

Από τη συγγραφή του σεναρίου μέχρι και τα γυρίσματα, είχα πάντα στον νου μου ότι οι κεντρικοί χαρακτήρες, ο Παούλιους και ο Ζουστ, θα ήταν ρεαλιστικοί, φυσικοί και πιστευτοί, και οι διαγνώσεις τους δε θα τους καθόριζαν.

Σε κάποια σημεία της ταινίας βλέπουμε ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια και παλεύουν εναντίον της, αλλά στην επόμενη σκηνή, κανείς δεν θα καταλάβαινε ότι έχουν κάποια ψυχική διαταραχή, αφού κάποιες από αυτές δεν είναι ορατές – ήταν βασικός μου στόχος να φανεί αυτό. 

Ήθελα να δημιουργήσω ένα συναίσθημα ότι οι πρωταγωνιστές του Οδηγού Καλοκαιρινής Επιβίωσης είναι ήρωες που μάχονται σε έναν πόλεμο μέσα στο ίδιο τους το μυαλό. Με αυτή την ταινία θέλησα να στείλω την αγάπη μου σε όλους όσους καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτός ο πόλεμος – σε όσους επιβιώνουν από αυτόν, και σε όσους δεν μπορούν.»

Summer Survivors

 

Γεννημένη το 1991, η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Μαρία Καβταράτζε αποφοίτησε από το τμήμα κινηματογράφου της Λιθουανικής Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου το 2014. Η μικρού μήκους ταινία της I’m Twenty Something κέρδισε το 2015 βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας στα Βραβεία της Λιθουανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Θεωρείται μια από τις πιο ταλαντούχες ανερχόμενες δημιουργούς στη Λιθουανία.

Play Video about Summer Survivors

*Η ταινία «Οδηγός Καλοκαιρινής Επιβίωσης» της Μαρία Καβταράτζε είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo.

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Ο Μελέτης Μοίρας μοιράζεται μαζί μας τη συλλογή του με εξώφυλλα της θρυλική «Βαβέλ»

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Βαβέλ: Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» που στριμάρει στο Cinobo, ο σκηνοθέτης Μελέτης Μοίρας μάς «δάνεισε» τη συλλογή του με τεύχη του ιστορικού περιοδικού, και μοιράστηκε μαζί μας μικρές ιστορίες πίσω από την ταινία.

Μισοφαγωμένα γλυκά και ξεχασμένα κλειδιά: Οι «Blueberry Nights» του Γουόνγκ Καρ-Γουάι στις ΗΠΑ

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης του Cinobo έζησε για μια χρονική στιγμή το δικό του αμερικανικό όνειρο, χαρτογραφώντας μοναδικά τη χώρα και εστιάζοντας σε μια χούφτα μοναχικών εκπεσόντων αγγέλων.