«Προσοχή στο Κενό»: Γιατί χάνουμε τους παιδικούς μας φίλους;

Ένα από τα καλύτερα αμερικανικά ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα, που ξεκίνησε δειλά από το Sundance΄το 2018 και έφτασε ως τα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς, κάνει πρεμιέρα στο Cinobo.

*Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming αποκλειστικά στο Cinobo

Η δεκαετία που μας πέρασε είχε μια σημαντική ταινία που κατάφερε να προσομοιώσει τον πραγματικό με τον φιλμικό χρόνο μέσα από γυρίσματα μιας δεκαετίας που στο τέλος δημιούργησαν ένα απαράμιλλο coming of age φιλμ όπου βλέπαμε τον κεντρικό χαρακτήρα να μεγαλώνει πραγματικά, και με φυσικό τρόπο δηλαδή. Το «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ εκτιμήθηκε δεόντως, έδωσε στην Πατρίτσια Αρκέτ ένα Όσκαρ, ήταν υποψήφιο για άλλα 5 και μπήκε σε πάρα πολλές λίστες, όχι μόνο του 2014 που κυκλοφόρησε, αλλά και το 2019 στα καλύτερα της δεκαετίας.

Τέσσερα χρόνια μετά από αυτό το επίτευγμα, παρουσιάστηκε στο Sundance ένα χαμηλών τόνων ντοκιμαντέρ που αρχικά έμοιαζε με το οπτικό ημερολόγιο ενός νεαρού που κινηματογραφούσε αυτόν και την παρέα του όσο μεγάλωναν στο Ρόκφορντ του Ιλινόις, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει αδιέξοδο ως τη στιγμή που ανεβαίνουν πάνω σε σανίδες και αρχίζουν το σκέιτμπορντ. Και όντως έτσι ξεκινά το φιλμ του Μπινγκ Λιου, με αυτόν και τους κολλητούς του Ζακ και Κίερ σε εικόνες ανεμελιάς που αντιπαρατίθενται με το σήμερα, όπου ο Ζακ ετοιμάζεται να γίνει πατέρας και όλοι τους συζητούν πως «ήρθε η ώρα να μεγαλώσουν». Τι σημαίνει όμως αυτό;

Το ντοκιμαντέρ του Λιου ξαναβλέπει καλύτερα τις εικόνες που τράβηξε τότε ο ίδιος και μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα «Boyhood» όπου η μυθοπλασία πηγαίνει στην άκρη και δίνει τη θέση της στα αδιέξοδα της αληθινής ζωής, τα μικρά μυστικά που κρύβονται μέσα στις οικογένειες των ηρώων, η αναπόφευκτη επιρροή τους ήρωες όταν γίνουν κι αυτοί γονείς. Πατέρες, γιοί, φίλοι και σκεϊτάδες, γίνονται πρωταγωνιστές μιας εξελισσόμενης εξομολόγησης που μετατρέπεται σε μικρογραφία της αόρατης Αμερικής του 21ου αιώνα και πως τη βιώνουν οι μη-κινηματογραφικοί ήρωές της, μέσα από φυλετικές και ταξικές αντιθέσεις.

Αυτό όμως που κάνει βαθύτατα συγκινητικό το «Minding the Gap» είναι ότι λειτουργεί παράλληλα σαν εργαλείο υπενθύμισης των επιλογών μας από την παιδική ηλικία μέχρι όσο είναι ο καθένας. Γιατί άραγε επιλέξαμε τους φίλους που επιλέξαμε όταν ήμασταν παιδιά; Γιατί απομακρυνθήκαμε στην πορεία; Αντίστοιχα, γιατί ήμασταν μοναχικοί στο στενό πλαίσιο της γειτονιάς μας; Παρά το μοντάζ του, το φιλμ του Λιου είναι συγκλονιστικά αληθινό στις ιδέες και τις εικόνες του, γι αυτό άλλωστε ξέφυγε γρήγορα από τον κύκλο του Sundance, συγκαταλέχθηκε στις αγαπημένες ταινίες του Μπαράκ Ομπάμα εκείνη τη χρονιά και έφτασε να είναι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Play Video

*Η ταινία «Προσοχή στο Κενό» του Μπινγκ Λιού είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo.

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Επιστροφή στο μέλλον: Το Cinobo ταξιδεύει στο Sci-Fi

Ταξίδια στο διάστημα, στον χρόνο και σε εικονικούς κόσμους. Φοβίες και όνειρα για το μέλλον. Γκοντάρ και σύγχρονοι geeks. Το Cinobo εξερευνά το πιο φιλόδοξο, ευρύ και μεγαλοπρεπές κινηματογραφικό είδος και κοιτά προς το άπειρο μέσα από 17 ταινίες, σε ένα πολυποίκιλο αφιέρωμα στις διαφορετικές εκφάνσεις του.

«Αγέλη Προβάτων»: τελικά είστε λύκοι ή πρόβατα;

Μια ομάδα ντόπιων και δυο ξένοι, ένα καφενείο, ένα μπαρ, ένα παρηκμασμένο μοτέλ, μερικά αυτοκίνητα και μια γερή δόση τοξικής αρρενωπότητας συνθέτουν ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ στην ελληνική επαρχία του σήμερα, κι εμείς διαβάζουμε τα λόγια του σκηνοθέτη Δημήτρη Κανελλόπουλου για την ταινία.