Τα Kαλοκαίρια του Ερίκ Ρομέρ

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Ένα μεγάλο αφιέρωμα του Cinobo στον Έρικ Ρομέρ που περιλαμβάνει έξι εμβληματικές ταινίες του εμβληματικού Γάλλου δημιουργού της Νουβέλ Βαγκ, συνυφασμένες με το καλοκαίρι.

*Οι ταινίες είναι διαθέσιμες για streaming στο Cinobo

Ο «λογοτέχνης» της Νουβέλ Βαγκ, ο άνθρωπος που μετέτρεψε τις ιστορίες του σε ταινίες γιατί σύμφωνα με τον ίδιο δε θα μπορούσε να τις γράψει τόσο καλά ως μυθιστορήματα, τράβηξε έναν μοναχικό δρόμο σε σχέση με τους σκηνοθέτες που βγήκαν από τη Γαλλία στις αρχές του ‘60. Ο Ερίκ Ρομέρ άφησε πίσω του μια πυκνή φιλμογραφία, τρεις περιόδους με αντίστοιχες σειρές ταινιών (Έξι Ιστορίες περί Ηθικής, Κωμωδίες και Γνωμικά, Ιστορίες των Τεσσάρων Εποχών) και ένα σινεμά βαθύτατα προσωπικό που παίζει με τις αδυναμίες της ανθρώπινης καρδιάς που χτυπούν τους αστούς ήρωές του σε κομβικές περιόδους της ζωής τους.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ρομέρ χρησιμοποίησε συχνά το καλοκαίρι ως την εποχή που αυτές οι αδυναμίες γίνονται μεγαλύτερες και οι αποφάσεις πιο τολμηρές. Όρκοι ζωής μπορούν να πατηθούν, σχέσεις και φιλίες να διαλυθούν, ενώ την ίδια στιγμή νέοι έρωτες να γεννηθούν και νέα ξεκινήματα να αλλάξουν τη ζωή των ηρώων του χάρη σε μια στιγμή θάρρους που άλλη εποχή δεν θα ευνοούσε. Συλλέγοντας αυτό το πρωτότυπο και περιπαικτικό σύμπαν που εκτείνεται σε όλη τη φιλμογραφία του, το Cinobo συνεχίζει τις αναζητήσεις του στον παγκόσμιο κλασικό κινηματογράφο και παρουσιάζει τις 6 καλοκαιρινές ιστορίες του σκηνοθέτη, ως έναν νοητό και δροσερό σινεφίλ προορισμό διακοπών.

Αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος:

Το Γόνατο της Κλερ (Claire's Knee | Le Genou de Claire) - 1970
Από 15 Ιουνίου στο Cinobo

Λίγο πριν τον γάμο του, ο Ζερόμ περνά τις διακοπές του κοντά στη λίμνη Ανσί όπου ασχολείται με την πώληση της οικογενειακής του βίλας. Εκεί συναντά μια παλιά γνωστή του συγγραφέα, που μένει σε γειτονικό σπίτι με την δυναμική κόρη του ιδιοκτήτη του. Η συνύπαρξη του Ζερόμ με τη νεαρή κοπέλα και η επιρροή που έχει αυτή επάνω του γίνεται αφορμή για τη συγγραφέα να στήσει το επόμενο βιβλίο της. Ενώ το ενδιαφέρον σταδιακά ατονίζει, η άφιξη μιας άλλης κοπέλας, της Κλερ, τραβά την προσοχή του Ζερόμ.

Η Πράσινη Αχτίδα (The Green Ray | Le Rayon Vert) - 1986
Από 30 Ιουνίου στο Cinobo

Μια νεαρή κοπέλα ξεμένει στην πόλη λίγο πριν από τις καλοκαιρινες διακοπές και ψάχνει να βρει το αντίδοτο στην μοναξιά και την ανία.

Η Πολίν στην Πλάζ (Pauline at the Beach | Pauline à la Plage) - 1983
Από 12 Ιουλίου στο Cinobo

Μια δεκαεξάχρονη φτάνει στις ακτές της Νορμανδίας για τις καλοκαιρινές διακοπές, έτοιμη να βουτήξει στα βαθιά νερά του έρωτα, ανακαλύπτει, όμως την υποκρισία των ενηλίκων.

Στον Αστερισμό του Λέοντα (Sign of the Lion | Le Signe du Lion) - 1962
Από 23 Ιουλίου στο Cinobo

Περιμένοντας πως πρόκειται να κληρονομήσει την μεγάλη περιουσία της θείας του που έχει πρόσφατα πεθάνει, ένας Αμερικάνος στο Παρίσι, γεννημένος Λέοντας και σίγουρος πως η καλή τύχη θα είναι στο πλευρό του, σκορπά λεφτά και γεμίζει χρέη, για να βρει τον εαυτό του παγιδευμένο όταν μαθαίνει πως η θεία τον είχε αποκληρώσει και η κληρονομιά δεν πρόκειται να τον σώσει. Ξαφνικά όμως, όλα ανατρέπονται όταν συμβαίνει ένα σοκαριστικό ατύχημα.

Η Συλλέκτρια (The Collector | La Collectionneuse) - 1967
Από 2 Αυγούστου στο Cinobo

Ένας νεαρός γκαλερίστας, ο Αντριέν, αποφασίζει να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές μένοντας εντελώς μόνος σε μια απομονωμένη βίλα που του δανείζει ένας φίλος του. Στη βίλα όμως υπάρχουν ήδη άλλοι δυο καλεσμένοι, ένας παλιός γνωστός του και μια άγνωστη γυναίκα. Η τελευταία συλλέγει εραστές, ζει ελεύθερα και διαλύει την ηρεμία για την οποία βρέθηκε εκεί ο Αντριέν που αντιλαμβάνεται πως σύντομα θα γίνει ένα ακόμη μέλος της συλλογής της.

Ιστορίες του Καλοκαιριού (A Summer's Tale | Conte d'Eté) - 1992
Από 18 Αυγούστου στο Cinobo

Ένας αναποφάσιστος φοιτητής μαθηματικών περιμένει τη φίλη του για να κάνουν μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές τους, η γνωριμία του, όμως, με δύο ακόμα κοπέλες θα περιπλέξει τα πράγματα.

*Οι ταινίες του Ερίκ Ρομέρ είναι διαθέσιμες για streaming στο Cinobo.

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Πρόσφατα άρθρα

Felliniesque | Cinobo X Campari

Το Cinobo σε συνεργασία με το Campari φέρνουν την καινοτόμο μικρού μήκους ταινία Fellini Forward στην πλατφόρμα, εγκαινιάζοντας τη συλλογή Felliniesque με 8½ ταινίες που παραπέμπουν στον κόσμο του μεγάλου δημιουργού.