The British are coming: Ταξίδια στη Μεσόγειο με Γουιντερμπότομ, Κούγκαν και Μπράιντον

Το Cinobo παρουσιάζει τα μεσογειακά οδοιπορικά της κινηματογραφικής σειράς ταινιών του Μάικλ Γουιντερμπότομ με πρωταγωνιστές δυο από τους γνωστότερους σύγχρονους βρετανούς κωμικούς σε αυτοσχεδιαστικό και γαστρονομικό οίστρο.

*Οι ταινίες είναι διαθέσιμες για streaming στο Cinobo

Το 2005 ο Βρετανός Μάικλ Γουίντερμποτομ σκηνοθετεί την ταινία A Cock and Bull Story, μεταφορά ενός βιβλίου του 18ου αιώνα όπου οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στην προετοιμασία των γυρισμάτων μιας ταινίας, και γνωστοί ηθοποιοί παίζουν τους εαυτούς τους. Ο αυτοσχεδιασμός των Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον σε αυτή την ταινία, οδήγησε στο sitcom του BBC Το Ταξίδι, και μετά στην εξέλιξή του σε κινηματογραφική ταινία.

Ο λόγος που οι πρωταγωνιστές υποδύονται -ουσιαστικά- τους εαυτούς τους, είναι απλός για τον Γουιντερμπότομ: “Μου αρέσουν οι ταινίες που “παίζουν” με τις διαφορετικές εκδοχές αληθινών γεγονότων και ανθρώπων. Αυτές οι ταινίες, ένιωσα σαν να προέκυψαν από τις συζητήσεις των δυο ηθοποιών. Έτσι όπως μιλούσαν μπροστά μας για την καριέρα, τις οικογένειές τους, τις απόψεις τους για τον κόσμο, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πιο ενδιαφέρον και απλό εάν τις εξέφραζαν και στην ταινία υποδυόμενοι τους εαυτούς τους, παρά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν χαρακτήρα από την αρχή. Θα ήταν πιο ελεύθερο και αστείο και θα έκανε τον κόσμο να ταυτιστεί. Νομίζω είναι κάτι που κάνουν οι κωμικοί ούτως ή άλλως. Οι stand-up κωμικοί χαρακτηρίζονται από την υπερβολή και το ασταμάτητο χιούμορ, μα έχουν πάντα πολλά κοινά στοιχεία με την περσόνα που υποδύονται επί σκηνής.”

Δέκα χρόνια αργότερα, το φιλμ έχει γνωρίσει τρεις επιτυχημένες συνέχειες, όπου οι δυο πρωταγωνιστές και φίλοι έχουν πετύχει το απόλυτο: πληρώνονται για να ταξιδεύουν, να τρώνε σε γκουρμέ εστιατόρια, και να αυτοσχεδιάζουν αμπελοφιλοσοφώντας σχετικά με τη ζωή, το σύμπαν, τον έρωτα και την κρίση μέσης ηλικίας.

Στην Ιταλία επιδίδονται σε απίθανες μιμήσεις αμερικανών σταρ, βολτάροντας σε locations ταινιών όπως η Περιφρόνηση του Γκοντάρ και ακούγοντας Αλάνις Μόρισετ. Στην Ισπανία χρησιμοποιούν ως σκελετό της περιπλάνησής τους τον Δον Κιχώτη μιας και, όπως ο Θερβάντες όταν τον έγραφε, έχουν και οι ίδιοι πατήσει πλέον τα 50 τους χρόνια. Και στον επίλογο στην Ελλάδα, ακολουθούν τη διαδρομή του Οδυσσέα προς την Ιθάκη και στοχάζονται πάνω στην αρχαία τραγωδία.

Αναμένοντας τις καλοκαιρινές διακοπές και τα δικά μας ταξίδια, μας ανοίγει η όρεξη βλέποντας τη Μεσόγειο μέσα από τα μάτια δυο βρετανών παλιόφιλων με φλεγματικό χιούμορ, φυσική χημεία, και άποψη για τα πάντα.

*Οι ταινίες «Ταξίδι στην Ιταλία», «Ταξίδι στην Ισπανία» &  «Ταξίδι στην Ελλάδα» του Μάικλ Γουιντερμπότομ είναι διαθέσιμες για streaming στο Cinobo.

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Ο Μελέτης Μοίρας μοιράζεται μαζί μας τη συλλογή του με εξώφυλλα της θρυλική «Βαβέλ»

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Βαβέλ: Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» που στριμάρει στο Cinobo, ο σκηνοθέτης Μελέτης Μοίρας μάς «δάνεισε» τη συλλογή του με τεύχη του ιστορικού περιοδικού, και μοιράστηκε μαζί μας μικρές ιστορίες πίσω από την ταινία.

Μισοφαγωμένα γλυκά και ξεχασμένα κλειδιά: Οι «Blueberry Nights» του Γουόνγκ Καρ-Γουάι στις ΗΠΑ

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης του Cinobo έζησε για μια χρονική στιγμή το δικό του αμερικανικό όνειρο, χαρτογραφώντας μοναδικά τη χώρα και εστιάζοντας σε μια χούφτα μοναχικών εκπεσόντων αγγέλων.