Το «Ουστ!» είναι το ηχηρό φινλανδικό “όχι” στις προκαταλήψεις

Δυο κορίτσια στη μέση μιας κοινότητας bisexual ιερέων, ακτιβιστών, ρατσιστών, προσφύγων και αλκοολικών, στο Ουστ! του Τέμου Νίκι που στριμάρει στο Cinobo ενώ διαβάζουμε τις σκέψεις του σκηνοθέτη, το στυλ του οποίου χαρακτηρίζεται ως "καλοπροαίρετη αλλά αναπολογητική πολιτική σάτιρα της ανθρωπότητας".

*Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo

Ο Τέμου Νίκι είναι ένας παραγωγικός, αυτοδίδαχτος και βραβευμένος σκηνοθέτης και γιος χοιροτρόφου από το Σίσμα της Φινλανδίας. Το Ουστ! είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, ενώ σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και η επόμενη με τίτλο Ο Τυφλός που Δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό (The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic).

Κάνοντας την αυτοκριτική του, μιλά για τους λόγους που τον οδήγησαν στην ταινία Ουστ!: “Δεν θα έλεγα ότι μου αρέσει να μιλάω με ανθρώπους που έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και άλλα πιστεύω από μένα. Είναι πολύ πιο εύκολο να συναναστρέφομαι με “δικούς μου” ανθρώπους. Να μιλάω με άτομα που συμφωνούν μαζί μου στα πάντα. Και άρα να μη χρειάζεται ποτέ να αμφισβητήσω τις σκέψεις μου.

Επίσης, δεν μου αρέσει καθόλου όταν συνειδητοποιώ ότι είμαι προκατειλημμένος απέναντι σε ανθρώπους διαφορετικούς από μένα. Αυτοί είναι και οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την ταινία. Θέλω να αλλάξω. Θέλω να γίνω πιο ανοιχτόμυαλος και να αφήσω διαφορετικούς από μένα ανθρώπους “στην αυλή μου”.”

Η ταινία ξεκινά ως ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο κορίτσια. Στη συνέχεια γίνεται συμβολισμός του σύγχρονου κόσμου, του γεμάτου προκατάληψη και ρατσισμό. Σχολιάζει το πόσο είναι πιο εύκολο να ζεις με τα πιστεύω σου, παρά να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Και το πώς αρκετοί άνθρωποι οχυρώνονται στα προσωπικά τους κάστρα, μαζί με άλλους ανθρώπους που είναι ίδιοι με εκείνους. Κάστρα που λειτουργούν ως βάση για τον ρατσισμό, ή ακόμα και για τον πόλεμο.

Ποιο είναι το μήνυμα της ταινίας τελικά; “Ότι στο βάθος είμαστε όλοι ίδιοι. Μα όταν σταματάμε να επικοινωνούμε, γινόμαστε διαφορετικοί. Οι άνθρωποι πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους και να ακούν ο ένας τον άλλο, παρά τις διαφορές τους.”

Αναπαραγωγή Βίντεο

*Η ταινία «Ουστ!» του Τέμου Νίκι είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo.

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Ο Μελέτης Μοίρας μοιράζεται μαζί μας τη συλλογή του με εξώφυλλα της θρυλική «Βαβέλ»

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Βαβέλ: Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» που στριμάρει στο Cinobo, ο σκηνοθέτης Μελέτης Μοίρας μάς «δάνεισε» τη συλλογή του με τεύχη του ιστορικού περιοδικού, και μοιράστηκε μαζί μας μικρές ιστορίες πίσω από την ταινία.

Μισοφαγωμένα γλυκά και ξεχασμένα κλειδιά: Οι «Blueberry Nights» του Γουόνγκ Καρ-Γουάι στις ΗΠΑ

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης του Cinobo έζησε για μια χρονική στιγμή το δικό του αμερικανικό όνειρο, χαρτογραφώντας μοναδικά τη χώρα και εστιάζοντας σε μια χούφτα μοναχικών εκπεσόντων αγγέλων.