10 χρόνια Ίρις – Καλύτερη Ταινία Τεκμηρίωσης

Το Cinobo παρουσιάζει την συλλογή των 10 ντοκιμαντέρ που απέσπασαν το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης τα τελευταία 10 χρόνια.

*Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo

Βραβεία Ίρις - Καλύτερα ντοκιμαντέρ

Μετά τη συλλογή των βραβευμένων με το Ίρις Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας των ‘10s, το Cinobo με τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, παρουσιάζει την πλήρη συλλογή των 10 ντοκιμαντέρ που απέσπασαν το Ίρις Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης κατά την ίδια χρονική περίοδο. 10 χρόνια, 10 βραβεία, 10 σημαντικά φιλμ. Τι είναι όμως σύγχρονο ελληνικό ντοκιμαντέρ;

Είναι τα μέρη. Σε μια παραλία, μοναδική στην Ευρώπη, ένας τοίχος κρατά χωρισμένους άντρες και γυναίκες. Σε μια πόλη που δεν κοιμάται και δεν σταματά να χορεύει ποτέ, άνθρωποι μεταμορφώνονται και αναζητούν τον εαυτό τους. Σε μια χώρα ξεχασμένη από το μεγάλο Δυτικό Όνειρο, οι ιστορίες ανθρώπων που καθημερινά προσπερνάμε σχηματίζουν το χάρτη μιας γκρεμισμένης Ελλάδας.

Είναι τα πρόσωπα. Τρεις επιζώντες μιας ομάδας μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού αφηγούνται τα 14 χρόνια που ζούσαν ως επικηρυγμένοι μετά το τέλος του εμφυλίου. Μια εμβληματική μουσική οικογένεια του τόπου μας έρχεται σε πρώτο πλάνο μέσα από τρεις γενιές μουσικών. Μια ομάδα παιδιών στην Πάτρα επαναστατούν και απαιτούν από τη δήμαρχο να τους φτιάξει μια αλάνα για παιχνίδι. Ένας θρύλος της ελεύθερης κατάδυσης μας παίρνει μαζί του σε μια βουτιά υπαρξιακής αναζήτησης για τη ζωή και για το να αναζητάς τα όριά σου.

Είναι όσα δεν λέγονται αλλιώς. Η δοκιμασμένη σχέση ανάμεσα σε δύο μεσήλικες άντρες σε μια Νέα Ορλεάνη που μετρά τις πληγές της. Εικόνες-αναμνήσεις μιας ζωής συνδέουν το παρελθόν με το παρόν της κρίσης και το προσωπικό με το οικουμενικό. Μια εσωτερική αφήγηση πάνω στους ναυτικούς και τα κορίτσια των λιμανιών, και τον ωκεανό ως καμβά πόθου και λαχτάρας.

Στην πρώτη δεκαετία τους, τα βραβεία Ίρις ανέδειξαν 10 φιλμ που καταδεικνύουν με συναρπαστικό τρόπο πως το ντοκιμαντέρ είναι από μόνο του, ένα σινεμά ολόκληρο. Με διαφορετικά είδη, ευαισθησίες και τεχνοτροπίες. Καθώς το ντοκιμαντέρ, ίσως και χάρη σε μια ευρύτερη δίψα για «αλήθεια» (ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό), μοιάζει τα τελευταία χρόνια να έρχεται όλο και εντονότερα στο προσκήνιο και στην προσοχή του κοινού, αυτή η δεκαετής σύνθεση των Ίρις παρουσιάζει ένα πολυπρόσωπο σύνολο προσεγγίσεων στο τι θα πει να αναζητάς την αλήθεια.

Οι δημιουργοί πίσω από τα βραβευμένα έργα σχημάτισαν προφίλ ανθρώπων, χαρτογράφησαν πόλεις, εξερεύνησαν ήθη στο σήμερα και στο χτες, ταξίδεψαν από το Ρίο μέχρι τη Νέα Ορλεάνη, σε πόλεις και σε ωκεανούς, βαθιά στη θάλασσα ή βαθιά μέσα τους. Πειραματίστηκαν με την αφήγηση, παρουσίασαν συνεντεύξεις ή εσωτερικούς μονολόγους, αρχειακά πλάνα ή καθημερινότητα, σύνθεση μοτίβων και τεχνοτροπιών. Διαφορετικές φωνές, θεματικές, κινηματογραφικές γλώσσες. Τι θα μπορούσε να είναι πιο συναρπαστικό;

Με την συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το Cinobo φέρνει στο κοινό την πλήρη συλλογή βραβευμένων ταινιών αυτών των 10 χρόνων. Οι ταινίες του αφιερώματος:

  • 2010 – Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε (Σταύρος Ψυλλάκης)
  • 2011 – Τα Παιδία Δεν Παίζει (Άγγελη Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας)
  • 2012 – Πρώτη Ύλη (Χρήστος Καρακέπελης)
  • 2013 – Ημερολόγια Αμνησίας (Στέλλα Θεοδωράκη)
  • 2014 – Λάμπουν στο Σκοτάδι (Παναγιώτης Ευαγγελίδης)
  • 2015 – Μία Οικογενειακή Υπόθεση (Αγγελική Αριστομενοπούλου)
  • 2016 – Exotica, Erotica, Etc. (Ευαγγελία Κρανιώτη)
  • 2017 – Η Τελευταία Παραλία (Θάνος Αναστόπουλος, Ντάβιντε ντελ Ντέγκαν)
  • 2018 – Dolphin Man (Λευτέρης Χαρίτος)
  • 2019 – Obscuro Barroco (Ευαγγελία Κρανιώτη)
Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Επιστροφή στο μέλλον: Το Cinobo ταξιδεύει στο Sci-Fi

Ταξίδια στο διάστημα, στον χρόνο και σε εικονικούς κόσμους. Φοβίες και όνειρα για το μέλλον. Γκοντάρ και σύγχρονοι geeks. Το Cinobo εξερευνά το πιο φιλόδοξο, ευρύ και μεγαλοπρεπές κινηματογραφικό είδος και κοιτά προς το άπειρο μέσα από 17 ταινίες, σε ένα πολυποίκιλο αφιέρωμα στις διαφορετικές εκφάνσεις του.

«Αγέλη Προβάτων»: τελικά είστε λύκοι ή πρόβατα;

Μια ομάδα ντόπιων και δυο ξένοι, ένα καφενείο, ένα μπαρ, ένα παρηκμασμένο μοτέλ, μερικά αυτοκίνητα και μια γερή δόση τοξικής αρρενωπότητας συνθέτουν ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ στην ελληνική επαρχία του σήμερα, κι εμείς διαβάζουμε τα λόγια του σκηνοθέτη Δημήτρη Κανελλόπουλου για την ταινία.