10 Χρόνια Ίρις – Βραβεία Ίρις Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Το Cinobo, πάντα με τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, παρουσιάζει τη συλλογή ταινιών που διακρίθηκαν για τη σκηνοθεσία τους την πρώτη δεκαετία βραβείων Ίρις.

*Οι ταινίες της συλλογής είναι διαθέσιμες για streaming στο Cinobo

Πέντε συλλογές μετά, αυτός ο κύκλος παρουσίασης των βραβευμένων ταινιών και δημιουργών της πρώτης δεκαετίας των Ίρις ολοκληρώνεται με τον πιο ταιριαστό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτών των αφιερωμάτων, με τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το Cinobo παρουσίασε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της περασμένης δεκαετίας του ελληνικού σινεμά. Έργα διαφορετικών ειδών, τεχνοτροπιών και προσεγγίσεων. Έργα μικρού μήκους και μεγάλου μήκους, έργα μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, έργα αναγνωρισμένων και πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών.

Ένα όχι ολοκληρωτικό αλλά πλήρως αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων που καλύπτει από άκρη σε άκρη τα ’10s του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, μιας εκπληκτικής δεκαετίας κατά την οποία οι δημιουργοί της χώρας αναγνωρίστηκαν από -και απασχόλησαν- το διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Ένα σύνολο έργων που, συγκεντρωμένο και εύκολα προσβάσιμο, αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Οπότε ναι, αυτός ο κύκλος αφιερωμάτων δε θα μπορούσε να κλείνει αλλιώς, παρά με αυτή τη συλλογή. Των Ίρις Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Γιατί στην αρχή και το τέλος είναι οι σκηνοθέτες, είναι οι δημιουργοί που μέσα από δυσκολίες και περιορισμούς, σε μια δεκαετία που γεννήθηκε και έσβησε μέσα σε μεγάλες κρίσεις, μας προσέφεραν ένα σινεμά που είχε τελικά πολλά να πει.

10 χρόνια, 10 βραβεία, 10 σκηνοθέτες. Που σημειωτέον, δεν συμβάδιζαν πάντοτε με το αντίστοιχο Ίρις Καλύτερης Ταινίας. Μέχρι σήμερα, 4 φορές τα βραβεία Ταινίας και Σκηνοθεσίας έχουν διαχωριστεί. Το Cinobo λοιπόν, πάντα με τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, παρουσιάζει τη συλλογή ταινιών που διακρίθηκαν για τη σκηνοθεσία τους την πρώτη δεκαετία βραβείων Ίρις.

Οι βραβευμένοι δημιουργοί ανά χρονιά:

*Οι ταινίες της συλλογής είναι διαθέσιμες για streaming στο Cinobo
Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Πρόσφατα άρθρα

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη επισκέπτεται την «Washingtonia» του Εθνικού Κήπου

Στο νέο βίντεο των Cinobo Extras δείτε την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, σκηνοθέτιδα της πολυβραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Washingtonia», να επισκέπτεται ξανά τον Εθνικό Κήπο, ένα Σημείο Μηδέν που γεννήθηκαν και ψήλωσαν οι γουασινκτόνιες.

«Παγίδα στο Διαδίκτυο»: Η λεπτή μπλε γραμμή που σε οδηγεί στην παρέμβαση

Το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ-κοινωνικό πείραμα από την Τσεχία που άνοιξε το θέμα της αποπλάνησης παιδιών στο ίντερνετ και μετατράπηκε σε ακτιβιστική πράξη, οδηγώντας σε συλλήψεις εγκληματιών, αποκλειστικά στο Cinobo.