Journal

10 Χρόνια Ίρις: Βραβεία Ίρις Καλύτερης Σκηνοθεσίας

10 Χρόνια Ίρις: Βραβεία Ίρις Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Το Cinobo, πάντα με τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, παρουσιάζει τη συλλογή ταινιών που διακρίθηκαν για τη σκηνοθεσία τους την πρώτη δεκαετία βραβείων Ίρις.

Πέντε συλλογές μετά, αυτός ο κύκλος παρουσίασης των βραβευμένων ταινιών και δημιουργών της πρώτης δεκαετίας των Ίρις ολοκληρώνεται με τον πιο ταιριαστό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτών των αφιερωμάτων, με τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το Cinobo παρουσίασε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της περασμένης δεκαετίας του ελληνικού σινεμά. Έργα διαφορετικών ειδών, τεχνοτροπιών και προσεγγίσεων. Έργα μικρού μήκους και μεγάλου μήκους, έργα μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, έργα αναγνωρισμένων και πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών.

Ένα όχι ολοκληρωτικό αλλά πλήρως αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων που καλύπτει από άκρη σε άκρη τα ’10s του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, μιας εκπληκτικής δεκαετίας κατά την οποία οι δημιουργοί της χώρας αναγνωρίστηκαν από -και απασχόλησαν- το διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Ένα σύνολο έργων που, συγκεντρωμένο και εύκολα προσβάσιμο, αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Οπότε ναι, αυτός ο κύκλος αφιερωμάτων δε θα μπορούσε να κλείνει αλλιώς, παρά με αυτή τη συλλογή. Των Ίρις Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Γιατί στην αρχή και το τέλος είναι οι σκηνοθέτες, είναι οι δημιουργοί που μέσα από δυσκολίες και περιορισμούς, σε μια δεκαετία που γεννήθηκε και έσβησε μέσα σε μεγάλες κρίσεις, μας προσέφεραν ένα σινεμά που είχε τελικά πολλά να πει.

10 χρόνια, 10 βραβεία, 10 σκηνοθέτες. Που σημειωτέον, δεν συμβάδιζαν πάντοτε με το αντίστοιχο Ίρις Καλύτερης Ταινίας. Μέχρι σήμερα, 4 φορές τα βραβεία Ταινίας και Σκηνοθεσίας έχουν διαχωριστεί. Το Cinobo λοιπόν, πάντα με τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, παρουσιάζει τη συλλογή ταινιών που διακρίθηκαν για τη σκηνοθεσία τους την πρώτη δεκαετία βραβείων Ίρις.

 

Οι βραβευμένοι δημιουργοί ανά χρονιά:

 

  • 2010 - Γιώργος Λάνθιμος για τον "Κυνόδοντα"
  • 2011 - Γιάννης Οικονομίδης για τον "Μαχαιροβγάλτη" (δεν βρισκεται στην πλατφορμα)
  • 2012 - Φίλιππος Τσίτος για τον "Άδικο Κόσμο"
  • 2013 - Θάνος Αναστόπουλος για την "Κόρη"
  • 2014 - Γιώργος Τσεμπερόπουλος για τον "Εχθρό Μου"
  • 2015 - Πάνος Κούτρας για το "Xenia"
  • 2016 - Αλέξης Αλεξίου για το "Τετάρτη 04:45"
  • 2017 - Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για το "Suntan"
  • 2018 - Ελίνα Ψύκου για τον "Γιο της Σοφίας"
  • 2019 - Άγγελος Φραντζής για το “Ακίνητο Ποτάμι”

Οι ταινίες είναι διαθέσιμες online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web