Η εβδομάδα στο Cinobo: Ένας Βέγγος παντός καιρού, Κατρίν Ντενέβ κι η Μηχανή της Χαράς

Με μια ματιά, ό,τι καινούριο θα δούμε στο Cinobo αυτή την εβδομάδα, από 3 ως 9 Μαϊου.

Ο Θανάσης Βέγγος έρχεται στο Cinobo. Ένα ντοκιμαντέρ-κειμήλιο για τη ζωή και το έργο του αξεπέραστου Έλληνα κωμικού ανοίγει την εβδομάδα. Μια συλλογή για τη Γιορτή της Μητέρας φέρνει στο προσκήνιο πολλές εξαιρετικές και κρυμμένες προτάσεις από τον βαθύ κατάλογο του Cinobo.

Ενώ την εβδομάδα συμπληρώνουν οι «Μικρές Απάτες» με την Κατρίν Ντενέβ, η αναπάντεχη βιογραφία «Η Μηχανή της Χαράς» με Μάγκι Τζίλενχαλ και Φελίσιτι Τζόουνς, και ένα εξαιρετικό δείγμα βαλκανικού σινεμά διαλεγμένο από τις Κάννες.

Αναλυτικά οι νέες αφίξεις στο Cinobo:

Συλλογή Cinobo

Mama

Μητέρες δυναμικές, αγωνίστριες, αμήχανες, στοργικές ή παρεμβατικές. Μητέρες με όνειρα, εφιάλτες, πόθους και ενοχές. Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Cinobo παρουσιάζει 14 διαφορετικές μητέρες, όλες τους εκφάνσεις αυτού του πολυσύνθετου όρου που λέγεται μητρότητα και από την αρχαιότητα ως σήμερα είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή.

New in Cinobo

Ένας Άνθρωπος Παντός Καιρού

Προσέγγιση του φαινομένου Θανάσης Βέγγος, του ανθρώπου και του καλλιτέχνη, μέσα από ένα Ντοκιμαντέρ-κειμήλιο με αποσπάσματα ταινιών, μαρτυρίες του ίδιου, συνεργατών και συγγενών του και αναλύσεις της «συμβολής» του στη μεταπολεμική νεοελληνική πραγματικότητα.

Μικρές Απάτες (Bad Seeds)
Αναπαραγωγή Βίντεο

Ο Wael, πρώην παιδί του δρόμου, ζει από μικρές απάτες με την μητέρα του και συνεργό του, τη Monique (στο ρόλο η απολαυστική όπως πάντα Κατρίν Ντενέβ). Όταν αυτό το ασυνήθιστο δίδυμο εξαπατά τον λάθος άντρα, τον Victor, μια παλιά γνωριμία της Monique που τώρα είναι υπεύθυνος για μια οργάνωση υποστήριξης εφήβων, ο Wael δεν έχει άλλη επιλογή παρά να γίνει προσωρινός γραμματέας του για να εξιλεωθεί. Αντιμέτωπος με έξι επιθετικά παιδιά αποφασισμένα να χαλάσουν όλες τις προσπάθειές του, η προσωπική ιστορία του Wael και τα εφευρετικά τεχνάσματά του γίνονται το κλειδί για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και συνειδητοποιεί σύντομα ότι και αυτός έχει την ευκαιρία να θεραπεύσει το παρελθόν του και να βρει τη θέση του στην κοινωνία.

Άλμπουμ (Album)
Αναπαραγωγή Βίντεο

Ένα άτεκνο ζευγάρι της μεσαίας τάξης ετοιμάζει ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από την περίοδο της ψεύτικης εγκυμοσύνης της συζύγου – φωτογραφίες με φόντο την παραλία, τη δουλειά, το σπίτι. Έτσι, το υιοθετημένο τους παιδί δεν θα αμφισβητήσει πως είναι οι στοργικοί, βιολογικοί γονείς του, χώρια που θα έχουν αποδείξεις να δείχνουν σε φίλους και συνεργάτες. Το περήφανο ζευγάρι φτάνει στο σημείο να σκηνοθετήσει λήψεις στο μαιευτήριο, φτιάχνοντας απ’ το μηδέν το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας. Βάζουν στόχο να ξεκινήσουν μια νέα ζωή με το παιδί, αλλά πανικοβάλλονται όταν ανακαλύπτουν πως η υιοθεσία είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία της αστυνομίας, άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μαθευτεί. Σε ένα από τα πιο ξεχωριστά ντεμπούτα του πρόσφατου βαλκανικού σινεμά, η αλλιώτικη κωμωδία του παραλόγου φλερτάρει με το σινεμά του Ρόι Άντερσον. Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ Καννών.

Η Μηχανή της Χαράς (Hysteria)
Αναπαραγωγή Βίντεο

Όχι το βιογραφικό δράμα που έχεις συνηθίσει. Η ιστορία της δημιουργίας του δονητή γίνεται υλικό για μια απολαυστική, κωμικών αποχρώσεων βιογραφία, παιγμένη από ένα καστ πρώτης γραμμής: Χιου Ντάνσι («Hannibal»), Μάγκι Τζίλενχαλ, Φελίσιτι Τζόουνς («Rogue One»), Τζόναθαν Πράις κρατούν τους κεντρικούς ρόλους και παίζουν απολαυστικά με τα στερεότυπα.

Checklist εβδομάδας

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Μισοφαγωμένα γλυκά και ξεχασμένα κλειδιά: Οι «Blueberry Nights» του Γουόνγκ Καρ-Γουάι στις ΗΠΑ

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης του Cinobo έζησε για μια χρονική στιγμή το δικό του αμερικανικό όνειρο, χαρτογραφώντας μοναδικά τη χώρα και εστιάζοντας σε μια χούφτα μοναχικών εκπεσόντων αγγέλων.

To παγκόσμιο μήνυμα του «Περσέπολις» και η χειραφέτηση των γυναικών με κάθε κόστος

Η ήδη κλασική για το είδος του animation μεταφορά του graphic novel της Μαρζάν Σατραπί στη μεγάλη οθόνη από την ίδια τη δημιουργό του, παραμένει ακόμα και σήμερα μια πανέμορφη και διαχρονικά επίκαιρη καταγγελία για την καταπίεση των γυναικών και την επαναστατική ανάγκη για δημιουργία και έκφραση.