Journal

Η εβδομάδα στο Cinobo: “Δονήσεις” και ο μοναδικός κόσμος του Χάιρο Μπουσταμάντε

Η εβδομάδα στο Cinobo: “Δονήσεις” και ο μοναδικός κόσμος του Χάιρο Μπουσταμάντε

Με μια ματιά, ό,τι καινούριο θα δούμε στο Cinobo αυτή την εβδομάδα, από 14 ως 20 Δεκεμβρίου.

Η εβδομάδα στο Cinobo: “Δονήσεις” και ο μοναδικός κόσμος του Χάιρο Μπουσταμάντε

Με μια ματιά, ό,τι καινούριο θα δούμε στο Cinobo αυτή την εβδομάδα, από 14 ως 20 Δεκεμβρίου.

Όταν ο Μπονγκ Τζουν-χο ξεχώριζε τον ραγδαία ανερχόμενο σκηνοθέτη από τη Γουατεμάλα ανάμεσα στις επόμενες μεγάλες ελπίδες του σινεμά, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Ο Χάιρο Μπουσταμάντε με 3 μόλις ταινίες στο ενεργητικό του δείχνει ήδη έναν εντυπωσιακό έλεγχο πάνω σε διαφορετικά είδη αλλά πάντοτε με ένα βαθύ και ειλικρινές συναισθηματικό κέντρο βάρους.

Το Cinobo με μεγάλη περηφάνια τον συστήνει στο ελληνικό κοινό προβάλλοντας τις 2 πρόσφατες δουλειές του που εντυπωσίασαν σε όποια Φεστιβάλ προβλήθηκαν, από το Βερολίνο ως τη Βενετία κι από το Τορόντο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Αυτή την εβδομάδα, σε πρώτη προβολή, παρουσιάζουμε τις βραβευμένες στο Σαν Σεμπαστιάν “Δονήσεις”.

Αναλυτικά οι νέες αφίξεις στο Cinobo:

Cinobo Πρεμιέρες

Δονήσεις (Temblores/Tremors)

Σε μια βαθιά καταπιεστική κοινωνία ο Θεός αγαπά τον αμαρτωλό, αλλά όχι την ίδια την αμαρτία. Όταν ο Πάμπλο φτάνει στο σπίτι της οικογένειάς του έξω από την Πόλη της Γουατεμάλας, όλοι περιμένουν την εμφάνιση του αγαπημένου τους αδελφού, γιου και συζύγου. Όλοι στη βίλα της οικογένειας όμως είναι τρομοκρατημένοι: Ο Πάμπλο ερωτεύτηκε έναν άλλο άντρα, τον Φρανσίσκο. Με αυτόν τον τρόπο αμφισβητεί όλες τις αξίες με τις οποίες ζει αυτή η βαθιά θρησκευόμενη ευαγγελική οικογένεια. Παρά την αντίσταση από τους συγγενείς του, ο Πάμπλο μετακομίζει με τον Φρανσίσκο, ο οποίος συνδέεται στενά με την υποκουλτούρα της πόλης και οδηγεί μια εντελώς διαφορετική, απελευθερωμένη ύπαρξη. Ο Πάμπλο χάνει το παλιό του σπίτι, αλλά κατά κάποιον τρόπο δεν εγκαθίσταται ποτέ στο νέο. Η επιθυμία του να ενώσει τους δύο κόσμους του αποδεικνύεται αδιέξοδη. Βάζοντας την πίστη τους μπροστά από όλα τα άλλα, οι συγγενείς του είναι ανένδοτοι ότι ο Πάμπλο μπορεί να «θεραπευτεί». Με τη βοήθεια της βαθιά θρησκευόμενης κοινότητάς τους, η οικογένεια κάνει ό,τι μπορεί για να επαναφέρει τον άσωτο γιο τους, ανεξάρτητα από το κόστος.

Ο ανερχόμενος και απρόβλεπτος Χάιρο Μπουσταμάντε σε ένα βαθιά προσωπικό, συγκλονιστικό οικογενειακό δράμα πάνω στη θρησκεία, την οικογενειακή αποδοχή, τη σεξουαλικότητα και την αίσθηση του ανήκειν.

New in Cinobo

Το Μόνο Αγόρι στη Νέα Υόρκη (The Only Living Boy in New York)

Ο Τόμας, γιος ενός εκδότη και της καλλιτέχνιδας συζύγου του, μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο και προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ο κόσμος του αρχίζει να αλλάζει όταν ανακαλύπτει ότι ο παντρεμένος πατέρας του έχει σχέση με μια σαγηνευτική νεότερη γυναίκα. Αποφασισμένος να διαλύσει τη σχέση, ο Τόμας κοιμάται με την ερωμένη του πατέρα του, ξεκινώντας μια αλυσίδα γεγονότων που θα αλλάξουν ό,τι γνώριζε για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Με εμφανή εκλεκτικά δάνεια από αντίστοιχους λογοτεχνικούς και κινηματογραφικούς ήρωες αλλά και πλειάδα αναγνωρίσιμων ηθοποιών για indie ταινία, μια εμπνευσμένη σύγχρονη ιστορία ενηλικίωσης ξεδιπλώνεται μοναδικά με όχημα την οπτική ευρηματικότητα του Μαρκ Γουέμπ (500 Μέρες με τη Σάμερ).

Ένας Πύργος στην Ιταλία (Un Château en Italie / A Castle in Italy)

Η 43χρονη Louise είναι πρώην ηθοποιός και κόρη μιας νεόπτωχης οικογένειας Iταλών βιομηχάνων. Ο πατέρας της έχει πεθάνει, o αδερφός της πάσχει από AIDS και η μητέρα της προσπαθεί να βγάλει χρήματα πουλώντας οικογενειακά κειμήλια και ανοίγοντας στο ευρύ κοινό τον πύργο τους στην ιταλική εξοχή. Σ’ αυτή τη δύσκολη οικογενειακή φάση, η Louise αναθεωρεί τις επιλογές της και ερωτεύεται παράφορα έναν νεότερο άντρα. . Η σπουδαία ηθοποιός Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι περνά πίσω από την κάμερα για να αναπλάσει καλλιτεχνικά τη δική της πραγματική ζωή σε ένα συγκινητικό και πολυπρόσωπο οικογενειακό δράμα χαρακτήρων.

Αττίλα Μαρσέλ, ο Πιανίστας (Attila Marcel)

Ο Πωλ είναι ένας γλυκός νεαρός, που ζει μαζί με τις δύο εκκεντρικές θείες του στο Παρίσι, μετά το θάνατο των γονιών του όταν ήταν μικρό παιδί. Από τότε, έχει μιλήσει ελάχιστα. Τώρα στα τριάντα τρία, εξακολουθεί να μη μιλάει. Οι θείες του Πωλ έχουν μόνο ένα όνειρο γι’ αυτόν: να κερδίζει σε διαγωνισμούς πιάνου. Αν και ο Πωλ εξασκείται, το όνειρο αυτό παραμένει ανεκπλήρωτο μέχρι που γνωρίζει την κυρία Προυστ, μια γειτόνισσα που μένει στον πάνω όροφο. Η κυρία Προυστ θα δείξει στον Πωλ έναν διαφορετικό τρόπο να ξεκλειδώσει τις καταπιεσμένες αναμνήσεις του από την παιδική ηλικία και τότε η ζωή του θα αρχίσει να αλλάζει. Ο δημιουργός των θαυμάσιων ταινιών κινουμένων σχεδίων “Το Τρίο της Μπελβίλ” και “Ο Θαυματοποιός” κάνει το πέρασμα στο live-action χωρίς να χάσει το ιδιαίτερο χιούμορ, την ακαταμάχητη εφευρετικότητα και τη γλυκιά μελαγχολία της εικόνας του σε μια υπέροχη ιστορία όψιμης ενηλικίωσης.

Checklist εβδομάδας

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

«Santa Sangre»: η καλύτερη εισαγωγή στην ψυχο-μαγεία του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι

Παραισθησιογόνο, σουρεαλιστικό αλλά και χιτσκοκικό ως βάση του, το φιλμ του μοναδικού Αλεχάντρο Χοδορόφσκι στέκεται επάξια πλάι στα cult αριστουργήματα που έδωσε στα 70s, με ένα σύνολο ονειρικών εικόνων να χτίζουν μια διαφορετική προσέγγιση στο είδος του θρίλερ.

H ταινία Δονήσεις είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web