Journal

Ο Κόσμος του Γουόνγκ Καρ Γουάι αποκλειστικά στο Cinobo

Ο Κόσμος του Γουόνγκ Καρ Γουάι αποκλειστικά στο Cinobo

Τα αποκατεστημένα αριστουργήματα του Γουόνγκ Καρ Γουάι έρχονται στην Ελλάδα από το Cinobo. Οι ταινίες «Chungking Express», «Ευτυχισμένοι Μαζί», «Έκπτωτοι Άγγελοι» και -αργότερα- «Ερωτική Επιθυμία» και «2046», με τον μοναδικό τους μελαγχολικό ερωτισμό θα μαγέψουν ξανά το κοινό.

Την ερωτική, κινηματογραφική επιθυμία του Γουόνγκ Καρ Γουάι την βλέπεις παντού στο σινεμά του. Όχι απλά την βλέπεις- την ακούς, την νιώθεις να πάλλεται, την καταλαβαίνεις καθώς ακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς σου, καθώς ανασηκώνει τις τρίχες του κορμιού σου. Σε κάθε εισαγωγή μουσικού κομματιού, σε κάθε μελοδραματικό slow-motion, σε κάθε στιγμή που χάθηκε στο χρόνο.

Χρησιμοποιώντας κάθε πτυχή της κινηματογραφικής τεχνικής, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι έχει καταφέρει να φέρει το σινεμά όσο πιο κοντά μπορεί να έρθει σε μια αγνή συναισθηματική εμπειρία. Για έρωτες που θυμάσαι ή που επιθυμείς (ή κάτι κι από τα δύο), για στιγμές που μοιάζουν να ξεγελούν τον χρόνο και να αρνούνται να συμμορφωθούν με τη ροή του.

 

Είναι πολυβραβευμένος, και πολύ συχνά ταινίες του εμφανίζονται στις λίστες με τις κορυφαίες όλων των εποχών. Όμως ο Γουόνγκ Καρ Γουάι είναι από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις σκηνοθετών που το να τους χαρακτηρίσεις σύμφωνα με αυτές τις αντικειμενικές μετρήσεις επιτυχίας («πολυβραβευμένος») μοιάζει σχεδόν να μικραίνει το έργο του. Γιατί έτσι συμβαίνει με τις εμπειρίες, με τα βιώματα. «Είναι ένας ζωγράφος της πόλης και της ανθρώπινης καρδιάς, των επιθυμιών, των μυστικών και των απογοητεύσεών μας», γράφουν ο Μισέλ Κλεμέντ και ο Ουμπέρ Νιογκρέ στο Positiff. «Προσιδιάζει στους καλλιτέχνες του όψιμου ρομαντισμού, τον Μποντλέρ ή τον Γκουστάβ Μορό. Γι’αυτούς, όπως και για τον Γουόνγκ Καρ Γουάι, στην καρδιά της απαράμιλλης ομορφιάς κρύβονται ανείπωτα βάσανα».

Τώρα, το έργο του Γουόνγκ Καρ Γουάι, οι πόλεις του, οι επιθυμίες του, οι μουσικές και τα χρώματά του, έρχονται στο Cinobo. 5 θρυλικές του ταινίες, σε νέες, αποκατεστημένες κόπιες υπό την επίβλεψη του ίδιου του δημιουργού, θα προβληθούν αποκλειστικά στην Ελλάδα μέσω του Cinobo. Πρώτα, 3 αξεπέραστα φιλμ του από τα ‘90s, έρχονται στην πλατφόρμα τον Μάρτιο: «Chungking Express» (22 Μαρτίου), «Έκπτωτοι Άγγελοι» (24 Μαρτίου) και «Ευτυχισμένοι Μαζί» (26 Μαρτίου). Και σύντομα μες στη σεζόν, θα παρακολουθήσουμε τις νέες κόπιες των αριστουργημάτων «2046» και «Ερωτική Επιθυμία».

Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι μιλά για τις αποκατεστημένες κόπιες

Για την Αποκατάσταση
Κατά τη διαδικασία αποκατάστασης των ταινιών που πρόκειται να παρακολουθήσετε, βρεθήκαμε σε μεγάλο δίλημμα για το αν θα αποκαταστήσουμε τις ταινίες στη μορφή την οποία τις θυμάται το κοινό, ή σ’ αυτήν στην οποία τις είχα αρχικά οραματιστεί. Υπήρχαν τόσα πολλά που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε και αποφάσισα τελικά να ακολουθήσω τη δεύτερη εκδοχή, η οποία αντιπροσωπεύει το πιο ζωντανό όραμά μου για τις ταινίες αυτές. Για τον λόγο αυτό, έγιναν οι παρακάτω αλλαγές.

Aspect Ratios
Το «Chungking Express» και η «Ερωτική Επιθυμία» γυρίστηκαν και προβλήθηκαν στους κινηματογράφους σε αναλογίες 1.66:1, ένα από τα αγαπημένα μου aspect ratios. Μετατράπηκαν όμως σε αναλογία 1.85:1 για την κυκλοφορία τους σε βίντεο. Επειδή ο περισσότερος κόσμος είδε τις ταινίες στο βίντεο, παγιώθηκε η άποψη ότι είχαν γυριστεί σε αναλογία 1.85:1. Στις αποκατεστημένες κόπιες θα δείτε τις ταινίες στα πρωτότυπα aspect ratios. 
Στους «Έκπτωτους Άγγελους» άλλαξα το φορμάτ σε σινεμασκόπ, γιατί έτσι σκόπευα αρχικά να προβάλλω την ταινία. Όταν ήμασταν στο μοντάζ, κατά λάθος αλλάξαμε τη ρύθμιση από στάνταρ σε αναμορφικό. Θεώρησα ότι η ταινία έδειχνε πολύ πιο ενδιαφέρουσα γιατί ενίσχυε την απόσταση των χαρακτήρων σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό που χρησιμοποιήσαμε για το γύρισμα. Εκείνη την εποχή, ήταν αδύνατον να γυρίσεις μια ταινία σε στάνταρ και να την προβάλλεις σε αναμορφικό. Με την αποκατεστημένη κόπια, εκπληρώσαμε αυτή μας την επιθυμία.

Μιξάζ Ήχου
Το «Chungking Express» γυρίστηκε πριν τον 5.1 surround ήχο. Έπρεπε λοιπόν να επαναπρογραμματίσουμε τις ρυθμίσεις και τη διαμόρφωση του ήχου.
Για παρόμοιους λόγους ξανακάναμε το μιξάζ στην «Ερωτική Επιθυμία» με την πολύτιμη συνεργασία του Ρόμπερτ Μακένζι, με τον οποίο δουλέψαμε εξ’ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.

Τίτλοι
Δημιουργήσαμε νέους τίτλους για να αποδώσουμε μια αίσθηση συνοχής ανάμεσα στις ταινίες. Λειτουργούν, επίσης, ως υπενθύμιση στο κοινό μας ότι παρακολουθούν τις αποκατεστημένες κόπιες.

Ευτυχισμένοι Μαζί
Λόγω μιας πυρκαγιάς το 2019, χάσαμε μερικά από τα πρωτότυπα αρνητικά του «Ευτυχισμένοι Μαζί». Τους μήνες που ακολούθησαν, προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε τα αρνητικά αυτά όσο καλύτερα μπορούσαμε, σε κάποια όμως η ζημιά ήταν ανεπανόρθωτη. Χάσαμε, όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τον ήχο σε αυτές τις μπομπίνες.
Έπρεπε, αναγκαστικά λοιπόν, να μικρύνω κάποιους από τους μονολόγους του Τόνι. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά της L’Immagine Ritrovata όμως, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τις περισσότερες σκηνές με καλύτερη ποιότητα.

Τελικές Σκέψεις
Μετά την πρεμιέρα του «Ashes of Time Redux» το 2008, κάποιοι θεατές παρατήρησαν ότι η ταινία έμοιαζε διαφορετική απ’ ό,τι θυμούνταν. Συνειδητοποίησα τότε ότι πολύς κόσμος είχε δει την ταινία σε πειρατικές κόπιες ή σε αίθουσες που δεν πληρούσαν τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές κι έτσι παρουσίαζαν την ταινία υπό διαφορετικό φως. Και πάλι όμως, πολλοί προτιμούσαν τις εκδοχές που είχαν δει, γιατί δύσκολα κερδίζει κανείς ενάντια στις αναμνήσεις.

Όπως λέει το γνωστό ρητό: «Κανείς δεν μπορεί να μπει δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, γιατί ούτε το ποτάμι είναι το ίδιο μα ούτε και ο άνθρωπος.» Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, τα λόγια αυτά μου υπενθυμίζουν να αντιμετωπίσω όλο αυτό σαν ευκαιρία να παρουσιάσω τις αποκατεστημένες αυτές κόπιες ως καινούρια δουλειά από ένα διαφορετικό στάδιο της καριέρας μου. Τώρα που είμαι στο τέλος της διαδικασίας, τα λόγια αυτά δεν έχουν πάψει να ισχύουν.

Προσκαλώ το κοινό να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη νέα αρχή, μια και αυτές δεν είναι οι ίδιες ταινίες, μα ούτε κι εμείς είμαστε πια το ίδιο κοινό.

 

Αναλυτικά οι ταινίες της συλλογής:

Chungking Express

(22 Μαρτίου στις οθόνες του Cinobo)

Δύο παράλληλες ιστορίες διαδραματίζονται στα Chungking Mansions, ένα λαβυρινθώδες εμπορικό σύμπλεγμα στο Χονγκ Κονγκ. Ένας αστυνομικός, βαθιά πληγωμένος αφού τον έχει παρατήσει η κοπέλα του, ερωτεύεται μια μυστηριώδη φεμ φατάλ, που φοράει ξανθιά περούκα και κρατάει όπλο. Την ίδια στιγμή ένας άλλος αστυνομικός παραμένει βαθιά νυχτωμένος ως προς το ενδιαφέρον που του τρέφει μια σερβιτόρα φαστφουντάδικου, που ονειρεύεται την Καλιφόρνια και καταλήγει να αλλάζει τη διαρρύθμισή στο διαμέρισμα του, χωρίς αυτός να έχει ιδέα. «Η ιδέα ήταν να γυρίσουμε μια συλλογή από μικρές ιστορίες που είχα αναπτύξει μέσα στα χρόνια. Το έλεγα “Οι Μέρες και οι Νύχτες του Χονγκ Κονγκ”», λέει ο Γουόνγκ Καρ Γουάι. «Είχαμε περιορισμένο χρόνο και μπάτζετ, οπότε έπρεπε να το γυρίσουμε σαν μαθητικό φιλμ. Η κάμερα ήταν συνέχεια στον ώμο του Κρις [Ντόιλ]. Στο τέλος κάναμε αυτό που είχαμε σκοπό εξ’ αρχής». 

 

Έκπτωτοι Άγγελοι

(24 Μαρτίου στις οθόνες του Cinobo)

Ο Μινγκ είναι ένας ψυχρός εκτελεστής, που έχει κουραστεί από τα ρίσκα της δουλειάς του και θέλει να τα παρατήσει. Η ατζέντης του, που έχει παραβεί τον επαγγελματικό κώδικα κι έχει εμπλακεί συναισθηματικά, τον πείθει να αναλάβει μια τελευταία δουλειά… με μοιραίες συνέπειες. Αρχικά επρόκειτο να είναι η τρίτη ιστορία του «Chungking Express», ο Γουόνγκ Καρ Γουάι όμως ανέπτυξε περαιτέρω το σενάριο ώστε να γίνει αυτόνομη μεγάλου μήκους ταινία.

«Ποτέ δεν φανταζόμουνα την επιτυχία του “Chungking Express”», εξηγεί ο ίδιος. «Ήταν η ταινία που αντιγράφηκε περισσότερο εκείνη την εποχή, όχι μόνο στο Χονγκ Κονγκ, αλλά σχεδόν παντού. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να κάνουμε τους “‘Έκπτωτους Αγγέλους”, έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να μην αντιγράψουμε τον εαυτό μας. Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, αλλά πώς; Δεν ξέραμε». Διάβασε περισσότερα

 

Ευτυχισμένοι Μαζί

(26 Μαρτίου στις οθόνες του Cinobo)

Ο Λάι Γιου-φάι και ο Χο Πο-γουίνγκ ήταν ερωτευμένοι όταν έφτασαν στην Αργεντινή από το Χονγκ Κονγκ. Κάτι όμως πήγε στραβά, καθώς οδηγούσαν προς τα νότια ψάχνοντας για περιπέτεια. Μια μέρα ο Χο Πο-γουίνγκ απλά παράτησε τον εραστή του. Τώρα, ο Λάι δουλεύει πορτιέρης σ’ ένα τάνγκο-μπαρ στο Μπουένος Άιρες. Προσπαθεί να μαζέψει αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα εισιτήριο για πίσω. Όταν ο Χο επιστρέφει στη ζωή του Λάι, μελανιασμένος και μες στα αίματα μετά από έναν καυγά, ο Λάι του δίνει ένα κρεβάτι να κοιμηθεί αλλά αρνείται να ξαναέχει ερωτική σχέση μαζί του. Η οικογενειακή ζωή δεν ταιριάζει στον Χο, που σύντομα περνάει τις νύχτες του έξω στην πόλη.

«Εκείνες τις μέρες, ο κόσμος ανησυχούσε πολύ για το πώς θα ήταν η ζωή μετά την παράδοση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα», εξομολογείται ο Γουόνγκ Καρ Γουάι. «Στην πρώτη σκηνή της ταινίας, ο Λέσλι λέει “Ας ξεκινήσουμε πάλι απ’ την αρχή” και στην τελευταία κλείσαμε με την εικόνα του καταρράκτη, που είναι σύμβολο της επανένωσης. Με είχαν ρωτήσει επανειλημμένως ποια είναι η άποψή μου για την παράδοση – πριν, κατά τη διάρκεια, ακόμα και μετά την κυκλοφορία της ταινίας. Το “Ευτυχισμένοι Μαζί” είναι η απάντησή μου». Διάβασε περισσότερα

 

Ερωτική Επιθυμία

(το καλοκαίρι σε επιλεγμένες αίθουσες και στις οθόνες του Cinobo)

Πολλοί ορκίζονται ως σήμερα πως αυτή είναι η ομορφότερη ταινία που έγινε ποτέ και η 4Κ αποκατάσταση εκτοξεύει αυτή την ομορφιά σε δυσθεώρητα ύψη. Σήμα κατατεθέν στην καριέρα του Γουόνγκ Καρ Γουάι, με πλάνα, χρώματα, μουσική και slow motion να ενώνονται μελαγχολικά σε μια γιορτή των αισθήσεων. Διάβασε περισσότερα

 

2046

(το καλοκαίρι σε επιλεγμένες αίθουσες και στις οθόνες του Cinobo)

Στην πιο αισθαντική και φιλόδοξη στιγμή του, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι βουτά στην επιστημονική φαντασία των αναμνήσεων ενός άπιαστου παρελθόντος και απογειώνει τις εμμονές του με την (μυθική πλέον) αισθητική τελειότητα των εικόνων του. Διάβασε περισσότερα

Οι ταινίες είναι διαθέσιμες online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web
Cookies

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.

Απαραίτητα cookies

Πάντα ενεργός