Journal

Το θρυλικό Film Foundation του Μάρτιν Σκορσέζε, νέοι αδελφοί Νταρντέν και η απολαυστική «Ομαδική Θεραπεία»

Το θρυλικό Film Foundation του Μάρτιν Σκορσέζε, νέοι αδελφοί Νταρντέν και η απολαυστική «Ομαδική Θεραπεία»

Cinobo
Cinobo
Δημοσιεύτηκε
23 Σεπ 2024
Κατηγορία

Με μια ματιά, ό,τι καινούριο θα δούμε στο Cinobo αυτή την εβδομάδα, από 23 ως 29 Σεπτεμβρίου.

Ένα από τα κειμήλια της παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς έρχεται στην Ελλάδα μέσω του Cinobo. Το θρυλικό Film Foundation, υπο την επιμέλεια του Μάρτιν Σκορσέζε, διασώζει και αναδεικνύει τα σπάνια αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά.

Το πρότζεκτ ξεκινά στο Cinobo με 4 ταινίες από την Νότια Αμερική μέχρι την Αφρική: Ο Χρυσός Φοίνικας του 1975, «Τα Χρόνια της Φωτιάς» με τον Γιώργο Βογιατζή, το «Χρώμα του Ροδιού» του Σεργκέι Παρατζάνοφ, το βραζιλιάνικο «Πισότε» του Έκτορ Μπαμπένκο και «Η Μαύρη του…» του Ουσμάν Σεμπέν, του “πατέρα του αφρικάνικου σινεμά”.

Αποκλειστικά στο Cinobo, και αφού αγαπήθηκε από το κοινό στα θερινά σινεμά το φετινό καλοκαίρι, η απολαυστική «Ομαδική Θεραπεία», ενώ στην πλατφόρμα έρχονται ακόμα δύο σημαντικές ταινίες του πρόσφατου φεστιβαλικού σινεμά: Το «Τόρι και Λοκίτα» των ανανεωμένων αδελφών Νταρντέν, και το πρωτότυπο ντεμπούτο «Φτερά και Πούπουλα», βραβευμένο στις Κάννες και στα ελληνικά Ίρις. Ενώ στις σειρές, συνεχίζεται και το «Years and Years» με το 4ο επεισόδιο.


Αναλυτικά οι νέες αφίξεις στο Cinobo:

b8402f74-e25c-45e1-adb6-4b72ae38c083.webp

Συλλογή Film Foundation

Τα Χρόνια της Φωτιάς (Chronicle of the Years of Fire / Ahdat Sanawovach El-Djamr)

Ένα λεπτομερές χρονικό της εξέλιξης του αλγερινού εθνικιστικού κινήματος από το 1939 έως την έναρξη της επανάστασης την 1η Νοεμβρίου 1954. Ο Αχμέντ αφυπνίζεται σταδιακά για να αποκτήσει πολιτική συνείδηση κατά της αποικιοκρατίας, υπό το βλέμμα του γιου του, που γίνεται σύμβολο της νέας Αλγερίας.

Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες το 1975 για μια επική και σχολαστική εξιστόρηση του πολέμου της Αλγερίας με πρωταγωνιστή τον δικό μας Γιώργο Βογιατζή, που παρουσιάζεται εδώ αποκατεστημένη με τη συμβολή του Film Foundation του Μάρτιν Σκορσέζε.

 

Το Χρώμα του Ροδιού (The Color of Pomegranates / Sayat Nova)

Η ζωή του Αρμένιου ποιητή Σαγιάτ-Νόβα, από την παιδική του ηλικία έως το θάνατό του. Η πνευματική του διαδρομή, οι καλλιτεχνικές του προσπάθειες και οι εσωτερικές του συγκρούσεις μέσα στο πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο της Αρμενίας του 18ου αιώνα.

“Σαν να ανοίγεις μια πόρτα προς μια άλλη διάσταση”. Έτσι περιέγραψε το θρυλικό φιλμ του Σεργκέι Παρατζάνοφ ο Μάρτιν Σκορσέζε, το Film Foundation του οποίου επέβλεψε την αποκατάσταση αυτού του μοναδικού κινηματογραφικού θησαυρού, που μετουσιώνει σχεδόν μαγικά την ποίηση των λέξεων σε ποίηση της εικόνας.
 

Πισότε (Pixote / Pixote: A Lei do Mais Fraco)

Η ζωή ενός αγοριού στους δρόμους του Σάο Πάολο, το οποίο, αφού δραπετεύσει από ένα εφιαλτικό αναμορφωτήριο, θα καταφύγει σε μια ζωή βίαιου εγκλήματος, ακόμη και όταν θα σχηματίσει μια αυτοσχέδια οικογένεια με κάποιους άλλους απόκληρους.

Με ένα μείγμα σκληρού ρεαλισμού και ανθρωπιάς, το πλήρως αποκαταστημένο από το Film Foundation φιλμ του Έκτορ Μπαμπένκο ρίχνει το ηλεκτρισμένο βλέμμα του στη νεολαία που παλεύει να επιβιώσει στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της βραζιλιάνικης κοινωνίας τη δεκαετία του '80.

 

Η Μαύρη του… (Black Girl / La Noire de...)

Η Ντιουάνα είναι μια νέα γυναίκα από τη Σενεγάλη που ζει σε ένα φτωχό χωριό κοντά στη Ντακάρ ελπίζοντας να βρει μια δουλειά. Σύντομα, θα αρχίσει να εργάζεται για μια οικογένεια Γάλλων που της προτείνει να τους ακολουθήσει στην Αντίμπ για να προσέχει τα παιδιά τους. Γρήγορα, όμως, η Ντιουάνα αντιλαμβάνεται ότι το αφεντικό της την έφερε μόνο και μόνο για να τους υπηρετεί, χωρίς καμία ανάπαυλα.

Πολύτιμη τόσο κινηματογραφικά, όσο και πολιτισμικά, η αποκατεστημένη κόπια αυτής της ταινίας-σταθμού του Αφρικανικού σινεμά από το Film Foundation είναι ένα must-watch, μια στοιχειωτική όσο και απελευθερωτικά αποαποικιοποιημένη ματιά στην καταπίεση της μαύρης φυλής.

 

Cinobo Exclusives

Ομαδική Θεραπεία (Under Therapy / Bajo Terapia)

Τρία παντρεμένα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία καλούνται από την ψυχολόγο τους σε μια ομαδική συνεδρία. Θα βγάλουν σταδιακά τα άπλυτά τους στη φόρα σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών, τη ζήλεια και το σεξ, μέχρι να καταλήξουν όλα σε ένα πολύ απροσδόκητο και εξίσου συγκλονιστικό τέλος.

Αν αγαπήσατε το «Τέλειοι Ξένοι», θα λατρέψετε αυτή την κινηματογραφική έκπληξη από την Ισπανία για τους αστείους διαλόγους, το σπιντάτο μοντάζ και τις κουρδισμένες στην εντέλεια ερμηνείες, κυρίως όμως για τη σοκαριστική ανατροπή στην τελευταία σκηνή. Παρακαλούμε να μην την αποκαλύψετε.

 

Cinobo Series

Συνεχίζεται

Years and Years, Επεισόδιο 4: Ο Ντάνιελ ξεκινά μια επικίνδυνη αναζήτηση για να φέρει τον Βίκτορ στο σπίτι, ενώ η Σελέστ παίρνει μια φρικτή εκδίκηση από τον Στίβεν. Η Βιβ βάζει στο στόχαστρό της το απόλυτο τρόπαιο: τη Ντάουνινγκ Στριτ.

 

New in Cinobo

Τόρι και Λοκίτα (Tori and Lokita / Tori et Lokita)

Ένα νεαρό αγόρι και μια έφηβη ταξιδεύουν ολομόναχα από την Αφρική ως το Βέλγιο, βάζοντας την ανεκτίμητη φιλία τους πάνω από τις δύσκολες συνθήκες της εξορίας τους. Αποκαλούνται μεταξύ τους «αδέρφια» και λένε πως είναι ορφανά. Προσέχουν τις λεπτομέρειες της ιστορίας που λένε όταν μιλούν στις τοπικές αρχές, την ώρα που η Λοκιτά πρέπει να δουλεύει για να ξεπληρώσει τους λαθρέμπορους που την έφεραν στη χώρα, αλλά και να βγάλει χρήματα για να στείλει πίσω στο σπίτι – εκεί που βρίσκεται η μητέρα της…

Οι αδερφοί Νταρντέν πιο οργισμένοι από ποτέ, σε μια ανθρωποκεντρική, σκληρή ιστορία επιβίωσης στην καρδιά της Ευρώπης. Δύο παιδιά ενάντια στον κόσμο, με μόνα όπλα την φροντίδα και την αλληλοϋποστήριξη. Ειδικό Βραβείο 75ης επετείου στο φεστιβάλ Καννών.

 

Φτερά και Πούπουλα (Feathers)

Όταν σ’ ένα παιδικό πάρτι ένα μαγικό κόλπο πάει στραβά, ο αυστηρός πατέρας της οικογένειας μεταμορφώνεται σε κοτόπουλο. Μια χιονοστιβάδα από περίεργες συμπτώσεις παρασέρνει τους πάντες. Η μητέρα, η οποία ζούσε μια μονότονη ζωή αφιερωμένη στον σύζυγο και στα παιδιά της, αναγκάζεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να αναλάβει τη φροντίδα της οικογένειας.

Σε ένα από τα πιο πρωτότυπα σκηνοθετικά ντεμπούτα τον τελευταίων ετών, ο Αιγύπτιος Ομάρ Ελ Ζοχάιρι ανατέμνει σουρεαλιστικά την κατάσταση στη χώρα του, μέσα από μια ευφάνταστη αλληγορία. Μεγάλο Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής στις Κάννες, βραβείο Ίρις Μειοψηφικής Παραγωγής της Ελληνικής Ακαδημίας.
 

 

Checklist εβδομάδας:

✓ Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΗ - Film Foundation
✓ Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Τα Χρόνια της Φωτιάς
✓ Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Το Χρώμα του Ροδιού
✓ Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Πισότε
✓ Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Η Μαύρη του…
✓ Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Years and Years (Επεισόδιο 4)
✓ Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου: Ομαδική Θεραπεία
✓ Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Τόρι και Λοκίτα
✓ Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου: Φτερά και Πούπουλα

Οι ταινίες και οι σειρές είναι διαθέσιμες για streaming στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web