Journal

Αυτό είναι το απίστευτο line-up των φετινών Καννών

Αυτό είναι το απίστευτο line-up των φετινών Καννών

Ανακοινώθηκε επιτέλους το line-up του φετινού Φεστιβάλ των Καννών και είναι γεμάτο ηχηρά ονόματα και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες. Διάβασε περισσότερα στα καθιερωμένα εβδομαδιαία Cinobo Frames.

Αποκαλύφθηκε το line-up του Φεστιβάλ Καννών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, 26 μήνες μετά την τελευταία διοργάνωση προ πανδημίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιλογή των ταινιών είναι γεμάτη σπουδαία ονόματα και πολυαναμενόμενες ταινίες, πολλές εκ των οποίων ήταν ήδη έτοιμες για την περσινή ακυρωμένη διοργάνωση, και προτίμησαν να μην κάνουν κανενός άλλου είδους πρεμιέρα προκειμένου να παιχτούν στις Κάννες.

Η «Benedetta» του Πολ Βερχόφεν, το «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν με την Τίλντα Σουίντον, το «French Dispatch» του Γουές Άντερσον, το «Ahed’s Knee» του Ναντάβ Λαπίντ αλλά και το «Annette» του Λεός Καράξ είναι φιλμ που γνωρίζαμε με σχετική βεβαιότητα πως θα είναι μέρος του φετινού υπερ-Διαγωνιστικού, και σε αυτά ήρθαν να προστεθούν πολλά ακόμα από τα πιο σημαντικά πρότζεκτ των οποίων την πορεία παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα.

Το «Paris, 13th District» του Ζακ Οντιάρ («Dheepan») φέρνει ξανά τον Γάλλο auteur στην πατρίδα του, αυτή τη φορά διασκευάζοντας ένα Αμερικάνικο κόμικ του Άντριαν Τομάιν. Ο Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι επιστρέφει στο Διαγωνιστικό μετά την «Διπλή Ζωή της Ασάκο», με τη νέα διασκευή Μουρακάμι «Drive Μy Car». Το «Red Rocket» θα σημάνει την έλευση του Σον Μπέικερ επιτέλους στο μεγάλο Διαγωνιστικό των Καννών, ύστερα από την θριαμβευτική πρεμιέρα του «Florida Project» στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών πριν μερικά χρόνια. Όπως και τη Τζούλια Ντουκουρνό, που είχε κερδίσει την προσοχή του κοινού με το «Raw» από το τμήμα της Εβδομάδας Κριτικής, και παίρνει προαγωγή στο Διαγωνιστικό με το «Titane».

Μερικές ακόμα από τις σημαντικότερες Ευρωπαίες σκηνοθέτες θα βρεθούν στο Διαγωνιστικό με κάποιες από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Η Ίλντικο Ενιέντι μετά την «Ψυχή και το Σώμα» έρχεται με το «The Story of My Wife», η Μία Χάνσεν-Λαβ με το «Bergman Island» και η Κατρίν Κορσινί («Η Ομορφότερη Εποχή») με το «La Fracture». Μαζί, αναμένονται νέες ταινίες από δημιουργούς σαν τον Κιρίλ Σερεμπρένικοβ, τον Μπρούνο Ντιμόν, τον Τζάστιν Κέρζελ, τον Φρανσουά Οζόν, τον Ασγκάρ Φαρχαντί, τον Γιοακίμ Τρίερ και φυσικά τον Νάνι Μορέτι.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το line-up, μαζί με τις επιλογές για το Ένα Κάποιο Βλέμμα (όπου ξεχωρίζουμε το «After Yang», τη νέα ταινία του Κογκονάντα μετά το «Columbus») και τις Ειδικές Προβολές εκτός Διαγωνιστικού που είναι γεμάτες μεγάλα ονόματα που δεν χώρεσαν στο Διαγωνιστικό, όπως την Άντρεα Άρνολντ, τον Αρνό Ντεπλεσάν, τον Τομ ΜακΚάρθι και τον Χονγκ Σανγκ-σου. Ο Τιερί Φρεμό παρομοίασε τις Κάννες με το Γούντστοκ σε πρόσφατη συνέντευξή του, και βάσει αυτού του line-up δεν πέφτει και πολύ έξω.

Αξίζει να διαβάσεις

chungking-express-1994

*Στις αίθουσες κυκλοφορούν από αυτή την εβδομάδα οι 4K αποκατεστημένες κόπιες των ‘90s αριστουργημάτων του Γουόνγκ Καρ Γουάι. Στο blog του Cinobo διαβάζουμε για όλες τους: Το «Chungking Express», τους «Έκπτωτους Άγγελους» και φυσικά το «Ευτυχισμένοι Μαζί».

*Στην πλατφόρμα μια νέα συλλογή ρίχνει focus σε στιγμές που καθόρισαν ολόκληρες (αληθινές) ζωές μέσα από ένα σύνολο βιογραφικών ταινιών διαφορετικών, αντισυμβατικών. Για τη συλλογή Biography of a Moment διαβάζουμε στο blog του Cinobo.

*Το Cine Paris και η Αίγλη Ζαππείου δε θα ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι και το Flix μεταδίδει τις λεπτομέρειες.

*Οι υποψήφιοι για το Ίρις μικρού μήκους animation γράφουν στο Cinemagazine για τις αγαπημένες τους animation ταινίες.

*Η γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Φαίδρα Βόκαλη, μιλά στη LiFO για τα Ίρις, τα 12 χρόνια της Ακαδημίας και την κατάσταση του Ελληνικού σινεμά.

*12 υποψήφιοι για βραβείο Ίρις γράφουν στο Nerdcult του Luben για την αγαπημένη τους Ελληνική ταινία.

*Το Podcast Gaslight της Athens Voice αφιερώνει ένα επεισόδιο στον κόσμο του Γουόνγκ Καρ Γουάι με αφορμή την κυκλοφορία της ‘90s τριπλέτας ταινιών του στις αίθουσες.

*Το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου θα προβληθεί στο Mubi σε κάποιες χώρες του εξωτερικού και η σκηνοθέτης μιλά στο Notebook συστήνοντας την ταινία της.

Αξίζει να δεις

H αφίσα του φετινού Athens Open Air Film Festival ρίχνει το spotlight στην «Ερωτική Επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Γουάι. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 17 Ιουνίου.

Το κομμάτι So We May Start των Sparks για το «Annette» του Λεός Καράξ θα δώσει πραγματικά πανηγυρικό τόνο στην έναρξη των φετινών Καννών.

Βίντεο από τα γυρίσματα της ταινίας «Παράλληλες Μητέρες», που ήδη γυρίζει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ με την Πενέλοπε Κρουζ.

H ταινία Μπενεντέτα είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web