Journal

Αυτοί είναι οι θριαμβευτές των 12ων βραβείων Ίρις

Αυτοί είναι οι θριαμβευτές των 12ων βραβείων Ίρις

Οι νικητές των φετινών Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο θρίαμβος του Digger με 10 βραβεία και άλλα κινηματογραφικά νέα της εβδομάδας στα καθιερωμένα Cinobo Frames.

To «Digger» του Τζώρτζη Γργοράκη κέρδισε 10 βραβεία Ίρις

Σε μια βραδιά γεμάτη χρώμα, κέφι και πολυφωνία, και μια τελετή την οποία παρουσίασε η φανταστική Κατερίνα Βρανά, απόλυτος θριαμβευτής στέφθηκε ο πρωτοεμφανιζόμενος Τζώρτζης Γρηγοράκης και οι συνεργάτες του, με το αγροτικό γουέστερν «Digger» να κερδίζει 10 βραβεία Ίρις, τα περισσότερα που έχει κερδίσει ταινία στην ιστορία του θεσμού. (Προηγουμένως τα περισσότερα είχε με 9 η «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου που είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo.)

Η ταινία του Γρηγοράκη κέρδισε τα βραβεία Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Βαγγέλης Μουρίκης), Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φωτογραφία, Σκηνογραφίας, Ήχου, Μακιγιάζ, Ειδικών Εφέ. Η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» με 15 υποψηφιότητες κέρδισε ένα βραβείο, το Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Βασιλική Καλλιμάνη, ενώ τα άλλα δύο ερμηνευτικά βραβεία πήγαν στην Μελίκα Φορουτάν για το «Παρί» (που πήρε επίσης βραβείο Μοντάζ) και στον Στάθη Σταμουλακάτο για το «Πρόστιμο». Χωρίς βραβείο έφυγαν τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου.

Τέλος, τα υπόλοιπα βραβεία Καλύτερων Ταινιών απονεμήθηκαν στα εξής φιλμ: «Bella» της Θέλγιας Πετράκη (Μικρού Μήκους), «Βιολέττα» του Φοίβου Ήμελλου (Σπουδαστική Μικρού Μήκους, η πρώτη φορά που απονέμεται το συγκεκριμένο βραβείο), «Σεβαράμπες» του Τζώρτζη Κόντου (Μικρού Μήκους Animation), «Τεό, ο Γείτονάς Μου» του Χρήστου Καρτέρη (Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ), «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» της Αγγελικής Αντωνίου (Ντοκιμαντέρ), «Sow the Wind» του Ντανίλο Καπούτο (Μειοψηφικής Συμπαραγωγής).

Αναλυτικά όλα τα βραβεία στο blog της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Αξίζει να διαβάσεις

H Ερωτική Επιθυμία του Γουόνγκ Καρ Γουάι στις αίθουσες

*Η νέα συλλογή στο Cinobo εστιάζει στον τρόπο που παρουσιάζεται κι αποδομείται η αρρενωπότητα στο σινεμά σήμερα, και διαβάζουμε περισσότερα στο blog.

*Επίσης περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την φετινή καλοκαιρινή Σεζόν Ερίκ Ρομέρ στο Cinobo, με 6 ταινίες του μεγάλου auteur να έρχονται στην πλατφόρμα. Διαβάζουμε περισσότερα για την επιλογή των ταινιών στο blog.

*Στις αίθουσες από αυτή την εβδομάδα η 4Κ αποκατάσταση της «Ερωτικής Επιθυμίας» του Γουόνγκ Καρ Γουάι και ο Βασίλης Κεκάτος γράφει στο Flix για την αγάπη του για την ταινία.

*Ο Λουκάς Κατσίκας γράφει στο Cinemagazine για την τεράστια αγάπη του για τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού» που κλείνουν φέτος 40 χρόνια.

*Το Nerdcult ξεχωρίζει 10 περιπτώσεις horror σίκουελ, μιας παραγνωρισμένης b-movie κινηματογραφικής τέχνης.

*Το The Magazine του News247 μιλά και φωτογραφίζει τους υποψήφιους ηθοποιούς των φετινών βραβείων Ίρις λίγες μέρες πριν την απονομή.

«7 Λεπτά Ψυχής» του Πάνου Βλάχου

*Το Parallaxi ξεχωρίζει 10+1 ελληνικές μικρού μήκους ταινίες που αξίζει -και μπορείς- να δεις τώρα.

LIFO γράφει για το δίπτυχο «Ερωτικής Επιθυμίας» και «2046» που έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά στη μεγάλη οθόνη.

*Η Athens Voice μιλά με τον Στάθη Καλογερόπουλο, διευθυντή του Athens Film Office, για το αν θα γίνει η Αθήνα, Χόλιγουντ.

*Για την «Ερωτική Επιθυμία» γράφει και το TVXS, με αφορμή την προβολή στο Athens Open Air Film Festival που μόλις ξεκίνησε.

*Ο Πάνος Βλάχος μιλά στην Καθημερινή για τα «7 Λεπτά Ψυχής» και τον Σπύρο Λούη, καθώς η ταινία γίνεται αποκλειστικά διαθέσιμη για streaming μέσω του Cinobo.

Αξίζει να δεις

Αυτό είναι το πόστερ του 74ου Φεστιβάλ Καννών, με τον Πρόεδρο της επιτροπής, Σπάικ Λι, να πρωταγωνιστεί.

H ταινία Digger είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web