Journal

Η εβδομάδα στο Cinobo: Σπουδαίες τριλογίες, “Foxtrot” και Ντέιβιντ Λιντς

Η εβδομάδα στο Cinobo: Σπουδαίες τριλογίες, “Foxtrot” και Ντέιβιντ Λιντς

Με μια ματιά, ό,τι καινούριο θα δούμε στο Cinobo αυτή την εβδομάδα, από 1 ως 6 Σεπτεμβρίου.

Η εβδομάδα στο Cinobo: Σπουδαίες τριλογίες, “Foxtrot” και Ντέιβιντ Λιντς

Με μια ματιά, ό,τι καινούριο θα δούμε στο Cinobo αυτή την εβδομάδα, από 1 ως 6 Σεπτεμβρίου.

Η νέα σεζόν ξεκινά με πολλές επιλογές στο Cinobo, με την συλλογή 3×3 να προσφέρει μια πρωτότυπη ματιά σε τρεις μοναδικές τριλογίες του Ευρωπαϊκού σινεμά. Τρεις δημιουργοί, τρεις χώρες, τρεις διαφορετικές ματιές της σύγχρονης Ευρώπης. Η κλασική τριλογία των Χρωμάτων του Κριστόφ Κισλόφσκι πλαισιώνεται από την τριλογία του Παραδείσου του Ούλριχ Ζάιντλ και την τριλογία «Χίλιες και μια Νύχτες» του Μιγκέλ Γκόμεζ δίνοντας μια πλειάδα επιλογών ιδιοσυγκρασιακού, πολυβραβευμένου Ευρωπαϊκού σινεμά.

Μαζί το «Eraserhead», το θρυλικό ντεμπούτο του Ντέιβιντ Λιντς που εγκαινιάζει τα Sunday Classics για τη νέα σεζόν, ένα απίστευτο βραβείο από το Φεστιβάλ Βενετίας για το «Foxtrot» επανασυστήνεται στο κοινό, και το “Ζίζοτεκ” του Βαρδή Μαρινάκη με την Πηνελόπη Τσιλίκα είναι η νέα πρόταση από το Ελληνικό σινεμά.

Αναλυτικά οι νέες αφίξεις στο Cinobo:

Συλλογές

3x3

Το 3×3 παρουσιάζει τρεις πολύ διαφορετικές τριλογίες, με ένα κοινό άξονα: την ενωμένη Ευρώπη, την κριτική και το όνειρο. Η τριλογία του Παραδείσου (Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη) του Ούλριχ Ζάιντλ, μια σκληρή κριτική για τα πρόσωπα και τα προσωπεία της Ευρώπης, το Χίλιες και μια Νύχτες (Arabian Nights) του Μιγκέλ Γκόμεζ, ένα εικαστικό αριστούργημα για το όνειρο που παραμένει ζωντανό για μια ευρωπαϊκή πατρίδα, και τα Τρία Χρώματα (Η Μπλε Ταινία, Η Κόκκινη Ταινία, Η Λευκή Ταινία) του Κριστόφ Κισλόφσκι οραματίζονται τα ιδανικά μιας Ευρώπης του μαζί.

Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται οι εξής ταινίες:

  • «Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία» (Κριστόφ Κισλόφσκι)
  • «Τρία Χρώματα: Η Λευκή Ταινία» (Κριστόφ Κισλόφσκι)
  • «Τρία Χρώματα: Η Κόκκινη Ταινία» (Κριστόφ Κισλόφσκι)
  • «Παράδεισος του Έρωτα» (Ούλριχ Ζάιντλ)
  • «Παράδεισος της Πίστης» (Ούλριχ Ζάιντλ)
  • «Παράδεισος της Ελπίδας» (Ούλριχ Ζάιντλ)
  • «Χίλιες και μία νύχτες: Μέρος Α’ – Ο Ανήσυχος» (Μιγκέλ Γκόμεζ)
  • «Χίλιες και μία νύχτες: Μέρος Β’ – Ο Έρημος» (Μιγκέλ Γκόμεζ)
  • «Χίλιες και μία νύχτες: Μέρος Γ’ – Ο Μαγεμένος» (Μιγκέλ Γκόμεζ)

Cinobo πρεμιέρες

Χίλιες και μία νύχτες: Μέρος Α' - Ο Ανήσυχος (Arabian Nights: Volume 1 - The Restless One)
Χίλιες και μία νύχτες: Μέρος Β' - Ο Έρημος (Arabian Nights: Volume 2 - The Desolate One)
Χίλιες και μία νύχτες: Μέρος Γ' - Ο Μαγεμένος (Arabian Nights: Volume 3 - The Enchanted One)

O Μιγκέλ Γκόμεζ μετά τον «Χαμένο Παράδεισο» («Tabu», επίσης διαθέσιμο στο Cinobo εδώ) επιστρέφει με ένα 6ωρο έπος, χωρισμένο σε τρία κεφάλαια, ταινίες που αναγιγνώσκουν τη Πορτογαλία του σήμερα, της οικονομικής κρίσης και του ονείρου μέσα από αφοπλιστικά πανέμορφες εικόνες και κάδρα. Στις ταινίες, ένας σκηνοθέτης προτίθεται να πλάσει φανταστικές ιστορίες από τη θλιβερή πραγματικότητα στην οποία είναι βυθισμένος. Δυσκολευόμενος, ωστόσο, να βρει νόημα στη δουλειά του, τα παρατάει όλα με λιποψυχία και αφήνει την όμορφη Σεχραζάντ στη θέση του. Αυτή θα χρειαστεί ενθουσιασμό και κουράγιο για να μην κάνει τον βασιλιά να βαρεθεί με τις θλιβερές ιστορίες από τη χώρα του. Έτσι, η Σεχραζάντ οργανώνει τις ιστορίες που λέει στον βασιλιά σε τρεις ενότητες.

Στην πρώτη από αυτές η Σεχραζάντ μιλά για την ανησυχία που έχει κυριεύσει τη χώρα. Στην δεύτερη αναφέρει ιστορίες απόγνωσης η οποία φαίνεται να έχει κυριεύσει τους κατοίκους. Στην τρίτη αμφιβάλλει πια πως μπορεί να ικανοποιήσει τον Βασιλιά με τις ιστορίες της και αποφασίζει να δραπετεύσει, ταξιδεύοντας μέσα στο στο βασίλειο προς αναζήτηση μαγικών απολαύσεων. Απαράμιλλο δείγμα μοντέρνου πολιτικού σινεμά όπου η φαντασία συναντά το ντοκιμαντέρ και ο εξωτισμός τις βουκολικές εικόνες.

New in Cinobo

Foxtrot

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα καταρρέουν όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του γιου τους. Όσο εκείνη σβήνει τη θλίψη της με αντικαταθλιπτικά κι ο Μίκαελ βυθίζεται στην οργή, θα έρθει μια αναπάντεχη ανατροπή που συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους. Αργυρός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας

Ζίζοτεκ

Μια συγκινητική ιστορία για τη λαχτάρα για οικογένεια και οικειότητα, δια χειρός Βαρδή Μαρινάκη («Μαύρο Λιβάδι»). Ο μικρός Ιάσονας προσπαθεί μάταια να φροντίσει την καταθλιπτική του μητέρα όταν μια μέρα εκείνη αποφασίζει να τον εγκαταλείψει σε ένα πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα. Ο φοβισμένος μικρός βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στο δάσος, όπου ζει ο μοναχικός Μηνάς, ο οποίος κρύβει τα δικά του σκοτεινά μυστικά, όπως το «Ζίζοτεκ», και μαζί θα ζήσουν το δικό τους παραμύθι.

Ο μαγικός κόσμος του μικρού Ιάσονα πλαισιώνεται από τις ερμηνείες των Πηνελόπη Τσιλίκα («Μικρά Αγγλία»), Δημήτρη Ξανθόπουλου («Έρωτας Μετά») και του πρωτοεμφανιζόμενου νεαρού Αύγουστου Λάμπρου-Νεγρεπόντη, που παρασύρουν τον θεατή στα παραμυθένια ορεινά τοπία (διεύθυνση φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη) και στα μυστηριακά έθιμα της Βορείου Ελλάδας.

Παράδεισος του Έρωτα
Παράδεισος της Πίστης
Παράδεισος της Ελπίδας

Λιγότερο προβοκάτορας από όσο τον είχε συνηθίσει το φανατικό του κοινό, ο Ούλριχ Ζάιντλ στήνει ένα μωσαϊκό από ετερόκλητους χαρακτήρες, από μεσήλικες γυναίκες που ψάχνουν από τον αγοραίο έρωτα (Παράδεισος του Έρωτα) μέχρι την βαθιά πίστη τους (Παράδεισος της Πίστης), είτε ανήλικα κορίτσια που περνούν το καλοκαίρι του σε κατασκήνωση «δίαιτας» και γνωρίζουν τον έρωτα (Παράδεισος της Ελπίδας).

Sunday Classics

Eraserhead

Ένας άνδρας σε μια μετα-αποκαλυπτική βιομηχανική πόλη. Η μονίμως οργισμένη φιλενάδα του. Το φρικτά παραμορφωμένο μωρό τους που συνέχεια ουρλιάζει. Η παράνοια.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία-θρύλος του Ντέιβιντ Λιντς παραμένει εδώ και δεκαετίες ένας αινιγματικός κινηματογραφικός εφιάλτης που ξεφεύγει ευτυχώς από κάθε λογική εξήγηση.

Checklist εβδομάδας

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

«Santa Sangre»: η καλύτερη εισαγωγή στην ψυχο-μαγεία του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι

Παραισθησιογόνο, σουρεαλιστικό αλλά και χιτσκοκικό ως βάση του, το φιλμ του μοναδικού Αλεχάντρο Χοδορόφσκι στέκεται επάξια πλάι στα cult αριστουργήματα που έδωσε στα 70s, με ένα σύνολο ονειρικών εικόνων να χτίζουν μια διαφορετική προσέγγιση στο είδος του θρίλερ.

H ταινία Foxtrot είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web