Journal

Κι όμως συνέβη: Το Φεστιβάλ Καννών ξεκίνησε, με Λέος Καράξ και Σπάικ Λι

Κι όμως συνέβη: Το Φεστιβάλ Καννών ξεκίνησε, με Λέος Καράξ και Σπάικ Λι

Το Φεστιβάλ Καννών είναι επιτέλους γεγονός μετά από έναν χρόνο και δύο μήνες αναμονής. Έκανε πρεμιέρα με το πολυαναμενόμενο Anette του Λέος Καράξ, ενώ πληθώρα ταινιών σπουδαίων σκηνοθετών παίρνουν σιγά σιγά σειρά. Διαβάστε περισσότερα στα καθιερωμένα εβδομαδιαία Cinobo Frames.

Άνταμ Ντράιβερ, Λεός Καράξ και Μαριόν Κοτιγιάρ στην έναρξη των φετινών Καννών

Το Φεστιβάλ Καννών είναι πραγματικότητα. Ύστερα από κενό μιας χρονιάς και μια επιπλέον καθυστέρηση δύο μηνών, η Κρουαζέτ υποδέχεται ξανά επισκέπτες από όλο τον κόσμο έστω και σε αισθητά -σύμφωνα με τα ρεπορτάζ- μικρότερους αριθμούς.

Οι σταρ είναι λιγότεροι και μεγάλο μέρος της βιομηχανίας έμεινε μακριά, όχι παράλογα μιας και το υγειονομικό ρίσκο παραμένει μεγάλο, όπως μεταδίδει το indiewire, με φράσεις όπως «μπορεί να έχεις Covid σε αυτό το Φεστιβάλ και να δεις όσες ταινίες θέλεις».

Οι ταινίες όμως είναι εκεί, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά Διαγωνιστικά τμήματα της πρόσφατης μνήμης. Λογικό άλλωστε, μιας και βρίσκονται εδώ από ταινίες που περιμένουν υπομονετικά στο συρτάρι το Φεστιβάλ να ανοίξει ξανά τις πόρτες του εδώ και μήνες ή και χρόνια («Benedetta», «The French Dispatch», «Memoria») μέχρι και εντελώς πρόσφατες παραγωγές και πολυαναμενόμενες επιστροφές αγαπημένων σκηνοθετών.

Η έναρξη έγινε με την «Anette» του Λέος Καράξ, που σύμφωνα με όσα γράφονται είναι μια ταινία που θα αποτελέσει αληθινή εμπειρία για τον θεατή, αδύνατο να την προσπεράσεις ως αδιάφορη. Το Αθηνόραμα και το Cinemagazine μεταδίδουν από τις Κάννες τις πρώτες τους αντιδράσεις.

Λέος Καράξ

Ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις τις ερχόμενες μέρες, καθώς η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες ταινίες παρουσιάζονται στον κόσμο. Καθώς και τι είδους βραβεία θα δώσει η φετινή επιτροπή, με πρόεδρο τον Σπάικ Λι που φιγουράρει και στις αφίσες του Φεστιβάλ.

Στη συνέντευξη τύπου της επιτροπής, ο Σπάικ Λι είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πρεμιέρα του «Κάνε το Σωστό» στο Φεστιβάλ, 3 δεκαετίες πριν, πως «θα περίμενες και θα ήλπιζες ότι 30κάτι γαμημένα χρόνια αργότερα δεν θα κυνηγούσαν πια τους μαύρους σαν ζώα».

Οι επόμενες μέρες θα έχουν Απιτσατπόνγκ, Γουές Άντερσον, Πολ Βερχόφεν, Μία Χάνσεν-Λαβ, Ζουλιά Ντουκουρνό, Ζακ Οντιάρ, Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, Μπρούνο Ντιμόν και πολλά ακόμα ονόματα πρώτης γραμμής. Ανυπομονούμε για τις πρώτες αντιδράσεις και -φυσικά- για να δούμε τις ταινίες στην Ελλάδα από τη νέα σεζόν.

Αξίζει να διαβάσεις

Η Δάφνη Πατακιά στη «Benedetta» του Πολ Βερχόφεν

*Στο blog γράφουμε τι σημαίνει Φεστιβάλ Καννών, θυμίζουμε πως δύο από τα πιο πολυαναμενόμενα φιλμ του φετινού Διαγωνιστικου («Titane», «Benedetta») θα έρθουν αποκλειστικά στο Cinobo, και ανανεώνουμε την χορταστική κατηγορία ταινιών από τις Κάννες στην πλατφόρμα. Σε περιμένουν όλες εκεί.

*Σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, το Cinobo παρουσιάζει τον «Σύντροφο Δράκουλιτς» και στο blog γράφουμε πώς ανατρέπει την αφήγηση του συγκεκριμένου σινεμά είδους.

*Και για να κάνουν συντροφιά στον «Σύντροφο», ξεχωρίζουμε 10 ακόμα ταινίες με καθηλωτικά τέρατα του φανταστικού που μπορείς αυτή τη στιγμή να ανακαλύψεις στο Cinobo.

*Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Ντόνερ, σκηνοθέτης των «Superman», «Omen», «Goonies» και «Φονικό Όπλο» μεταξύ άλλων. Διαβάζουμε τους αποχαιρετισμούς στο Cinemagazine και τη LiFO, όπως και μια συλλογή από αφιερωμένα tweets ανθρώπων του σινεμά όπως τα συγκέντρωσε το Flix.

*Το Cinemagazine γράφει για την κληρονομιά του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ντάουνι (του πρεσβύτερου) που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.

*Με αφορμή (ίσως) την επικείμενη πρεμιέρα της «Benedetta», η Athens Voice ξαναβλέπει το κλασικό πια «Βασικό Ένστικτο» του Πολ Βερχόφεν.

*Ο Κουέντιν Ταραντίνο αποκάλυψε σε ένα πόντκαστ πως αγόρασε το σινεμά Vista του Λος Άντζελες με σκοπό να προβάλλονται εκεί αποκλειστικά ταινίες σε φιλμ. Μια σπουδαία κίνηση από έναν auteur, αληθινό λάτρη του σινεμά.

*Το ΟneMan γράφει για το πως η «Ημέρα Ανεξαρτησίας» άλλαξε τα κινηματογραφικά μπλοκμπάστερ καλοκαίρια.

*Ολοκληρώθηκε το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την απονομή των φετινών βραβείων. Ο Χρυσός Αλέξανδρος πάει στην ταινία «Μαγκαλούφ η Πόλη Φάντασμα».

*Στο αγγλόφωνο ίντερνετ ξεχωρίζουμε το oral history για τον «Εξολοθρευτή 2» του Τζέιμς Κάμερον και μια απολαυστική συνέντευξη της Τζένιφερ Κούλιτζ στο Vulture με αφορμή τη νέα σειρά του HBO, «The White Lotus» σε σκηνοθεσία Μάικ Γουάιτ.

Αξίζει να δεις

Τρέιλερ για το «Val», το ντοκιμαντέρ για τον Βαλ Κίλμερ που περιλαμβάνει στιγμιότυπα γυρισμένα από τον ίδιο τον ηθοποιό, και το οποίο ήδη συγκεντρώνει θετικά σχόλια μετά την πρεμιέρα στις Κάννες.

Τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ του Τοντ Χέινς για τους «Velvet Underground», που θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες.

Πρώτο ανατριχιαστικό teaser για το ψυχολογικό θρίλερ «Lamb» με τη Νούμι Ραπάς, που θα προβληθεί στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών και θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ από την Α24.

Το «In Front of Your Face» είναι η νέα ταινία του Χονγκ Σανγκ-σου, που θα προβληθεί επίσης στις Κάννες. Στο Notebook με αυτή την αφορμή εξετάζουν την τέχνη των πόστερ των ταινιών του μεγάλου σκηνοθέτη.

H ταινία Titane είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web