«Σύντροφος Δράκουλιτς»: Πολεμώντας τον καπιταλισμό με σκόρδα

Βαμπίρ, καπιταλισμός και η ανατροπή του κώδικα των κατασκοπικών περιπετειών, σε μια απολαυστική πρόταση από την Ουγγαρία που βλέπουμε σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Cinobo.

*Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo

Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εδώ και μια δεκαετία έχουν αρχίσει να δρουν σκηνοθέτες που ήταν πολύ μικροί για να θυμούνται την κομμουνιστική περίοδο, την οποία και σχηματιζουν στο μυαλό τους κυρίως μέσα από αφηγήσεις. Ακόμη κι αν αυτές τοποθετούνται κοντά στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι θρύλοι μπορούν εύκολα να γίνουν λίγο μεγαλύτεροι και η υπερβολή να θριαμβεύσει, σε όποια ιδεολογική γωνιά βρίσκεται ο αφηγητής.

Η μυθοποίηση λοιπόν ενός καθεστώτος που όχι μόνο ηττήθηκε αλλά είδε και σύμβολά του να γίνονται t-shirts στις αγορές του μεγάλου εχθρού -του καπιταλισμού-, μετέτρεψε την καθημερινή ζωή του σε ιστορίες που συνέβησαν πριν από χιλιάδες χρόνια σε έναν σχεδόν άλλο κόσμο. Η νέα γενιά των σκηνοθετών έπαιξε πολύ με τον παραλογισμό όσων άκουγε, χωρίς απαραίτητα να κρίνει τη θεωρία των ιδεών του – το πρόβλημα ήταν η πρακτική εφαρμογή. Γι΄ αυτό δεν είναι περίεργο που φτάνουμε πλέον και στη συσχέτιση του τοπίου ενός κομμουνιστικού κράτους με το φανταστικό σινεμά, με τον εχθρό των μυστικών υπηρεσιών να μην είναι ένας κοινός κατάσκοπος από τη Δύση, αλλά ένα πιθανό βαμπίρ.

«Το κομμουνιστικό παρελθόν μας ήταν για μένα ένα μυστήριο» δήλωνε ο σκηνοθέτης Μαρκ Μποτζάρ, όσο μυστήρια φαίνονταν στην γενιά των ‘60ς τα γοτθικά κάστρα όπου αποτελούσαν μόνιμο σκηνικό μεταφυσικών περιπετειών. Η ιδέα για τον Μποτζάρ ήταν να παίξει με τους κώδικες μιας κατασκοπικής περιπέτειας, ώστε να φτιάξει μια τίμια παρωδία, διατηρώντας παράλληλα μια στρωτή πλοκή που κλείνει το μάτι στην τότε κόντρα των 2 κόσμων. Ο εχθρός των ανατολικών εδώ είναι ένας δικός τους που μοιάζει να πήγε στους απέναντι, ένα πολύ γνώριμο σεναριακό εύρημα αντίστοιχων ταινιών. Αυτός όμως μοιάζει να έχει πάει κυριολεκτικά στον απέναντι κόσμο, θα έπρεπε να δείχνει γερασμένος αλλά αντιθέτως είναι γοητευτικός, έχει μάγκικο αμερικανικό αυτοκίνητο και πίνει ένα σκούρο κόκκινο αναψυκτικό που παραπέμπει στην Coca Cola.

Με άλλα λόγια, όπως οι ταινίες από την καπιταλιστική μεριά χρησιμοποιούσαν το δίδυμο ομορφιά/ελευθερία για να δικαιολογήσουν μια κάποια ιδεολογική ανωτερότητα, ο Μποτζάρ με τα κόλπα του ταυτίζει τον καπιταλισμό με τον βαμπιρισμό (με κοινό σημείο την αιωνιότητά τους), βάζοντας τους συντρόφους να σκεφτούν λίγο πιο ανοιχτόμυαλα και να βγάλουν αντί για όπλα, σκόρδα. Στην αφήγησή του στήνει και μια όμορφη ερωτική ιστορία – βαμπίρ χωρίς σεξουαλική ένταση δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλωστε – που δένει υπέροχα με την όλη προσπάθεια γελοιοποίησης του σοβαροφανούς κατασκοπικού φιλμ.

Όλα αυτά στην Ουγγαρία της εποχής μας, μια μεγάλη σχολή του σινεμά κάποτε, που ξαναστέκεται δυνατά και φαίνεται πλέον να έχει τη δυνατότητα να στήνει άρτιες παραγωγές, συνέπεια ίσως και της μετακόμισης πολλών αμερικανικών ταινιών στην περιοχή. Ο Μποτζάρ ανήκει σε αυτή τη νέα γενιά που δείχνει ότι το μέλλον της ανήκει. Φτου, σκόρδα!

Play Video
*Η ταινία «Σύντροφος Δράκουλιτς» του Μαρκ Μποτζάρ είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo.
Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Επιστροφή στο μέλλον: Το Cinobo ταξιδεύει στο Sci-Fi

Ταξίδια στο διάστημα, στον χρόνο και σε εικονικούς κόσμους. Φοβίες και όνειρα για το μέλλον. Γκοντάρ και σύγχρονοι geeks. Το Cinobo εξερευνά το πιο φιλόδοξο, ευρύ και μεγαλοπρεπές κινηματογραφικό είδος και κοιτά προς το άπειρο μέσα από 17 ταινίες, σε ένα πολυποίκιλο αφιέρωμα στις διαφορετικές εκφάνσεις του.

«Αγέλη Προβάτων»: τελικά είστε λύκοι ή πρόβατα;

Μια ομάδα ντόπιων και δυο ξένοι, ένα καφενείο, ένα μπαρ, ένα παρηκμασμένο μοτέλ, μερικά αυτοκίνητα και μια γερή δόση τοξικής αρρενωπότητας συνθέτουν ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ στην ελληνική επαρχία του σήμερα, κι εμείς διαβάζουμε τα λόγια του σκηνοθέτη Δημήτρη Κανελλόπουλου για την ταινία.