Journal

Τα βραβεία των Καννών, τρέιλερ για το “Dune” και εντυπωσιακή επιτροπή για Βενετία

Τα βραβεία των Καννών, τρέιλερ για το “Dune” και εντυπωσιακή επιτροπή για Βενετία

Τα βραβεία των Καννών ανακοινώθηκαν με λίγα απρόοπτα, απονέμοντας στο Titane της Ζουλιά Ντικουρνό τον πιο ανατρεπτικό Χρυσό Φοίνικα των τελευταίων ετών. Διαβάστε περισσότερα και πολλά ακόμα κινηματογραφικά νέα της εβδομάδας στα καθιερωμένα Cinobo Frames.

Cannes 2021
Απονομή Βραβείων των Καννών

Ο Σπάικ Λι ανακοίνωσε έναν ιστορικής σημασίας Χρυσό Φοίνικα με έναν επίσης ιστορικό τρόπο: Μπερδεμένος, ξεκίνησε τις βραβεύσεις δίνοντας με την πρώτη τον μεγάλο νικητή. Παρά το γεγονός πως το “Titane” της Ζουλιά Ντικουρνό ήταν με αυτό τον παράδοξο τρόπο εξαρχής γνωστό ως το φιλμ του φετινού Χρυσού Φοίνικα, η βραδιά της τελετής λήξης των Καννών ήταν κι έτσι γεμάτη συγκινήσεις.

Ίσως να οφείλονται για αυτό τα αρκετά εξ ημισείας βραβεία που η επιτροπή απένειμε, αλλά και η επερχόμενη βράβευση μιας αληθινά αντισυμβατικής επιλογής για το μεγαλύτερο βραβείο όλων. Έδειχναν όλα πως η επιτροπή είχε πολλές ταινίες που ξεχώρισε, με τα μέλη πιθανώς να έχουν τα ξεχωριστά τους αγαπημένα (ο Σπάικ Λι αποκάλυψε πως δεν υπήρξαν πάρα πολλές κόντρες) και η βράβευση λίγο-πολύ όλων να έρχεται ως μια αναγκαία συμβιβαστική πράξη, πίσω από μια τόσο θαρραλέα νίκη, όπως αυτή του “Titane”.

Το φιλμ-πρόκληση της Ντικουρνό (της οποίας το ντεμπούτο, “Raw”, είναι διαθέσιμο για streaming στο Cinobo) δίχασε, συζητήθηκε, για τις ακραίες του εικόνες και για τον τρόπο που αγκαλιάζει ένα είδος που δεν τιμάται πολύ συχνά στα σαλόνια των μεγάλων θεσμών. Ταυτόχρονα, η Γαλλίδα σκηνοθέτης είναι η μόλις δεύτερη γυναίκα στα 74 χρόνια του Φεστιβάλ που τιμάται με τον Χρυσό Φοίνικα.

TITANE

Πολλές ακόμα σημαντικές, προκλητικές ταινίες από μεγάλους auteurs βρήκαν τη δική τους θέση στο βάθρο των νικητών. Όπως η “Annette” του σπουδαίου Λεός Καράξ με το βραβείο Σκηνοθεσίας, το “Drive My Car” του νέου φεστιβαλικού αγαπημένου Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι που τιμήθηκε για το σενάριό του, και το “Memoria” του μοναδικού Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν με την Τίλντα Σουίντον να φεύγει με το βραβείο της Επιτροπής (εξ ημισείας με το “Ahed’s Knee” του Ναντάβ Λαπίντ).

Άλλο ένα εξ ημισείας ήταν και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, που μοιράστηκε στο “Compartment No. 6” του Γιούχο Κουοσμάνεν και στο “A Hero” του Ασγκάρ Φαρχαντί. Ουσιαστικά η επιτροπή μοίρασε σε 4 ταινίες που εμφανώς αγάπησε, τα 2 βραβεία «πίσω» από τον Φοίνικα, θέλοντας να βεβαιωθεί πως κανενός μέλους η επιλογή δε θα φύγει με άδεια χέρια.

Τα βραβεία ερμηνείας πήραν ο Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουντς για το “Nitram” του Τζάστιν Κέρζελ και η Ρενάτε Ρέινσβε του “Worst Person in the World” του Γιοακίμ Τρίερ. Όλες οι προαναφερθείσες, βραβευμένες ταινίες έχουν διανομή για την Ελλάδα οπότε τη νέα σεζόν θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να αποκτήσουμε ιδία άποψη για τα τολμηρά βραβεία της επιτροπής του Σπάικ Λι.

(Το Cinobo θα φέρει αποκλειστικά στην Ελλάδα το “Titane” της Ζουλιά Ντικουρνό.)

Αξίζει να διαβάσεις

*Στο blog του Cinobo διαβάζουμε για τον βραβευμένο στη Βενετία και άκρως διχαστικό “Άγριο Τόπο”, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Cinobo.

*Αθηνόραμα και Cinemagazine κάνουν τους τελικούς απολογισμούς τους από το φετινό Φεστιβάλ Καννών.

*Το OneMan θυμάται όσα είχε πει με την Ζουλιά Ντικουρνό πριν 5 χρόνια, όταν η σκηνοθέτης είχε έρθει τότε στις Νύχτες Πρεμιέρας για να παρουσιάσει το “Raw”.

*Ενώ η Athens Voice βλέπει ξανά το σκηνοθετικό ντεμπούτο της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα πλέον, δημιουργού.

*H Popaganda εξετάζει την ιδέα του “Mulholland Drive” ως καλύτερης ταινίας του 21ου αιιώνα, 20 χρόνια μετά.

*Το Cinemagazine γράφει για το “Memoria” του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, ως μια εμπειρία που δε συγκρίνεται με τις υπόλοιπες.

*Το TVXS γράφει για το “Κάνε το Σωστό” του Σπάικ Λι με αφορμή την προβολή της ταινίας στο Athens Open Air.

*Σε άλλα φεστιβαλικά νέα, οι “Παράλληλες Μητέρες” του Πέδρο Αλμοδόβαρ θα ανοίξουν το φετινό Φεστιβάλ Βενετίας το οποίο συγκεντρώνει μάλιστα και μια εντυπωσιακή επιτροπή υπό τον πρόεδρο Μπονγκ Τζουν-χο, με ονόματα σαν την Κλοέ Ζάο και την Βιρζινί Εφιρά.

*Τι λένε στη Γαλλία για το “Digger” του Τζώρτζη Γρηγοράκη; Στην Εφημερίδα των Συντακτών μας μεταφέρουν τις αντιδράσεις.

*Στο αγγλόφωνο ίντερνετ διαβάζουμε τη συνέντευξη του Νίκολας Κέιτζ στο Esquire με αφορμή τη νέα του ταινία, “Pig” και μια μέχρι πρότινος αδημοσίευτη συνέντευξη του μεγάλου anime σκηνοθέτη Σατόσι Κον, η οποία έγινε 3 χρόνια πριν τον θάνατό του.

Αξίζει να δεις

To “Junior” είναι η πρώτη μικρού μήκους ταινία της Ζουλιά Ντικουρνό, η οποία έκανε πρεμιέρα πριν ακριβώς μια δεκαετία.

Τρέιλερ γεμάτο πλοκή για το “Dune” που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στη Βενετία.

Τρέιλερ και για το πολυαναμενόμενο “The Last Duel” του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τους Τζόντι Κόμερ, Άνταμ Ντράιβερ, Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ.

Ο Μπιλ Μάρεϊ επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο των Καννών και το Cinemagazine έχει το ρεπορτάζ.

Και κλείνουμε με το τρέιλερ για το πιο ποιητικό φιλμ της ερχόμενης σεζόν, το “Jackass Forever”.

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web