Journal

Το Cinobo κάνει απόβαση στη Θεσσαλονίκη με 9 ταινίες στο 62ο Φεστιβάλ!

Το Cinobo κάνει απόβαση στη Θεσσαλονίκη με 9 ταινίες στο 62ο Φεστιβάλ!

Μια μίνι-παρουσίαση των 9 ταινιών που παρουσιάζει το Cinobo στο 62o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ένα αφιέρωμα για τα 20 χρόνια της αγαπημένης ταινίας «Το Κλάμα Βγήκε απ’τον Παράδεισο», η πρώτη εικόνα από την επερχόμενη ταινία του Ντάριο Αρτζέντο μετά από 10 χρόνια και πολλά ακόμα κινηματογραφικά νέα στα εβδομαδιαία Cinobo Frames.

To 62o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε χτες με το βραβευμένο στη Βενετία φιλμ «Το Γεγονός» και σήμερα ξεκινούν οι κανονικοί φεστιβαλικοί  ρυθμοί, με καθημερινές προβολές σε φυσικούς χώρους (αλλά και online). Το Cinobo φέτος θα έχει ισχυρή παρουσία στην επίσημη επιλογή του προγράμματος κατεβαίνοντας στο Φεστιβάλ με 9 ταινίες(!).

Από την πολυσυζητημένη «Μπενεντέτα» του Πολ Βερχόφεν, μέχρι το μοντέρνο και τρυφερό «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ που θα είναι κι η απολύτως ταιριαστή ταινία λήξης, 9 ταινίες από όλο τον κόσμο, όλα τα Φεστιβάλ, όλα τα είδη, ξεκινούν την διαδρομή τους στην Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη- πριν έρθουν στις αίθουσες και στο Cinobo μες στη φετινή σεζόν.

Αναλυτικά οι ταινίες:

⁠Η Βασίλισσα της Κυψέλης⁠
Ο άντρας της Φαχριγιέ είναι ένας από τους αγνοούμενος του πολέμου στο Κόσοβο και, παράλληλα με το πένθος, η οικογένειά της αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους, η Φαχριγιέ ανοίγει μια μικρή αγροτική επιχείρηση, όμως στο παραδοσιακό πατριαρχικό χωριό όπου ζει, οι φιλοδοξίες και οι προσπάθειες της να ενδυναμώσει την ίδια αλλά και τις άλλες γυναίκες δεν τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης. Ένα πολύχρωμο πορτρέτο μιας δυνατής ηρωΐδας, η οποία μάχεται –μόνη εναντίον όλων– για την ελευθερία.

⁠Στην Αυλή του Σχολείου⁠
Η επτάχρονη Νόρα και ο μεγάλος της αδερφός, ο Αμπέλ, επιστρέφουν στα θρανία για τη νέα σχολική σεζόν. Όταν η Νόρα γίνεται μάρτυρας του bullying που δέχεται ο αδερφός της από τους συμμαθητές του, σπεύδει να τον προστατεύσει λέγοντάς τα όλα στον πατέρα τους. Αλλά ο Αμπέλ την αναγκάζει να σωπάσει.

Σουάντ⁠
Η Σουάντ, μια δεκαεννιάχρονη κοπέλα, ζει διπλή ζωή. Ενώ παραμένει συντηρητική και κλεισμένη στο στενό οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον, έχει εμμονή με την εικόνα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνάπτει διάφορες μυστικές σχέσεις με άντρες στο διαδίκτυο. Μια σειρά μικροσυμβάντων κορυφώνεται σ’ ένα τραγικό γεγονός, το οποίο οδηγεί τη Ραμπάμπ, τη δεκατριάχρονη αδελφή της, σε ένα ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων.

Feathers⁠
Όταν σ’ ένα παιδικό πάρτι ένα μαγικό κόλπο πάει στραβά, ο αυστηρός πατέρας της οικογένειας μεταμορφώνεται σε κοτόπουλο. Μια χιονοστιβάδα από περίεργες συμπτώσεις παρασέρνει τους πάντες. Η μητέρα, η οποία ζούσε μια μονότονη ζωή αφιερωμένη στον σύζυγο και τα παιδιά της, αναγκάζεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να αναλάβει τη φροντίδα της οικογένειας.

Μπενεντέτα
Ο αγέραστος Πολ Bερχόφεν βρίσκει για μια ακόμη φορά τον τρόπο να αναψηλαφίσει τα μεγαλύτερα ταμπού της κοινωνίας, αντλώντας έμπνευση από τον βίο της Μπενεντέτα Καρλίνι, μιας καλόγριας του 17ου αιώνα που καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Σε ένα μοναστήρι της Τοσκάνης, ένας παθιασμένος έρωτας ανάμεσα σε δύο μοναχές πυροδοτεί μια σειρά από δραματικά γεγονότα. Η Βιρζινί Εφιρά και η Δάφνη Πατακιά σε ένα ερωτικό δράμα που διεισδύει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

«Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ

Αμίρα⁠
Η Αμίρα, μια 17χρονη Παλαιστίνια, ήρθε στον κόσμο χάρη στο σπέρμα που είχε φυγαδεύσει ο φυλακισμένος πατέρας της, ο Ναγουάρ, από το κελί του εγκλεισμού του. Αλλά όταν ο Ναγουάρ επιχειρεί να κάνει άλλο ένα παιδί αποτυγχάνει και αποκαλύπτεται πως είναι στείρος, η Αμίρα χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Μια ευαίσθητη εξερεύνηση του μικρόκοσμου του διχασμού και της ξενοφοβίας που υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο, ένα συναρπαστικό πορτρέτο μιας δυνατής γυναίκας και μιας ολόκληρης χώρας σε αδιέξοδο.

Εχθρός εκ των Έσω
Ο Καπετάν Φίοντορ Βολκόνογκοφ γίνεται μάρτυρας κάποιων ύποπτων ανακρίσεων από τις οποίες περνούν οι συνάδελφοί του, δραπετεύει και σύντομα τρέπεται σε φυγή, κυνηγημένος από τους πρώην συναδέλφους του. Ευάλωτος και απελπισμένος, συνειδητοποιεί ότι η μετάνοια είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από το αιώνιο μαρτύριο της Κόλασης. Αλλά ο χρόνος τελειώνει και το ανθρωποκυνηγητό κορυφώνεται… Μια ζοφερή, πλην απολαυστική παραβολή, που παραπέμπει στις υπαρξιακές τραγωδίες του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και στο παράλογο του Νικολάι Γκόγκολ.

Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα
Κάπου στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, η Εμιλί γνωρίζει τον Καμίλ, ο οποίος νιώθει έλξη για τη Νορά, η οποία συναντά στον δρόμο της την Αμπέρ… Τρία κορίτσια κι ένα αγόρι δίνουν τον δικό τους ορισμό για το τι σημαίνει έρωτας σήμερα, σε μια ταινία που αποτελεί ελεύθερη διασκευή τριών ιστοριών του Αμερικανού κομίστα Έντριαν Τομίνε, πάνω στην πολύχρωμη παλέτα του διαφορετικών πιθανών σχέσεων που γεννιούνται από τη ραγδαία επιθυμία.

Ξεσφίγγοντας τις Γροθιές
Κάπου στην περιοχή του Καυκάσου στη Νότια Ρωσία, σε μια πόλη που παλιά ζούσε από τα ορυχεία της, μια νεαρή γυναίκα που η οικογένειά της αντιμετωπίζει σαν παιδί υποφέρει από την ασφυκτική της ζωή στο σπίτι. Τραυματισμένη τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά από γεγονότα του παρελθόντος, αναγκάζεται να γίνει κάτι σαν υπηρέτρια για τον καταπιεστικό πατέρα της, ενώ ο εμμονικός μικρότερος αδερφός της δεν την αφήνει να ανασάνει. Όταν επιστρέφει σπίτι ο μεγάλος της αδελφός, που έχει καταφέρει να ξεφύγει, και ο πατέρας της αρρωσταίνει ξαφνικά, όλα δείχνουν το δρόμο προς την πιθανή απόδραση. Το βραβείο του τμήματος «’Ενα κάποιο βλέμμα» στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών είναι ένα ζωντανό, προκλητικό δράμα, το οποίο μετατρέπεται σε διεισδυτική μεταφορά για τις γυναίκες που ξεφεύγουν από τις έμφυλες (και εθνικές) σχέσεις εξάρτησης.

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έρχονται φέτος στις αίθουσες και στο Cinobo.

 

Αξίζει να διαβάσεις

*Όλη η σειρά ταινιών του Φρανσουά Τριφό με ήρωα τον Αντουάν Ντουανέλ (που ενσάρκωσε σε όλες τις ηλικίες ο Ζαν-Πιερ Λεό, ξεκινώντας από τα «400 Χτυπήματα») είναι πλέον διαθέσιμη στο Cinobo. Διαβάζουμε για όλα τα κεφάλαια της ζωής του Ντουανέλ στο blog.

*H LiFO γράφει για τα 20 χρόνια «Το Κλάμα Βγήκε απ’τον Παράδεισο».

*Το Parallaxi συγκεντρώνει τις πρώτες εικόνες από την μεγάλη επιστροφή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στους φυσικούς του χώρους.

*Το Nerdcult ζητά να δοθεί μια ευκαιρία στην «Τελευταία Μονομαχία» του Ρίντλεϊ Σκοτ, που απέτυχε στα ταμεία αλλά ήδη εξασφαλίζει τη μελλοντική της φήμη.

*7 ακυκλοφόρητες σκηνές του «Pulp Fiction» θα κυκλοφορήσουν ως NFTs από τον Κουέντιν Ταραντίνο.

*Το Αθηνόραμα συγκεντρώνει τα σημεία ενδιαφέροντος της απολογιστικής συνέντευξης τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Αξίζει να δεις

Νέο τρέιλερ για το «House of Gucci» του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τη Lady Gaga σε μεγάλη φόρμα.

Το News247 μπαίνει στα Αττικόν και Απόλλων για ένα φωτογραφικό τουρ, την ώρα που οι δύο εμβληματικές αίθουσες ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά.

Πρώτη εικόνα από το νέο θρίλερ του Ντάριο Αρτζέντο, «Dark Glasses», που σηματοδοτεί την επιστροφή του στη σκηνοθεσία σχεδόν μια δεκαετία μετά το «Dracula 3D». Ο Αρτζέντο φέτος πρωταγωνιστεί και στο «Vortex» του Γκασπάρ Νοέ.

H ταινία Μπενεντέτα είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web