Journal

10 χρόνια Ίρις: Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας

10 χρόνια Ίρις: Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας

Μια αναδρομή στους μεγάλους νικητές του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας για αυτά τα πρώτα 10 χρόνια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου γεννιέται και θεσπίζει τα βραβεία Ίρις 10 χρόνια πριν, το 2009. Μια αναδρομή στους μεγάλους νικητές του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας για αυτά τα πρώτα 10 χρόνια, σχηματίζει μια εικόνα εθνικής φιλμογραφίας που δοκιμάζει πράγματα, δοκιμάζει είδη, δοκιμάζει αφηγήσεις, δεν είναι αποκλεισμένη, δεν είναι μονότονη.

Από το άγριο, ωμό ασπρόμαυρο νουάρ του “Μαχαιροβγάλτη” στο κοινωνικό νέον νουάρ του “Τετάρτη 4:45”. Από τις στυλιστικές ισορροπίες του συναισθηματικού παραμυθιού της “Xenia” σε εκείνες της τρυφερής αλλά και σκληρής ιστορίας ενηλικίωσης του “Γιου της Σοφίας”. Από το πάθος της “Μικράς Αγγλίας” που έφερε μια βαθιά Ελληνική ιστορία εποχής στο σύγχρονο κοινό, ως τον σουρεαλιστικό “Κυνόδοντα” που έχτισε ένα ολόδικό του σύμπαν φτάνοντας ως τα Όσκαρ και το διεθνές κοινό. Από την ιδιοσυγκρασιακή εσωτερικότητα του “Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού” στην ιδιοσυγκρασιακή εκρηκτικότητα του “Οίκτου”. Από την midlife crisis του άλλοτε καυτού άλλοτε δροσιστικού “Suntan”, στην ευρηματικότητα της κωμικά δραματικής ματιάς του “Άδικου Κόσμου”.

 

Ακολουθώντας αυτά τα 10 χρόνια βραβείων Ίρις δεν πρόκειται φυσικά να ανακαλύψουμε κάποιο ολοκληρωτικό θεώρημα για το Ελληνικό σινεμά, ούτε να ακούσουμε όλες τις φωνές του, ούτε να θαυμάσουμε όλα του τα χρώματα. Είναι όμως μια κάποια ιστορία της σύγχρονης κινηματογραφικής μας παραγωγής, μέσα από οράματα ξεχωριστών δημιουργών, μέσα από είδη και θεματικές, μέσα από ταινίες διακεκριμένες, αναγνωρισμένες ή ακόμα και αδικημένες.

Πίστη μας είναι πως οι ταινίες αυτές (και πολλές ακόμα που μπορείτε να ανακαλύψετε στην πλατφόρμα!) ανήκουν στο κοινό τους. Στο Cinobo, είμαστε λοιπόν στην περήφανη θέση να παρουσιάζουμε το μεγαλύτερο μέρος των βραβευμένων ταινιών αυτής της πρώτης δεκαετίας των Ίρις, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε κι άλλες συλλογές με βραβευμένες ταινίες- αλλά η αρχή δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Οι βραβευμένες με το Ίρις Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας:

2010 – Κυνόδοντας (Γιώργος Λάνθιμος)

2011 – Μαχαιροβγάλτης (Γιάννης Οικονομίδης)

2012 – Άδικος Κόσμος (Φίλιππος Τσίτος)

2013 – Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού (Έκτορας Λυγίζος)

2014 – Μικρά Αγγλία (Παντελής Βούλγαρης)

2015 – Ξενία (Πάνος Χ. Κούτρας)

2016 – Τετάρτη 04:45 (Αλέξης Αλεξίου)

2017 – Suntan (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος)

2018 – Ο Γιος της Σοφίας (Ελίνα Ψύκου)

2019 – Οίκτος (Μπάμπης Μακρίδης)

Οι ταινίες είναι διαθέσιμες online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web