Journal

«Εκτός Εαυτού»: Ο γύρος του κόσμου σε μια νύχτα

«Εκτός Εαυτού»: Ο γύρος του κόσμου σε μια νύχτα

Τάσος
Τάσος Μελεμενίδης
Δημοσιεύτηκε
26 Οκτ 2021
Κατηγορία

Με επιρροές από το «After Hours» του Μάρτιν Σκορσέζε, ένα ισπανικό θρίλερ γεμάτο ένταση μας παρουσιάζει πόσα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά σε ένα αρχικά χαλαρό βράδυ.

Στην ερώτηση «ποιο είναι το επόμενο ισπανικό θρίλερ που θα δούμε;», την οποία κάνουν όλοι και περισσότεροι θεατές και στη χώρα μας, το «Εκτός Εαυτού» μοιάζει ως η ιδανική απάντηση. Χωρίς να στηρίζεται στο πιο κλασικότροπο whodunit, ξεφεύγει από το είδος του μυστηρίου, βάζοντας μέσα τη δράση αλλά και μια εντυπωσιακή κινηματογράφηση. Κυρίως όμως, βάζει τον ήρωά του στη θέση του κοινού, καθώς το τελευταίο μαθαίνει την ίδια στιγμή με εκείνον την εξέλιξη της ιστορίας.

Σύμφωνα με τη σύνοψη, ο Ντάνι είναι, κατά γενική ομολογία, καλό παιδί που, τα τελευταία χρόνια, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα του άρρωστου πατέρα του. Όταν ο πατέρας του φεύγει από τη ζωή, αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να ξαναπάρει τη ζωή του στα χέρια του και αγοράζει ένα εισιτήριο για τον γύρο του κόσμου. Πριν όμως ξεκινήσει το ταξίδι του, γνωρίζει τη Μίλα, μια νέα κοπέλα που είναι τόσο ελκυστική και αισθησιακή, όσο και ασταθής και διαταραγμένη. Αυτό που ξεκινάει ως μια νύχτα γεμάτη περιπέτεια, γρήγορα μετατρέπεται σε ζωντανό εφιάλτη που οδηγεί τον Ντάνι σε ακραίες καταστάσεις που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Το ζητούμενο για τον Ντάνι είναι να ξεκινήσει αυτό που θεωρητικά θα είναι μια καινούρια ζωή. Χωρίς να νιώθει αδικημένος για το ότι έχασε χρόνια από τη νιότη του φροντίζοντας τον πατέρα του, για πρώτη φορά στη ζωή του νιώθει ανοιχτός να δεχτεί το μυστήριο της ζωής και να το εξερευνήσει χωρίς να ρωτά πολλά. Όταν λοιπόν έχεις δεχτεί ως δώρο ένα εισιτήριο διαρκείας για αεροπορικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο, το να δεχτείς την πρόσκληση από ένα άγνωστο άτομο απλά να σε ακολουθήσει για μια βόλτα μοιάζει παιχνιδάκι. Κι εκεί αρχίζει η πραγματική περιπέτεια.

Στις κριτικές της οι περισσότεροι αναγνώρισαν ως επιρροή το «After Hours» του Σκορσέζε αν και εδώ ο ήρωας ζει καταστάσεις που δεν μπορεί ο θεατής να βρει εύκολα το χιούμορ. Περισσότερο ταυτίζονται στην αναζήτηση του ενστίκτου όταν τα πράγματα στραβώσουν αλλά και στην αποδοχή του αγνώστου ως προαπαιτούμενο για μια βραδιά περιπέτειας. Ο σκηνοθέτης Νταβίντ Βικτόρι κάνει εξαιρετική δουλειά στην κινηματογράφηση των απίθανων συμβάντων του κακομοίρη Ντάνι που για πρώτη φορά στη ζωή του καλείται να πάρει αποφάσεις για θέματα που τον ξεπερνούν.

Σε αντίθεση με τον ήρωα, το «Εκτός Εαυτού» ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για τον σκηνοθέτη και τους 2 πρωταγωνιστές. Ο Βικτόρι αναγνωρίστηκε για τον χειρισμό του σεναρίου του και στη συνέχεια ανέλαβε την παραγωγή και την σκηνοθεσία αρκετών επεισοδίων στη σειρά του Netflix, «Sky Rojo». Ο Μάριο Κάσας βραβεύτηκε στα εθνικά βραβεία της χώρας (τα Γκόγια) με το Βραβείο Καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Μιλένα Σμιτ, στο ρόλο της εκρηκτικής Μίλα, συζητήθηκε αμέσως και ο αμέσως επόμενος ρόλος της ήταν στις Παράλληλες Μητέρες του Αλμοδόβαρ.

H ταινία Εκτός Εαυτού είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web