Journal

«In My Room»: Ένας σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος στα ερείπια του πολιτισμένου κόσμου

«In My Room»: Ένας σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος στα ερείπια του πολιτισμένου κόσμου

Τάσος
Τάσος Χατζηευφραιμίδης
Δημοσιεύτηκε
22 Ιουν 2021
Κατηγορία

Από τον Αριστοτέλη στον DJ Tiesto, κι από τον Χάνεκε στον Αντονιόνι. Το νέο γερμανικό κύμα έρχεται από τις Κάννες και μας καθηλώνει σε μια πρεμιέρα του Cinobo.

Αυτός που μπορεί να ζήσει μακριά απ’ την κοινωνία είναι είτε θηρίο είτε θεός. Το είπε ο Αριστοτέλης πριν από χιλιετίες και το επανέλαβε ο Φράνσις Μπέικον μερικούς αιώνες αργότερα. Ο κεντρικός ήρωας στο In My Room του Ούλριχ Κέλερ δεν είναι τίποτε από τα δύο. Κι όταν καταλήξει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες να γίνει ο «τελευταίος άνθρωπος στη γη» θα δοκιμάσει τα όρια της ανθρωπιάς του σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Τόσο μοναχικό, τόσο άγνωστο και ταυτόχρονα τόσο γνώριμο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Άρμιν είναι ένας σύγχρονος τριαντάρης που επιμένει να ζει σαν να μη μεγάλωσε ποτέ. Είναι οπερατέρ σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, που δεν του ζητά κανένα ίχνος δημιουργικότητας, αλλά ακόμα κι εκεί ξεχνά να θέσει σε λειτουργία την κάμερα όταν πρέπει. Μένει μόνος σε ένα μονίμως ακατάστατο διαμέρισμα, όπου καλεί (ανεπιτυχώς τις περισσότερες φορές) μικρότερες σε ηλικία κοπέλες, μετά από νύχτες που ξοδεύονται στο κλάμπινγκ και τις καταχρήσεις. Η ζωή του είναι σε ένα τέλμα, από το οποίο δεν έχει καμία διάθεση να ξεφύγει.

Όταν θα επισκεφτεί το πατρικό του στην επαρχία, θα βουλιάξει ακόμα περισσότερο στη μιζέρια. Οι μέρες του περνούν χαζεύοντας παρέα με τον διαζευγμένο πατέρα του αθλητικά κανάλια και κρατώντας συντροφιά στην ετοιμοθάνατη γιαγιά του. Μέχρι τη στιγμή που μετά από μια ανεπιτυχή επίσκεψη στη μητέρα του θα ξυπνήσει με χανγκόβερ στο αυτοκίνητό του και κάθε ίχνος ανθρώπινης παρουσίας θα έχει ως δια μαγείας εξαφανιστεί. Ανίκανος να καταλάβει το γιατί, θα χτίσει μια νέα ζωή. Ένας σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος στα ερείπια του πολιτισμένου κόσμου.

Η ταινία του Κέλερ, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου γερμανικού κύματος μαζί με την σύντροφό του Μάρεν Άντε, έχει μια πρωτεϊκή πολυσημία που καθιστά οποιαδήποτε ανάγνωση ή κατηγοριοποίηση περιοριστική. Μπορεί να εκληφθεί ως ένα ψυχογράφημα της εύθραυστης αρρενωπότητας στην κυριολεκτική και μεταφορική no man’ s land του ανεπτυγμένου κόσμου. Ως μια σάτιρα της μετακαπιταλιστικής κοινωνίας και της απογύμνωσης της ανθρωπιάς στα πιο βασικά της συστατικά. Ως μια υπερβολικά ρεαλιστική sci fi αλληγορία για το τέλος του κόσμου και την απαρχή ενός νέου, καταδικασμένου να επαναλάβει όλα τα λάθη του παλιού. Ως μια δυστοπική μελέτη για τα αδιέξοδα της ανθρώπινης επικοινωνίας, ειδικά από τη στιγμή που εμφανίζεται στο προσκήνιο (και στη ζωή του Άρμιν) η Κίρσι, ως άλλη Εύα σε έναν νέο Παράδεισο.

Αλλά όλα αυτά είναι πλευρικές μόνο ερμηνείες ενός έργου πολυεπίπεδου και (παραδόξως) ταπεινά γήινου και απλού στην προσέγγισή του. Ο Κέλερ παρακολουθεί την πορεία του ήρωά του στα τρία διακριτά μέρη της ταινίας ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα, με μια οπτική που θυμίζει τον Χάνεκε και τον Αντονιόνι, με μια ροή γραμμική και με πλάνα που δεν (εκ)βιάζουν τη δράση. Όμως, παράλληλα, αναζητά στις πράξεις, τις αποτυχίες και τους παραλογισμούς του κεντρικού ήρωα την ανθρωπιά και το συναίσθημα. Την ανακάλυψη ή την επιστροφή σε έναν πυρήνα που θα δώσει εκ νέου νόημα στη ζωή του.

Και κάπως έτσι η ταινία βρίσκει το συναισθηματικό της κρεσέντο σε μια impromptu χορογραφία της διάσημης πλέον διασκευής του DJ Tiesto στο Adagio για έγχορδα του Σάμιουελ Μπάρμπερ, στη μέση του πουθενά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξορκισμού όλου του βωβού πόνου και της απελπισίας που κουβαλάει ο τελευταίος άνδρας του κόσμου. Κάποιος που δεν είναι ούτε θηρίο, ούτε θεός, αλλά άνθρωπος.

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web