«Γράφοντας και γυρίζοντας την ταινία “Μια Νύχτα Μαγική”, συναντούσα συχνά τις ταινίες των Σασά Γκιτρί, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Γούντι Άλεν, και καθένας από αυτούς χωρίς να το γνωρίζουν, με μία αίσθηση αδελφότητας που μόνο εγώ αισθανόμουν, μου επέτρεψαν να καταλήξω στη συγκεκριμένη εικονογραφία αυτής της νέας ταινίας».
Με έναν περίεργα ανάλογο τρόπο, στην ταινία είναι η ηρωίδα Μαριά που προσπαθεί να σκεφτεί και να ορίσει τη δική της ζωή και διαδρομή αλλά –όπως ακριβώς ομολογεί κι ο Ονορέ– βρίσκει τη συναισθηματική αλήθεια της να συναντιέται σε σταυροδρόμια με τις οπτικές και τις μαρτυρίες άλλων. Για τον Ονορέ είναι άλλοι σκηνοθέτες, για τη Μαριά είναι παλιοί εραστές.
«Όσο η Μαριά θέλει να σκεφτεί τη ζωή της, όλο και περισσότερο η ζωή της γεμίζει με πρωταγωνιστές που θέλουν να μιλήσουν για εκείνη. Η Μαριά πέρασε το δρόμο απέναντι, ελπίζοντας να δει τα πράγματα από άλλη οπτική, να δει τον εαυτό της από έξω, να δει το διαμέρισμά της, τον σύζυγό της, τον γάμο της από ψηλά. Αλλά τώρα δεν αντιμετωπίζει τη μοναξιά, αλλά αυτή τη φασαριόζικη ομάδα ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έχουν υποφέρει από εκείνη, την ελευθερία και τις επιθυμίες της», εξηγεί ο σκηνοθέτης.
«Ανάμεσα τους, η Μαριά είναι σαν φυλακισμένη μέσα σε σημάδια που πρέπει να ερμηνεύσει. Ήθελα πολύ καιρό να κινηματογραφήσω έναν χαρακτήρα να σκέφτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και καθώς ήθελα επίσης να ξαναδουλέψω με το αγχωμένο μέτωπο και τα ειρωνικά λακάκια της Κιάρα Μαστρογιάνι, ξεκίνησα με βιασύνη την παραγωγή αυτής της ταινίας», καταλήγει.