Από τον Χίτσκοκ μέχρι τον Λιντς, από τον Νόλαν μέχρι τον Κισλόφσκι, από τον «Μεγάλο Δικτάτορα» μέχρι το «Face/Off», η ιστορία του σινεμά είναι γεμάτη με ιστορίες αντιτύπων και ανθρώπων σε κόντρα με τον εαυτό τους. Ή στην αναζήτηση του- μήπως το ίδιο δεν είναι υπό μία έννοια; Τι είναι αυτό που συναρπάζει μερικούς από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της 7ης τέχνης ώστε να αφιερώσουν όχι μόνο μια ιστορία τους αλλά συχνά κι ολόκληρη την καριέρα τους σε τέτοια πορτρέτα διχασμένων ηρώων, που ο κόσμος τους κι οι ζωές τους μοιάζουν κομμένες στη μέση, μοιρασμένες με ένα μυστηριώδες δεύτερο “εγώ”;
Η ιντερνετική εποχή σίγουρα έχει αλλάξει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Είναι εξάλλου ευκολότερο από ποτέ να δημιουργούμε μικρούς σωσίες του εαυτού μας, μεταπηδώντας από το ένα social στο άλλο, να διαχωρίζουμε την προσωπικότητά μας σε επιμέρους κομμάτια, να αναπτύσσουμε τις εκάστοτε πτυχές του είναι μας όπως και όπου επιθυμούμε. Ή και, ίσως, να δημιουργούμε εκείνη που θα θέλανε να είμαστε.
Όμως στην πραγματικότητα, το μοτίβο δεν είναι καινούριο. Σε όλη την ιστορία του σινεμά ο σωσίας ήταν πάντα παρών, αποτελώντας αγνή πρώτη ύλη για διερεύνηση του ατόμου. Αν το καλοσκεφτούμε, αυτές οι ιστορίες είναι πάντα συναρπαστικές ό,τι μορφή κι αν παίρνουν, σε ό,τι είδος κι αν ανήκουν, μια και αποτελούν την πιο απόλυτη έκφραση της βαθύτερής μας αγωνίας: Του ποιοι είμαστε απέναντι στο ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε (ή φοβόμαστε πως είμαστε).
Με αυτή τη συλλογή, το Cinobo ερευνά αυτή τη βαθύτερη αγωνία με μια συλλογή ταινιών που προσεγγίζουν την ιδέα του αντιγράφου από κάθε σκοπιά. Ήρωες που συναντούν τον σωσία τους, δίδυμα αδέρφια, εραστές με το ίδιο πρόσωπο, ονειρικές ανταλλαγές χαρακτήρων, αλλά ακόμα και μια αγνή εξερεύνηση της ίδιας της αξίας του πιστού αντιγράφου. Μια συλλογή ταινιών όπου καταγράφεται η αναζήτηση του εαυτού μέσα από αντικατοπτρισμούς, η αξία του πρωτότυπου μέσα από το αντίγραφο.