Journal

12 Χρυσοί Φοίνικες που αγαπήσαμε

12 Χρυσοί Φοίνικες που αγαπήσαμε

Γιάννης
Γιάννης Βασιλείου
Δημοσιεύτηκε
20 Μαΐ 2026
Κατηγορία

Καθώς το 79ο Φεστιβάλ των Καννών βρίσκεται σε εξέλιξη, εμείς ανατρέξαμε σε 12 αγαπημένους Χρυσούς Φοίνικες, από έναν πραγματικά τεράστιο αριθμό ταινιών που έχουν βραβευθεί στην Κρουαζέτ μέσα στα χρόνια και βρίσκονται διαθέσιμες στην πλατφόρμα.

Μοιραία, ξεκινήσαμε με μια βουτιά στη Φοντάνα Ντι Τρέβι, παρέα με την Ανίτα Έκμπεργκ, στην εκλεκτή, φελινική Dolce Vita και θυμηθήκαμε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν μεν από έρωτα μόνο στο σινεμά, αλλά μπορούν να πεθάνουν κι από μέσα τους, όταν τους βρει η πραγματική ζωή, όπως μας δίδαξαν οι Ομπρέλες του Χερβούργου

Παρακολουθήσαμε την απρόσφορη απόπειρα του Τζιν Χάκμαν να αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης σε μια Συνομιλία που δεν έχει όμοιά της σε έναν και πλέον αιώνα σινεμά και αναρωτηθήκαμε πόσο κρατάει η αιωνιότητα, στην πιο συναισθηματική στιγμή του Τεό, που του χάρισε καθυστερημένα το ύψιστο βραβείο των Καννών – ο λόγος, φυσικά, για το Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα.

Βρεθήκαμε Ανάμεσα στους Τοίχους μιας σχολικής αίθουσας και είδαμε από πρώτο χέρι τις σύνθετες προκλήσεις και τις διαχρονικές στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και αναζητήσαμε κάτι πέρα από εδώ, εκείνο τον πνευματικό κόσμο που μάς (προς)καλεί στον ορίζοντα των ανεπανάληπτων κινηματογραφικών συνθέσεων του Τέρενς Μάλικ, του Εμάνουελ Λουμπέζκι και του Δέντρου της Ζωής τους.

Είδαμε ταυτόχρονα την τρυφερή και τη σκληρή πλευρά της Αγάπης στην τελευταία φάση της ζωής δύο ανθρώπων και, εύλογα, ανατρέξαμε και στην πρώτη φάση της,  για να επιπλεύσουμε στη θάλασσα, πλάι σε μια νεαρή γυναίκα που μοιάζει να «χάνεται» μέσα στο γαλάζιο των μαλλιών του πρώτου της έρωτα, στη Ζωή της Αντέλ.
 

laviedadele.jpg

Πολεμήσαμε για τα αυτονόητα στο πλευρό του πάντα (και δικαίως) διαμαρτυρόμενου Κεν Λόουτς με το Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ, που αναζητά την ανθρωπιά μέσα σε έναν βεμπεριανό εφιάλτη, την οποία, όποτε χρειάζεται να θυμηθούμε πώς είναι, ξέρουμε πού θα την εντοπίσουμε: στο σινεμά του σπουδαίου Χιροκάζου Κορεέντα και σε ταινίες σαν τους Κλέφτες Καταστημάτων του.

Τέλος, γελάσαμε πικρά με τη βιτρολική σάτιρα των Παρασίτων κι εκείνο το αξέχαστο twist, που μας αποκάλυψε τη θέση της μεσαίας τάξης εντός του κυρίαρχου, ανθρωποφαγικού συστήματος και συνεχίσαμε ταξικά με το Τρίγωνο της Θλίψης, την άτυπη αναβίωση της Κυρίας και του Ναύτη για τη γενιά του instagram, με την υπογραφή του δημοφιλέστερού κινηματογραφικού troll των καιρών μας, του Ρούμπεν Έστλουντ.

Η συλλογή "Yes, we Cannes" είναι διαθέσιμη στο Cinobo

Δες τις ταινίες εδώ

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.