Journal

Η Εμανουέλ Μπεάρ και ο κύριος Σοτέ: Μια υπέροχη συνεργασία στο γαλλικό σινεμά των 90s

Η Εμανουέλ Μπεάρ και ο κύριος Σοτέ: Μια υπέροχη συνεργασία στο γαλλικό σινεμά των 90s

Το Cinobo συνεχίζει την ενδοσκόπηση στους μεγάλους δημιουργούς του γαλλικού σινεμά, με τον αδίκως λησμονημένο σήμερα Κλοντ Σοτέ και τις δύο τελευταίες ταινίες της μεγάλης καριέρας του, τα «Μια Καρδιά το Χειμώνα» και «Η Νέλλη και ο Κύριος Αρνώ», στις οποίες συνεργάστηκε με την ανερχόμενη τότε Εμανουέλ Μπεάρ.

Ο Κλοντ Σοτέ ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 και την τέλειωσε περίπου 40 χρόνια αργότερα. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος αυτής είχε την ευχέρεια να δουλέψει με τους κορυφαίους ηθοποιούς της χώρας του, έμεινε έξω από ρεύματα - δεν είχε σχέση για παράδειγμα με τη nouvelle vague - και ακολούθησε έναν κάπως πιο μοναχικό δρόμο, παρατηρώντας κατά βάση αστούς, συχνά πληγωμένους ή μπερδεμένους από τα ερωτικά τους δράματα.

Nelly & Mr. Arnaud Thumb.jpg

Χωρίς να ενδιαφέρεται για τη λογοτεχνική προσέγγιση σε αντίστοιχα προβλήματα που έφερε στο γαλλικό σινεμά ο Ρομέρ, ο Σοτέ προχώρησε σε πιο λυρικές απόπειρες οι οποίες προέκυπταν από το γεγονός ότι οι άνδρες ήρωες των ιστοριών του έμοιαζαν συχνά ως alter ego του. Από τον Μισέλ Πικολί και τον Ιβ Μοντάν ως τον φρέσκο τότε Ντανιέλ Οτέιγ, όλοι τους σπουδαίοι ηθοποιοί και παράλληλα διαφορετικές εκφάνσεις ενός ατόμου. Στη δεκαετία του ‘70 οι ήρωές του πλαισιώθηκαν από τη Ρόμι Σνάιντερ που με τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως τα «Γεγονότα της Ζωής» και την «Απλή Ιστορία» διεύρυνε τον μύθο της. Ίσως και ο ίδιος ο Σοτέ πίστευε πως δύσκολα θα συναντούσε στην συνέχεια της καριέρας του μια ηθοποιό που θα τον συγκινούσε τόσο, μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε στον δρόμο του η Εμανουέλ Μπεάρ.

Nelly and Mr. Arnaud 3.jpg

Όταν η Μπεάρ, στην ανατολή της καριέρας της, συνάντησε τον Κλοντ Σοτέ, ο τελευταίος είχε σχετικά λίγες και όχι πολύ προσοδοφόρες σκηνοθετικές δουλειές, με την καριέρα του να μοιάζει να τελειώνει, έχοντας και ο ίδιος πει τα περισσότερα που είχε πει κυρίως στα 70s. Η συνύπαρξή της με τον Ντανιέλ Οτέιγ στην «Καρδιά του Χειμώνα», δεν ήταν η πρώτη. Ζευγάρι ήδη στη ζωή, είχαν συνεργαστεί άλλες τρεις φορές μέχρι τότε, όμως εδώ με την καθοδήγηση του Σοτέ πέτυχαν ερμηνείες που έμειναν στις καλύτερες της καριέρας τους. Η ταινία ξανάφερε τον σκηνοθέτη στα μεγάλα βραβεία (Αργυρός Λέοντας στη Βενετία και Βραβείο Σκηνοθεσίας στα Σεζάρ) και η Μπεάρ τον ακολούθησε στην τελευταία του ταινία, η «Νέλλη και ο κύριος Αρνώ» του 1995 που αποτέλεσε ένα ιδανικό κύκνειο άσμα. Ο Μισέλ Σερό ήταν το τελευταίο alter ego του Σοτέ, το ζευγάρι στην ταινία έμοιαζε με παραλληλισμό της σχέσης δημιουργού και ηθοποιού, με τους δύο να έχουν μια διαφορετική αντίληψη για τον χρόνο και εν μέρει για τη ζωή - του ενός άλλωστε έφτανε στο τέλος.

A Heart in Winter.jpg

Η ταινία έδωσε ξανά στον Σοτέ το γαλλικό Σεζάρ για Καλύτερη Σκηνοθεσία και έληξε ένδοξα την καριέρα του. Ο ίδιος, όπως και ο κύριος Αρνώ, είχε όντως λίγο χρόνο καθώς πέθανε το 2000. Οι ταινίες του όμως παραμένουν αγέραστες.

Η ταίνια «Η Νέλλη και ο Κύριος Αρνώ» είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web