Journal

Η ηλεκτρισμένη καταγγελία και η καταιγιστική δράση του «6.5 Εκτός Ελέγχου»

Η ηλεκτρισμένη καταγγελία και η καταιγιστική δράση του «6.5 Εκτός Ελέγχου»

Παίρνοντας αποστάσεις από τα δράματα που συνήθως έρχονται στη χώρα μας από το Ιράν, μια δυναμική αστυνομική ιστορία καταφέρνει να πάρει ουσιαστικά στοιχεία από αντίστοιχες αμερικανικές και να τα προσαρμόσει στην τοπική κοινωνία.

Στο Ιράν σήμερα η κατοχή ναρκωτικών ουσιών τιμωρείται με τη θανατική ποινή. Παρ ‘όλα αυτά σε μια χώρα 80 εκατομμυρίων, ποιος προμηθεύει τους 6.5 εκατομμύρια χρήστες ναρκωτικών; Ένας ντετέκτιβ αναμετριέται με έναν πανίσχυρο μεγαλέμπορο. Η φυλάκισή του όμως είναι μόνο η αρχή.

Μετά το δραματικό ντεμπούτο του «Life and a Day», ο Σαΐντ Ρουστάγι ξαναβρίσκει τους δύο πρωταγωνιστές του, Πεϊμάν Μοααντί («Ένας Χωρισμός») και Ναβίντ Μοχαμαντζάντεχ («Περίπτωση Συνείδησης») κι επιστρέφει με ένα αστυνομικό δράμα που αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή της ιρανικής πραγματικότητας.

Όπως ο συμπατριώτης του, Ασγκάρ Φαραντί, ο Ρουστάγι συνδυάζει τις καλύτερες κινηματογραφικές παραδόσεις από Ανατολή και Δύση. Αποτέλεσμα, μια ιρανικού στιλ ματιά στην ταινία Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία, με τεράστια επιτυχία στη χώρα της, συμμετοχή στους Ορίζοντες του φεστιβάλ Βενετίας και πλήθος βραβεύσεων σε όλο τον κόσμο.

Καταιγιστικό και καθηλωτικό σαν χολιγουντιανή ταινία δράσης, και παράλληλα βουτηγμένο στο σύστημα εξουσίας της Τεχεράνης και στο πώς αυτό δεν λειτουργεί. Ένα φιλμ-κοινωνική καταγγελία που καταφέρνει να καταγράψει ρεαλιστικά τα γεγονότα, αποφεύγοντας μαεστρικά τη διδακτική ρητορεία.

Αν και οι λεπτομέρειες της πλοκής δεν ακούγονται ιδιαίτερα ασυνήθιστες, είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται που την κάνει μια από τις πιο συναρπαστικές αστυνομικές ταινίες της χρονιάς. – AWFJ Women on Film

Καθηλωτικό θρίλερ που παρουσιάζει με οξυδερκή ματιά ένα σοβαρό, αληθινό πρόβλημα. – Variety

Κάτι παραπάνω από απολαυστική. Ένας αποθαρρυντικός προβληματισμός σχετικά με την ανικανότητα του νόμου να ανακόψει το κύμα της τοξικοεξάρτησης μέσα από συλλήψεις και εκτελέσεις.The Hollywood Reporter

H ταινία 6.5 Εκτός Ελέγχου είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web