Στο «Πέρασμα» όλοι βασίζονται στην καλοσύνη των ξένων
Σε μια πολύβουη Κωνσταντινούπολη, γεμάτη αντιθέσεις, σταυροδρόμια και περάσματα οι ήρωες του Λέβαν Ακίν («Και Μετά Χορέψαμε») βρίσκουν την αποδοχή στα πιο απροσδόκητα μέρη.
Η Λία, μια συνταξιούχος καθηγήτρια ιστορίας, αποφασίζει να εκπληρώσει τη στερνή ευχή της αδερφής της και να ταξιδέψει από το Μπατούμι της Γεωργίας στην Κωνσταντινούπολη για να βρει την τρανς ανιψιά της, Τέκλα. Ένας νεαρός γείτονάς της θα την πείσει να τον πάρει μαζί της, ισχυριζόμενος ότι γνωρίζει τη διεύθυνση της Τέκλα στην Πόλη, έχοντας, όμως, ως απώτερο σκοπό να βρει μια δουλειά και να παραμείνει εκεί. Μόλις φτάσουν, οι δρόμοι τους θα συναντηθούν με την Εβρίμ, μια τρανς δικηγόρο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της κοινότητάς της.
Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Λέβαν Ακίν, του φεστιβαλικού χιτ «Και Μετά Χορέψαμε», σκηνοθετεί μια συγκινητική ελεγεία στην οικογένεια που διαλέγουμε. Με τη χαρακτηριστικά συναισθηματική, queer ματιά του, ακολουθεί τους ήρωές του στην περιπλάνησή τους προς την αυτογνωσία, την αποδοχή και την αγάπη. Όλοι οι χαρακτήρες που συναντιούνται σε αυτό το παράξενο οδοιπορικό είναι περιθωριακοί κι απόκληροι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Η συνταξιούχος Λία, που νοσταλγεί τη χαμένη της νιότη και προσπαθεί να επανορθώσει τη σχέση με τη χαμένη ανιψιά της, ο νεαρός Άτσι, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην καταπιεστική του οικογένεια και το αβέβαιο μέλλον του και η Εβρίμ, μια τρανς γυναίκα στην Κωνσταντινούπολη.
Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας, Crossing, που είναι το πέρασμα, αλλά την ίδια στιγμή και η διασταύρωση, αποδίδει εξαιρετικά το ψυχοσυναισθηματικό ταξίδι αυτής της απροσδόκητης παρέας, από την οποία περνάνε οι τρανς γυναίκες των «σπιτιών» της Πόλης, δύο μικρά χαμίνια που τριγυρίζουν στους δρόμους, ένας Γεωργιανός επιχειρηματίας, ένας οδηγός παράνομου ταξί. Όλοι τους κάτι ψάχνουν, απλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι μπορεί και να το βρουν ο ένας στον άλλον. Γιατί, στο σύμπαν του Ακίν, το να βασίζεσαι στην καλοσύνη των ξένων δεν είναι χρωματισμένο από τη μελαγχολική μοναξιά του Τένεσι Γουίλιαμς, αλλά από τη φωτεινή αλληλεγγύη που γνωρίζουν πολύ καλά τα μέλη της queer κοινότητας, που πολλές φορές βρίσκουν σε αυτούς τους «ξένους» τις οικογένειες που επιτέλους θα τους αποδεχτούν.
Όπως και η προηγούμενη ταινία του, έτσι και το «Πέρασμα», συνάντησε τρομερές αντιστάσεις, τόσο στην πατρίδα του, τη Γεωργία, όσο, φυσικά, και στην Τουρκία του Ερντογάν που ποινικοποιεί όλο και περισσότερο κάθε είδους διαφορετικότητα. Ο Ακίν συνεργάστηκε ενεργά με τουρκικές οργανώσεις που ασχολούνται με τα τρανς δικαιώματα, ενώ πολλά μέλη του cast ήταν πραγματικοί queer ακτιβιστές με δράση στην Κωνσταντινούπολη. Και όλα αυτά είναι που κάνουν την ασυμβίβαστη αισιοδοξία της ταινίας τόσο ευφορικά αλύγιστη. Οι απόκληροι ήρωές μας κοιτάζουν την αντιξοότητα στα μάτια και της βγάζουν τη γλώσσα, ζουν όπως εκείνοι επιλέγουν τη στιγμή που όλοι τους λένε ότι δεν μπορούν και συνεχίζουν να πιστεύουν στην κοινότητα και την αλληλεγγύη.
Από ένα φέρι στο Μπατούμι της Γεωργίας, στους πολύβουους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, στα κρυμμένα σοκάκια και στις πολυσύχναστες και θορυβώδεις γειτονιές, στα μεταμεσονύχτια στέκια, τις ατελείωτες λαοθάλασσες και τις μουσικές που ακούγονται από παντού, οι χαρακτήρες της ταινίας καταφέρνουν να βρίσκουν πάντα τον δρόμο τους. Και, στο τέλος, βρίσκουν κι όλα όσα έψαχναν, ίσως όχι με τον τρόπο που περίμεναν, αλλά, με κάποιον τρόπο. Γιατί κατά πως φαίνεται, στο ταξίδι προς την αποδοχή, πρέπει «να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος».
Η ταινία «Πέρασμα» είναι διαθέσιμη στο Cinobo