Journal

«Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο»: Ένα γλυκόπικρο καλωσόρισμα στον 21ο αιώνα

«Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο»: Ένα γλυκόπικρο καλωσόρισμα στον 21ο αιώνα

Τάσος
Τάσος Μελεμενίδης
Δημοσιεύτηκε
17 Νοε 2023
Κατηγορία
Tags

Ο πολυβραβευμένος Ρόι Άντερσον έρχεται στο Cinobo με την πρώτη ταινία μιας άτυπης τριλογίας που ειρωνεύεται την εποχή μας και τα όσα έρχονται με σκανδιναβικό χιούμορ και σουρεαλιστικές πινελιές.

Στην αλλαγή του μιλένιουμ τα μηνύματα ήταν ακόμη θετικά. Η τεχνολογία που έρχεται και υπόσχεται θαύματα αφήνει τον κόσμο να ονειρεύεται μελλοντικές εποχές όπου όλα θα είναι υπέροχα. Ο νέος αιώνας μοιάζει στο μυαλό πολλών ως μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του 20ου αλλά κάπως αθόρυβα, υπάρχουν εκεί έξω και οι πιο σκεπτικοί. Οι τελευταίοι βλέπουν ότι η εποχή ευνοεί τους αδίστακτους και τους αποφασισμένους να πλουτίσουν, ενώ στις μεγαλουπόλεις διαπιστώνουν ένα άτυπο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

The Banquet Room.webp

Βλέποντας κάποιος τα «Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο» καταλαβαίνει ευκολα σε ποια πλευρά βρίσκεται ο δημιουργός της. Ο Ρόι Άντερσον, κάποτε υποσχόμενος με το «A Swedish Love Story» το 1969, είχε μια πολύ αραιή φιλμογραφία ως τότε και ξεκίνησε το 1996 την ανάπτυξη αυτής της ταινίας που έμελλε να τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο αλλά και να του δώσει την ώθηση να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο στο μέλλον. Μικρές ιστορίες που κάποιες αλληλοσυνδέονται και κάποιες όχι, μέσα σε ένα αποχρωματισμένο αστικό τοπίο, με ήρωες ανθρώπους που τις περισσότερες φορές παλεύουν να επικρατήσουν απέναντι στον άλλο, απαλλαγμένοι από ηθικούς φραγμούς.

Ο Άντερσον φάνηκε να επηρεάζεται από το μεγαλύτερο όνομα στην ιστορία του σουηδικού σινεμά, τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε ό,τι αφορά την απουσία του Θεού ως ηθική πυξίδα στον σύγχρονο κόσμο, βάζοντας πλάι σε αυτή την επιρροή το χιούμορ του Τατί το οποίο πάντρεψε κάπως με το σκανδιναβικό dead-pan, δημιουργώντας ένα τελείως μοναδικό υβρίδιο σκηνών σχεδόν αποκλειστικά γυρισμένων σε κλειστούς χώρους.

The Bedroom 2.webp

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών του 2000 όπου κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής. Την ίδια χρονιά πήρε 5 εθνικά βραβεία στη Σουηδία (μεταξύ αυτών και της Καλύτερης Ταινίας) ενώ προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο. Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας οδήγησε σε 2 άτυπες συνέχειες, τα «Εσείς οι Ζωντανοί» (2007) και «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του» (2014), με το τελευταίο να κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία. Και οι τρεις ταινίες παρουσιάζονται αυτό τον μήνα στο Cinobo ως μέρος του αφιερώματος στον Σουηδό σκηνοθέτη.

Η ταινία «Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο» είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web