«Με όλο τον σεβασμό, δεν θα ήθελα να δουλεύω στην όπερα ή στο μπαλέτο, δηλαδή σε πράγματα που κάποιοι λένε ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανά, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πια γι’ αυτά». Οι δηλώσεις του Τιμοτέ Σαλαμέ ήταν αρκετές ώστε να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό κόσμο, τις οποίες δεν διασκέδασε το συμπληρωματικό «με όλο τον σεβασμό στους εργαζόμενους της όπερας και του μπαλέτου», που ακολούθησε στην επίμαχη συνέντευξη.
Η δήλωση αυτή έρχεται για να προστεθεί σε μια σειρά αλαζονικών τοποθετήσεων του πρωταγωνιστή, ο οποίος έχει μετατρέψει την οσκαρική καμπάνια του για την (ομολογουμένως εξαιρετική) ερμηνεία του στο Marty Supreme σε ολόκληρη περφόρμανς εδώ και έναν χρόνο, υιοθετώντας ολοκληρωτικά την έπαρση του χαρακτήρα που υποδύεται. Οργανισμοί και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο έχουν απαντήσει στον ηθοποιό αυτές τις μέρες – ακόμα και η Doja Cat τον κατακεραύνωσε-, οι περισσότεροι με το δέον χιούμορ.
Στην πραγματικότητα ο κόσμος ενδιαφέρεται, για την όπερα και για το μπαλέτο και, βέβαια, για τη μυθολογία πίσω από τους κορυφαίους εκπροσώπους τους. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το μαζικό ενδιαφέρον για την Μαρία Κάλλας; Να θυμίσουμε ότι όχι στο παρελθόν, όπως υποστηρίζει ο ηθοποιός, αλλά μόλις ενάμιση χρόνο πριν, η ταινία του Χιλιανού Πάμπλο Λαραϊν Maria πραγματοποιούσε θριαμβική πορεία (και) στις ελληνικές αίθουσες, κόβοντας 178.609 εισιτήρια, ενώ βρέθηκε στην κορυφή του top-20 με τις πιο προβεβλημένες ταινίες στην πλατφόρμα του Cinobo για το 2025, επιβεβαιώνοντας τον θαυμασμό του κοινού για τη Divina, έναν από τους θρύλους μιας τέχνης που, κατά τον κύριο Σαλαμέ, «δεν ενδιαφέρει πια κανέναν».
Κι όσο για το μπαλέτο, τα Κόκκινα Παπούτσια των Πάουελ και Πρεσμπέργκερ, μεταξύ άλλων μια ωδή σε αυτή την (κατά Σαλαμέ, πάντα) «αδιάφορη τέχνη» παραμένουν μία από τις απάτητες κορυφές της τέχνης που υπηρετεί ο ηθοποιός και θεωρούνται ακόμα μία από τις ομορφότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Κι αν δεν πιστεύετε εμάς, μπορείτε να ακούσετε τα λόγια που χρησιμοποιεί γι’ αυτά ο Μάρτιν Σκορσέζε στο ντοκιμαντέρ ανυπολόγιστης κινηματογραφικής αξίας Made in England: Οι Ταινίες των Πάουελ και Πρεσμπέργκερ. Και υποθέτουμε πως συμφωνεί και ο Σαλαμέ ότι ο κόσμος «ενδιαφέρεται ακόμα» να ακούσει τι έχει να πει αυτός ο Μάρτιν Σκορσέζε, όχι;