O άνθρωπος, τα όνειρα κι η θάλασσα. Συνδυάζοντας σπάνιο αρχειακό φιλμ με σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις, το εντυπωσιακά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου συνδέει την ελεύθερη κατάδυση στον ωκεανό με ένα ταξίδι στα βάθη του εαυτού μας μέσα από το πορτρέτο του ανθρώπου-δελφίνι Ζακ Μαγιόλ. Tου θρύλου των ελεύθερων καταδύσεων Ζακ Μαγιόλ, η ζωή του οποίου αποτέλεσε την έμπνευση για την αγαπημένη ταινία “Απέραντο Γαλάζιο” του Λικ Μπεσόν.
Το φιλμ πλέκει μεταξύ τους καθηλωτικά πλάνα από το βυθό των θαλασσών, με ανθρώπινες μαρτυρίες και ιστορίες από τους κοντινότερους ανθρώπους του Μαγιόλ, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό, σχηματίζοντας το πορτρέτο της εσωτερικής αναζήτησης του ανθρώπου-δελφίνι. Η εντυπωσιακή δουλειά του Λευτέρη Χαρίτου τιμήθηκε με το Ίρις Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2018, και ο δημιουργός συστήνει στους συνδρομητές του Cinobo την ταινία του με δικά του λόγια.
Για την αρχική του ιδέα:
Η ιδέα δεν μου ανήκει. Η ταινία ήταν ανάθεση από τους παραγωγούς της εταιρείας Anemon, Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ μαζί με την Μαντλέν Αβραμούση από το γαλλικό Arte.
Όμως όταν καλείσαι για τρία χρόνια να ασχοληθείς με μία προσωπικότητα υπάρχει αναμφίβολα κάτι που σε τραβάει. Εμένα με τράβηξαν οι αντιφάσεις του Ζακ Μαγιόλ. Από τη μία ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη θάλασσα και τη φύση όσο τίποτα. Με βαθιά πνευματικότητα. Ένας από τους πρώτους οικολόγους της ιστορίας. Από την άλλη, ένας δύστροπος άνθρωπος. Εγωιστής, γυναικάς, γόης. Δυο πλευρές που μάχονται μεταξύ τους μέχρι το τέλος της ζωής του. Αυτό με τράβηξε πολύ σε αυτόν τον άνθρωπο.
Επίσης, αν και δεν έχω σχέση με τη θάλασσα πέρα από τις διακοπές του καλοκαιριού, φτιάχνοντας την ταινία ανακάλυψα πολλές πτυχές της. Η ηρεμία, ο κίνδυνος, το απέραντό της. Μέσα από πολλά ταξίδια που πραγματοποίησα κατάλαβα στο τέλος πως η θάλασσα ήταν παντού μέσα μου. Έγινα υδάτινος και εγώ μαζί με τον Μαγιόλ. Έτσι εξηγώ και την επιτυχία της σε πολλές χώρες του κόσμου.