Έγινε αυτή την εβδομάδα η απονομή των Όσκαρ στην οποία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος θρίαμβος των τελευταίων χρόνων όσο αφορά την συγκομιδή βραβείων από μία ταινία, με το «Τα Πάντα Όλα» των Ντάνιελς να κερδίζει 7 κατηγορίες: Ταινία, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπο Σενάριο, Μοντάζ και Α’ και Β’ Γυναικείο και Β’ Ανδρικό Ρόλο για τις Μισέλ Γέο, Τζέιμι Λι Κέρτις και Κι Χούι Κουάν.
Η περίπτωση αποτελεί τρανταχτή οσκαρική εξαίρεση τόσο αναφορικά με το είδος και το περιεχόμενο του φιλμ, καθώς η μίξη κωμωδίας, οικογενειακού δράματος, πολεμικών τεχνών και επιστημονικής φαντασίας συνθέτουν μια ταινία μακριά από το σύνηθες πλαίσιο «οσκαρικού» φιλμ. Αλλά και σε σχέση με την κυκλοφορία, μιας κι η ταινία είχε κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ SXSW πριν ένα ακριβώς χρόνο– πολύ νωρίτερα δηλαδή από όσο κυκλοφορούν συνήθως οι βραβειακές ταινίες, και όχι σε ένα από τα φεστιβάλ-συνήθεις υπόπτους, όπως Βενετία, Τορόντο ή Κάννες.
Ο μεγάλος θρίαμβος της ανεξάρτητης εταιρείας Α24 (που προηγουμένως είχε κερδίσει ξανά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας με το «Moonlight», το οποίο στριμάρει αποκλειστικά στο Cinobo) συμπληρώθηκε με τη διπλή βράβευση της «Φάλαινας» του Ντάρεν Αρονόφσκι, στις κατηγορίες Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Μπρένταν Φρέιζερ και Μακιγιάζ και Κομμώσεις. Και οι 4 νικητές των ερμηνευτικών κατηγοριών είχαν προταθεί φέτος για πρώτη φορά στην καριέρα τους.
Το μοναδικό από τα 8 μεγάλα βραβεία που πήγε σε ταινία άλλης εταιρείας ήταν το Διασκευασμένο Σενάριο, που κέρδισε η Σάρα Πόλεϊ για τις «Γυναικείες Κουβέντες». Η μόνη άλλη ταινία με πάνω του ενός Όσκαρ ήταν το γερμανικό «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» που επικράτησε στην κατηγορία του Διεθνούς Φιλμ και πήρε και τρία τεχνικά βραβεία (Φωτογραφία, Μουσική, Σκηνογραφία).
Τα δύο μεγάλα μπλοκμπάστερ που έφτασαν μέχρι την υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, «Top Gun: Maverick» και «Avatar: The Way of Water» πήραν από ένα άξιο τεχνικό βραβείο (Ήχου και Οπτικών Εφέ, αντίστοιχα), το έτερο σίκουελ «Black Panther: Wakanda Forever» πήρε κι εκείνο ένα τεχνικό βραβείο (Κουστουμιών, για την Ρουθ Κάρτερ), ενώ με άδεια χέρια έφυγαν τα «Tar», «Fabelmans», «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» και «Elvis».
Το Flix έχει συγκεντρώσει τα πορτρέτα από το πάρτυ του Vanity Fair που ακολούθησε την τελετή, η Parallaxi γράφει για την ειδική μνεία που έγινε σε Ειρήνη Παπά και Βαγγέλη Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια του In Memoriam, το OneMan σχολιάζει όλη τη διαδρομή και την καριέρα των Ντάνιελς μέχρι τα Όσκαρ μέσα από τις προηγούμενες ταινίες και τα βιντεοκλίπ τους,
ενώ η Καθημερινή εστιάζει στην επιτυχία της Α24 και αναλύει τι είναι αυτό που κάνει την εταιρεία τόσο ξεχωριστή στο σημερινό σκηνικό.
Αξίζει να διαβάσεις: