Δεν ξέρω αν η εμπειρία μου σε “γραφεία καθηγητών” και η ταύτισή μου με τη δασκάλα με έκανε να μπω τόσο μέσα στην ταινία, ή αν φταίει γι’ αυτό η μαεστρική σκηνοθεσία του Ιλκέρ Τσατάκ και η υποβλητική ερμηνεία της Λεόνι Μπένες. Πιθανότατα ένας συνδυασμός αυτών. Μπορεί να μην υπάρχουν φόνοι, μπορεί να μην υπάρχουν τέρατα που παραμονεύουν στο σκοτάδι, αλλά αυτή η ταινία είναι θρίλερ με όλη τη σημασία της λέξης. Σε κρατάει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό κολλημένο στην οθόνη και ταυτόχρονα μιλάει για μια σειρά κοινωνικών θεμάτων χωρίς ποτέ να γίνει διδακτική (είδατε τι έκανα εδώ, ε;).
Στο κέντρο όλων, είναι μια σχέση, η πιο ιερή από όλες, η σχέση μαθητή - δασκάλας. Αυτή παραμένει η προτεραιότητα για την πρωταγωνίστρια και αυτή είναι που διαταράσσεται με κάθε τρόπο από το εξωτερικό περιβάλλον, ξεκινώντας από ένα ντόμινο όμως που προκαλούν οι πράξεις της ίδιας. Μέσα από αυτή τη συνεχή πτώση προς την κόλαση που βιώνει η πρωταγωνίστρια, αυτό που την κρατάει όρθια, είναι η προτεραιότητα που δίνει σε αυτή τη σχέση.
Και στο κάτω-κάτω, τι την νοιάζει; Από Ιούνιο θα κάθεται τρεις μήνες και θα πληρώνει το κορόιδο ο Γερμανός φορολογούμενος. Και μετά θα θέλει να κάνει και απεργία, κατάλαβες; Κατάλαβα να λες.
του Αντώνη Βαβαγιάννη*
*Ο Αντώνης Βαβαγιάννης είναι σκιτσογράφος των πολύ γνωστών και αγαπητών Κουραφέλκυθρων.