«Το Μονοπώλιο της Βίας»: Κανόνες καλής συμπεριφοράς
Γιατί έχει αυξηθεί η κρατική βία σε όλη την Ευρώπη; Ένα ντοκιμαντέρ τολμά να αναζητήσει τις δύσκολες απαντήσεις σε ένα καυτό, επίκαιρο ερώτημα.
*Οι ταινίες του φεστιβάλ είναι διαθέσιμες για streaming αποκλειστικά στο Cinobo
Η παγκόσμια γιορτή του γαλλόφωνου σινεμά είναι εδώ! Το φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου My French Film Festival της UniFrance επιστρέφει για 12η χρονιά online και φιλοξενείται για πρώτη φορά με ελληνικό υποτιτλισμό στη streaming πλατφόρμα του Cinobo. Οι 30 νέες και ακυκλοφόρητες στην Ελλάδα ταινίες Α’ προβολής, θα είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα του Cinobo για 30 ημέρες, από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου, με ελληνικούς, αγγλικούς και γαλλικούς υπότιτλους.
Μάθε τα πάντα εδώ.
Πολλά ντοκιμαντέρ διεκδικούν συχνά τον χαρακτηρισμό «επίκαιρο» φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα που απασχολούν μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Στο «Μονοπώλιο της Βίας» ο χαρακτηρισμός είναι απόλυτα δίκαιος γιατί προσπαθεί, μέσω της δύναμης της εικόνας αλλά και την ισχύ του διαλόγου, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κρατική βία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη ως αντίδραση σε οποιαδήποτε κοινωνική διεκδίκηση και να αναρωτηθεί για το κάτα πόσο νόμιμο είναι όλο αυτό.
Το ντοκιμαντέρ του Νταβίντ Ντιφρέν χρησιμοποιεί ένα πολύ απλό αφηγηματικό εύρημα για το θέμα του. Παρουσιάζει αληθινές σκηνές από τους δρόμους της Γαλλίας, όπου πορείες διαμαρτυρίας αντιμετωπίζονται βίαια από την αστυνομία και υπάρχουν ξεκάθαρες εικόνες αστυνομικών που χτυπούν πολίτες. Οι εικόνες αυτές είναι στην πλειοψηφία τους τραβηγμένες από κινητό τηλέφωνο, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν τις βλέπουμε ποτέ από συμβατικά μέσα, αλλά μέσα από προσωπικούς λογαριασμούς social media ανθρώπων που αποπειράθηκαν να τις καταγράψουν. Οι εικόνες αυτές αντιπαρατίθενται με μια σειρά από talking heads, όπου πολίτες σε μαύρο φόντο μιλούν είτε για τις δικές τους εμπειρίες είτε για την ανάγκη μιας επαναδιαπραγμάτευσης της νομιμότητας της κρατικής βίας.
Ο Ντιφρέν μιλά ουσιαστικά για όλη την Ευρώπη αλλά βάζει στο επίκεντρο τη Γαλλία που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από νομοθετικές ρυθμίσεις που απειλούν εργασιακά κεκτημένα. Η προσπάθεια αντιμετώπισης των αλλαγών στους δρόμους έγινε με μαζική προσέλευση των πολιτών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και οδήγησε σε μια σειρά βίαιων συγκρούσεων με τις αστυνομικές αρχές, με την όποια νομιμότητα των συγκρούσεων να πηγαίνει περίπατο και την αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις να κάνει επίδειξη δύναμης.
Η πιο διασημη στιγμή από αυτές γέννησε και τον αυθεντικό τίτλο του ντοκιμαντέρ. Το «Un pays qui se tient sage» (μια χώρα που επιδεικνύει καλή συμπεριφορά) είναι αναφορά στην φράση «Voilà une classe qui se tient sage» (εδώ μια τάξη που επιδεικνύει καλή συμπεριφορά) που ακούγονταν από αστυνομικούς στις 6 Δεκεμβρίου 2018, όταν και συνέλαβαν μια ομάδα μαθητών που διαμαρτύρονταν για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και κράτησαν για ώρες όλα τα μέλη της γονατιστά. Ήταν μια εικόνα που σόκαρε πολλούς στην Ευρώπη, με τους μαθητές να χρησιμοποιούνται ως λάφυρο πολέμου.
*Το 12ο My French Film Festival στριμάρει στο Cinobo με ελληνικούς από τις 14 Ιανουαρίου ως τις 14 Φεβρουαρίου. Όλο το πρόγραμμα εδώ.
0 Comments
Related Journal posts
Journal
Here is where we note down everything worth sharing about the cinema of Cinobo, and beyond. Find all you need to know about Premieres, Collections, and Coming Soon, stay tuned with film news on weekly Frames, go behind the scenes with Extras, and explore even more in Misc.