Σε ένα αποφασιστικό βήμα και οπωσδήποτε τολμηρό, το Φεστιβάλ Βερολίνου ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει κανονικά με την φυσική του εκδοχή παρά την έξαρση της Όμικρον σε όλο τον κόσμο που μόλις λίγες μέρες νωρίτερα είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση της μεταφοράς του Σάντανς -και φέτος- ονλάιν. Ταινία έναρξης, το «Peter von Kant» του Φρανσουά Οζόν.
«Έχουμε υπόψην μας τις προκλήσεις που θέτει η απρόβλεπτη πορεία της πανδημίας», δηλώνουν οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ, Μαριέτ Ρίσενμπεκ και Κάρλο Σατριάν. «Την ίδια στιγμή, πιστεύουμε πως η κουλτούρα παίζει δομικό ρόλο στην κοινωνία μας και δεν θέλουμε να χάσουμε αυτή την οπτική».
Στο ανανεωμένο πλάνο, το Φεστιβάλ ουσιαστικά χωρίζεται στα δύο, με τους συντελεστές να παρουσιάζουν τις ταινίες τους στις πρεμιέρες από τις 10 ως τις 16 Φεβρουαρίου, ενώ από τις 17 ως τις 20 θα υπάρχουν επιπλέον μέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιούνται επαναληπτικές προβολές. Όλα αυτά με ανανεωμένα και ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας αλλά και μέγιστη χωρητικότητα στο 50% πλέον.
Είναι μια τολμηρή πρόταση που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, αλλά την ίδια στιγμή η ιδέα του ότι «η κουλτούρα παίζει δομικό ρόλο» είναι μια αξία που πρέπει όντως να αναγνωριστεί και να υπενθυμίζεται. Θυμίζουμε πως το περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου, με ένα από τα καλύτερα λαινάπ της ιστορίας του, είχε πραγματοποιηθεί ονλάιν, με πρεμιέρες τίτλων όπως το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό», το «Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας», τη «Μικρή Μαμά», το «Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό» και πολλές ακόμα από τις πιο σημαντικές ταινίες της χρονιάς, να ξεκινούν τη διαδρομή τους ονλάιν.
Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Αξίζει να διαβάσεις
«Ένα Ψηλό Κορίτσι» του Καντεμπί Μπαλάγκοφ
*Αποκλειστική ονλάιν πρεμιέρα κάνει στο Cinobo του «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που σάρωσε στα φετινά βραβεία Ίρις και αναδείχθηκε η ελληνική ταινία της χρονιάς. Ο σκηνοθέτης μας κάνει μια ξενάγηση στα γυρίσματα της ταινίας μέσα από 20 νέες backstage φωτογραφίες της παραγωγής.
*Το «Ένα Ψηλό Κορίτσι» του Καντεμπί Μπαλάγκοφ επιβεβαιώνει την έλευση ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού σινεμά και στο blog εξετάζουμε το στυλ και την ως τώρα φιλμογραφία του, την οποία βλέπουμε στο Cinobo.
*Η ΠΕΚΚ ψηφίζει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, με την πρωτιά να μοιράζονται «Ο Πατέρας» και «Η Χώρα των Νομάδων». Στη δεκάδα συπεριλαμβάνονται το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» και το «Bacurau», που βλέπουμε αποκλειστικά στο Cinobo, ενώ πρώτη ελληνική ταινία ήταν το «Digger».
*Το News24/7 εξετάζει την διαδρομή της φιλμογραφίας του Πολ Τόμας Άντερσον και το πώς οδηγεί στο νέο του φιλμ, «Πίτσα Γλυκόριζα».
*Ανέστειλε τη λειτουργία του το ιστορικό σινεμά OSCAR της οδού Αχαρνών, ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για την τοπικότητα της κινηματογραφικής κουλτούρας της Αθήνας.
*Πέθανε ο θρύλος Σίντνεϊ Πουατιέ και το Cinemagazine έχει μερικά λόγια να πει.
*H LiFO κάνει αφιέρωμα στην τρελή δεκαετία της καριέρας του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, που επίσης πέθανε πριν μερικές μέρες.
*Η Athens Voice γράφει για τα βλέμματα στον κινηματογράφο και τη σημασία πίσω από αυτά.
*Πέθανε ο εξαιρετικά αγαπητός κριτικός και αναλυτής του κινηματογράφου Δημήτρης Χαρίτος.
The Tragedy of Macbeth του Τζόελ Κοέν
*Η Popaganda είδε και γράφει για τη νέα ταινία του Τζόελ Κοέν, «The Tragedy of Macbeth» με τους Ντενζέλ Ουάσινγκτον και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.
*Το Αθηνόραμα εξηγεί πώς το «Scream» άλλαξε για πάντα το σινεμά τρόμου ενώ τo OneMan μιλάει με τους σκηνοθέτες της νέας ταινίας του θρυλικού franchise.
*Το Monopoli μας ταξιδεύει στην ιστορία του κινηματογραφικού «Lord of the Rings» με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ταινία του Πίτερ Τζάκσον.
*Το Cinemagazine παρακολουθεί το απολαυστικό roundtable ηθοποιών του Hollywood Reporter στο οποίο συμμετείχε ο Νίκολας Κέιτζ, έχοντας πολλά να πει.
*Πολλά συναρπαστικά κείμενα αυτή την εβδομάδα στο αγγλόφωνο ίντερνετ. Το Baffler εξετάζει την φιλμογραφία του Πολ Βερχόφεν σε σχέση με τη «Μπενεντέτα», που βλέπουμε στο Cinobo, και το Notebook γράφει για την αριστουργηματική «Συνομιλία» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.
*Οι New York Times γράφουν για την κληρονομιά του Σίντνεϊ Πουατιέ, ενώ δύο κριτικοί της εφημερίδας αναλύουν παράλληλα τις καριέρες του Πουατιέ και του Μπογκντάνοβιτς.
*Το «Matrix Resurrections» της Λάνα Γουατσόφσκι έχει προκαλέσει συζητήσεις κι υπήρξε αφορμή για φανταστικό γράψιμο. Το Reverse Shot προσεγγίσει τις απεικονίσεις των τάσεων αυτοκτονίας του φιλμ, το Notebook αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η ταινία αποδομεί και εξετάζει την ίδια της την ύπαρξη, ενώ στο Curtsies and Hand Grenades διαβάζουμε μια εξαιρετική συζήτηση πάνω στα σώματα και στην ουσιαστική εκπροσώπηση που προσφέρει το φιλμ σε αντίθεση με άδειες κινήσεις άλλων μεγάλων μπλοκμπάστερ.
Αξίζει να δεις