Journal

«Η Βασίλισσα της Αφρικής»: Σαφάρι για σινεμά και ελέφαντες

«Η Βασίλισσα της Αφρικής»: Σαφάρι για σινεμά και ελέφαντες

Τάσος
Τάσος Μελεμενίδης
Δημοσιεύτηκε
20 Ιουν 2023
Κατηγορία

Η μεγάλη περιπέτεια του Τζον Χιούστον στην Αφρική, μια χιλιοταλαιπωρημένη παραγωγή αλλά και ένα σπουδαίο φιλμ ολοκληρώνει το αφιέρωμα του Cinobo στον αντισυμβατικό σκηνοθέτη.

Στην ταινία «White Hunter, Black Heart» του 1990, γυρισμένη από τον Κλιντ Ίστγουντ και βασισμένη στο βιβλίο του σεναριογράφου της «Βασίλισσας της Αφρικής» Πίτερ Βέρτελ, παρατηρούμε τις περιπέτειες και κυρίως τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα ενός μεγάλου αμερικανού σκηνοθέτη που βρίσκεται στην Αφρική με σκοπό να γυρίσει μια ταινία, αλλά κυρίως να πραγματοποιήσει ένα από τα μεγάλα του όνειρα: να κυνηγήσει έναν ελέφαντα. Κρίνοντας από την αναβλητικότητα σε ό,τι αφορά τα γυρίσματα αλλά και την αδυναμία του ήρωα να λειτουργήσει οργανωτικά υπέρ της παραγωγής, μάλλον θα καταλάβαινε κάποιος πως στο τέλος θα ήταν αδύνατο να ολοκληρώσει την ταινία. Ο Τζον Χιούστον όμως το έκανε (στην ιστορία του βασίζεται το φιλμ του Ίστγουντ) και «Η Βασίλισσα της Αφρικής» παραμένει κλασική ως σήμερα.

The-African-Queen-1.jpg

Πολλές φορές το Εγώ του σκηνοθέτη έμπαινε μπροστά από τη λογική, ειδικά αν επρόκειτο για μεγαλομανείς αλλά και μεγαλοφυείς δημιουργούς. Ο Όρσον Γουέλς κάποτε διέκοψε τα γυρίσματα μιας ταινίας στην Ισπανία όταν έλαβε επιτέλους ακριβείς πληροφορίες για μια συγκεκριμένη ταβέρνα σε κοντινό ορεινό σημείο για την οποία είχε ακούσει μυθικά σχόλια. Ο Χιούστον έφερε πρωτοκλασάτα ονόματα του Χόλιγουντ στην Αφρική, τα έβαλε να ζήσουν μέσα στη ζούγκλα χωρίς μεγάλη ιατρική βοήθεια, οι περισσότεροι αρρώστησαν και προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τις αρρώστιες με το αλκοόλ - τελικά το πέτυχαν, ειδικά ο Μπόγκαρτ το δήλωνε και με υπερηφάνεια.

The-African-Queen-3.jpg

Η «Βασίλισσα της Αφρικής» διαδραματίζεται στη ζούγκλα της Ανατολικής Αφρικής το 1914, λίγο μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο Τσάρλι, ένας αλκοολικός καπετάνιος φορτηγού πλοίου, κι η Ρόουζ, μια ευπρεπής, πουριτανή ιεραπόστολος αναλαμβάνουν μια επικίνδυνη αποστολή. Αντιμετωπίζουν τους κινδύνους του τροπικού την ίδια στιγμή που το πλοίο τους αποτελεί εχθρικό στόχο, αφού οι Γερμανοί ελέγχουν την περιοχή. Ο Καναδός τυχοδιώκτης κι η αγνή Αγγλίδα ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους αδίστακτους γερμανούς αξιωματικούς με αποτέλεσμα ν’ αναπτυχθεί μια σχέση γεμάτη συγκρούσεις και εντάσεις, ανάμεσα σε δύο ετερόκλητους χαρακτήρες, δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους.

Λίγους μήνες μετά και σίγουρα μακριά από τη ζούγκλα, το φιλμ που προτάθηκε και για τα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Α’ Γυναικείου Ρόλου, κέρδισε τελικά το τελευταίο, για τον ρόλο του Μπόγκαρτ, με τους συντελεστές να πανηγυρίζουν μαζί, πλην του Τζον Χιούστον που είχε ξεκινήσει ήδη την επόμενή του περιπέτεια. Ταξίδι στο Παρίσι και γυρίσματα του «Moulin Rouge» - επίσης στο Cinobo.

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web