Journal

Ο ξεχωριστός κύριος Πάνος Χ. Κούτρας

Ο ξεχωριστός κύριος Πάνος Χ. Κούτρας

Ενώ η νέα του ταινία με τίτλο Dodo ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στην 75η διοργάνωση του Φεστιβάλ Καννών, το Cinobo παρουσιάζει τρεις κομβικούς σταθμούς στη σύντομη αλλά φαντασμαγορική φιλμογραφία του Πάνου Χ. Κούτρα.

Το 1999, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα Αλμοδόβαρ, όπως έχει χαρακτηριστεί στον διεθνή τύπο, με τίτλο Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά, σατιρίζει την καταστροφολαγνεία των δελτίων ειδήσεων, την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μεσολαβεί η Αληθινή Ζωή με τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Νίκο Κουρή και την Άνα Μουγκλαλίς, και η Στρέλλα έρχεται δέκα χρόνια αργότερα να φέρει τα πάνω κάτω στις καρδιές κοινού και κριτικών, με την ιστορία της σχέσης ενός 45χρονου πρώην καταδίκου με μια 25χρονη τρανς γυναίκα. Το 2014, το Ξενία διαγωνίζεται στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα και είναι υποψήφιο για το βραβείο Queer Palm στο 67ο φεστιβάλ των Καννών.

Φέτος, η νέα του ταινία με τίτλο Dodo, κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα Cannes Premier: Ένα Ντόντο, είδος πτηνού που εξαφανίστηκε 300 χρόνια πριν, εμφανίζεται στην Αθήνα στην πολυτελή κατοικία μιας οικογένειας για την οποία η κρίσιμη αντίστροφη μέτρηση του σωτήριου γάμου της κόρης με έναν πλούσιο κληρονόμο έχει ξεκινήσει. Τα όρια μεταξύ λογικής και τρέλας θα δοκιμαστούν και η κατάσταση θα βρεθεί σύντομα εκτός ελέγχου. Στο κλίμα αυτό, βλέπουμε τα φιλμ του Πάνου Κούτρα που τον οδήγησαν ως εδώ.


Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά (The Attack of the Giant Mousaka, 1999)

Η queer sci-fi extravaganza που το ελληνικό σινεμά πάντοτε χρειαζόταν αλλά δεν τολμούσε ποτέ να φανταστεί, έγινε πραγματικότητα από τον Πάνο Χ. Κούτρα το 1999 κι από τότε αποτελεί μία από τις πιο γνήσιες κι απολαυστικές cult εμπειρίες εντός κι εκτός συνόρων.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Αγγελάκης, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Θέμις Μπαζάκα, Τζένη Μπαλατσινού, Μύριαμ Βούρου, Χρήστος Μάντακας, Ευγένιος Δημητρίου

 

Στρέλλα (A Woman's Way, 2009)

Ένα αυθεντικό λαϊκό μελόδραμα με επιρροές από Αλμοδόβαρ και Φασμπίντερ, ένα κλείσιμο του ματιού στην αρχετυπική Στέλλα της Μελίνας Μερκούρη και στην αρχαία τραγωδία, μα πάνω απ’ όλα ένα συγκινητικό παραμύθι για την τρέλα του να ονειρεύεσαι και να απαιτείς την ευτυχία με κάθε τίμημα.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνα Ορφανού, Μίνως Θεοχάρης, Μπέτυ Βακαλίδου, Άκης Ιωάννου


Ξενία (Xenia, 2014)

Το ταξίδι του ελληνικού ονείρου στη χώρα που κατέρρευσαν τα ξενοδοχεία Xenia κι όσα αυτά αντιπροσωπεύουν, βρίσκει τον Κούτρα να αντιμετωπίζει με τρυφερότητα και διαύγεια το είδος του μελοδράματος, άριστα προσαρμοσμένου στις ατέλειές μας και ιδανικά πλαισιωμένου με τη δράση ενός road movie.

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ρομάνα Λόμπατς

Προβολή της ταινίας

Η ταινία Ξενία είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web