Journal

«Χοντρός και Λιγνός»: Επιστροφή στις ρίζες της κωμωδίας

«Χοντρός και Λιγνός»: Επιστροφή στις ρίζες της κωμωδίας

Τάσος
Τάσος Μελεμενίδης
Δημοσιεύτηκε
23 Δεκ 2022
Κατηγορία

Το Cinobo παρουσιάζει τη βιογραφική ταινία για το πιο πετυχημένο δίδυμο στην ιστορία του σινεμά, μια υπόκλιση στην ιστορία του μέσου αλλά και της κωμωδίας γενικότερα, με τις μοναδικές ερμηνείες των Στιβ Κούγκαν και Τζον Σ. Ράιλι ως Λόρελ και Χάρντι αντίστοιχα.

Στο πνεύμα της εποχής, όπου πολλές βιογραφικές ταινίες αφήνουν στην άκρη το εγκυκλοπαιδικό κομμάτι και μένουν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο του αντικειμένου τους για να το κατανοήσουν καλύτερα, το φιλμ για τους Λόρελ και Χάρντι διαδραματίζεται σε μια περίοδο που οι ίδιοι έχουν σταματήσει να κάνουν σινεμά. Βρίσκονται στη Βρετανία, μεγάλοι πια σε ηλικία και αναπαράγουν σε θέατρα μια σειρά από σκετσάκια που ο κόσμος έμαθε από τις ταινίες τους. Οραματίζονται να επιστρέψουν, προσπαθούν να χωνέψουν ότι το κοινό προτιμά τους Άμποτ και Κοστέλο, αρνούνται γενικώς να δουν κατάφατσα την πραγματικότητα. Τι μπορεί να μας διδάξει αυτή η περίοδος παρακμής για τους ίδιους;

Stan-Ollie-2.jpg

Οι Λόρελ και Χάρντι, γνωστοί στην Ελλάδα ως Χοντρός και Λιγνός, υπήρξαν πολύ δημοφιλείς και στα μέρη μας από τα χρόνια ακόμη που οι ταινίες τους παίζονταν στον κινηματογράφο. Η δημοφιλία τους συνεχίστηκε και στην τηλεόραση, όπου ένα μεγάλο μέρος της φιλμογραφίας τους έχει προβληθεί δεκάδες φορές και αγαπήθηκε και από νεότερες γενιές που εξακολουθούν σήμερα να παρακολουθούν σκετσάκια στο YouTube. Οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για το τι συνέβαινε πίσω από την κάμερα μαθαίνονται σήμερα σχετικά εύκολα, οπότε για το κοινό της ταινίας μοιάζει περισσότερο αναγκαία η εξερεύνηση. Γιατί δούλευαν τόσα χρόνια μαζί με ξεχωριστά συμβόλαια; Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας τους και τι άλλαξε μετά τη δεκαετία του ‘40; Γιατί οι χαρακτήρες που υποδύονται έχουν το ίδιο όνομα με το πραγματικό τους και τι άλλα κοινά κρύβονται πίσω από αυτό;

Stan-Ollie-3.JPG

Σε ένα πυκνό σενάριο, στο οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο και η παγκόσμια κοινότητα των φίλων του διδύμου, οι εξομολογήσεις μέσα στις δύσκολες μέρες και οι λεπτομέρειες στον τρόπο συμπεριφοράς προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω και να παρουσιάσουν στο κοινό τους αληθινούς Σταν και Όλι πίσω από τους κύριους Λόρελ και Χάρντι. Ακόμη και η επιλογή να τους βλέπουμε κυρίως στον χώρο του θεάτρου αντί του κινηματογράφου υποδηλώνει και τη δική τους επιστροφή στις ρίζες της κωμωδίας, την περιπέτεια δύο ανθρώπων που προσπάθησαν να κάνουν τον κόσμο να γελάσει μέσα από απλές ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε κάθε μέσο - οι ταινίες τους άλλωστε πλημμυρίζουν από το ταλέντο τους αλλά δεν χαρακτηρίζονται από κινηματογραφικές καινοτομίες. Αγνοί κωμικοί, φίλοι και συνάδελφοι που από τη στιγμή που έγινε το θαύμα και ένωσαν τις δυνάμεις τους,  χάρισαν απλόχερα το γέλιο μέχρι το τέλος της καριέρας τους. Το παρακάτω βίντεο το αποδεικνύει.

Η ταινία «Χοντρός και Λιγνός» είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Σχετικά Journal posts

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web