«Playlist»: Η Frances Ha μιλάει γαλλικά

Όταν 20άρηδες διεκδικούν τον δικό τους χώρο στην κοινωνία και τα δικά τους όνειρα. Είναι το «Playlist» η γαλλική απάντηση στο «Frances Ha»;

*Οι ταινίες του φεστιβάλ είναι διαθέσιμες για streaming αποκλειστικά στο Cinobo

Η παγκόσμια γιορτή του γαλλόφωνου σινεμά είναι εδώ! Το φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου My French Film Festival της UniFrance επιστρέφει για 12η χρονιά online και φιλοξενείται για πρώτη φορά με ελληνικό υποτιτλισμό στη streaming πλατφόρμα του Cinobo. Οι 30 νέες και ακυκλοφόρητες στην Ελλάδα ταινίες Α’ προβολής, θα είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα του Cinobo για 30 ημέρες, από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου, με ελληνικούς, αγγλικούς και γαλλικούς υπότιτλους.

Μάθε τα πάντα εδώ.

Η Νιν Αντικό είναι σχεδιάστρια και σκιτσογράφος με μουσικές και κινηματογραφικές ανησυχίες που μαρτυρούσαν ότι κάποια στιγμή θα δοκίμαζε τις δυνάμεις της και σε περισσότερα πεδία. Το κατάφερε, και το «Playlist» μόνο από τον τίτλο του ενώνει τις ανησυχίες της, τις οποίες και ενσωματώνει πάνω σε μια ηρωίδα που έχει όνειρο να γίνει σκιτσογράφος – εντάξει, ίσως και να είναι ημιαυτοβιογραφικό.

Το «Playlist» είναι ασπρόμαυρο, η ηρωίδα είναι κάτω από τα 30 και δυσκολεύεται να ζήσει σε μια μεγαλούπολη (στο Παρίσι συγκεκριμένα) αλλάζοντας δουλειές μέχρι να καταλήξει κοντά αλλά και μακριά από το όνειρό της. Δουλεύει σε μια εκδοτική εταιρία με παράδοση στα graphic novels, εκεί θα ήθελε να δει το έργο της να εκδίδεται, αλλά προς το παρόν η θέση της είναι στο γραφείο τύπου της εταιρίας όπου προσπαθεί να σπρώξει δουλειές άλλων. Τα αδιέξοδα στα οποία φτάνει και ο συχνά κωμικό τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται θυμίζουν έντονα την «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπακ και η Αντικό δεν φαίνεται να το κρύβει καθώς πρόσφατα είχε ανεβάσει η ίδια ένα post στο Instagram με τις βασικές αναφορές της ταινίας έχοντας ως πρώτη και καλύτερη το φιλμ αυτό.

Η γαλλίδα λοιπόν Φράνσες (που δεν κάνει πάντως παρορμητικό ταξίδι στις ΗΠΑ όπως αντίστοιχα η Γκρέτα Γκέργουιγκ πηγαίνει στο Παρίσι) λέγεται Σόφι και την υποδύεται η Σάρα Φορεστιέ που ενσαρκώνει την μόνιμη αμηχανία της ηρωίδας της μπροστά στα γεγονότα. Γίνεται συμπαθής από νωρίς με τις άτσαλες προσπάθειές της να βρει τον δρόμο της επιτυχίας και το εκφραστικό της πρόσωπο που προσπαθεί να καταπιεί αδικίες, ατυχίες και κακά νέα. Πέρα από τα ζητήματα καριέρας και επιβίωσης, παρακολουθούμε και τις συχνά σπαρταριστές ερωτικές περιπέτειες της Σόφι, την ανασφάλεια που διαρκώς νιώθει για την εμφάνισή της καθώς και τις ανησυχίες που μοιράζεται με την κολλητή της, η οποία με τη σειρά της προσπαθεί να ζήσει (χωρίς επιτυχία) το όνειρο του να γίνει ηθοποιός.

Play Video

Το «Playlist» αφήνει μια γλυκιά γεύση σε αυτόν τον πόλεμο που παρουσιάζει ανάμεσα σε νέους ονειροπόλους και την υπόλοιπη κοινωνία. Ξεκάθαρα βασισμένο σε πράγματα που έχουν ζήσει οι 20αρηδες (πιθανότατα και η Αντικό), ειδικά αυτοί που βλέπουν τον εαυτό τους στον χώρο της τέχνης, όταν έβγαιναν για να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και έβλεπαν μόνο εμπόδια. Με την κατάλληλη playlist όμως, μπορούν να παρθούν οι σωστές αποφάσεις.

*Το 12ο My French Film Festival στριμάρει στο Cinobo με ελληνικούς από τις 14 Ιανουαρίου ως τις 14 Φεβρουαρίου. Όλο το πρόγραμμα εδώ.

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Επιστροφή στο μέλλον: Το Cinobo ταξιδεύει στο Sci-Fi

Ταξίδια στο διάστημα, στον χρόνο και σε εικονικούς κόσμους. Φοβίες και όνειρα για το μέλλον. Γκοντάρ και σύγχρονοι geeks. Το Cinobo εξερευνά το πιο φιλόδοξο, ευρύ και μεγαλοπρεπές κινηματογραφικό είδος και κοιτά προς το άπειρο μέσα από 17 ταινίες, σε ένα πολυποίκιλο αφιέρωμα στις διαφορετικές εκφάνσεις του.

«Αγέλη Προβάτων»: τελικά είστε λύκοι ή πρόβατα;

Μια ομάδα ντόπιων και δυο ξένοι, ένα καφενείο, ένα μπαρ, ένα παρηκμασμένο μοτέλ, μερικά αυτοκίνητα και μια γερή δόση τοξικής αρρενωπότητας συνθέτουν ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ στην ελληνική επαρχία του σήμερα, κι εμείς διαβάζουμε τα λόγια του σκηνοθέτη Δημήτρη Κανελλόπουλου για την ταινία.