Journal

Mars Express: Εξωγήινοι, διαστημόπλοια και…ρομπότ

Mars Express: Εξωγήινοι, διαστημόπλοια και…ρομπότ

Ευτυχία
Ευτυχία Τερζή
Published
15 Oct 2024
Category

Τον 23ο αιώνα, τα φιλμ νουάρ διαδραματίζονται στις γήινες αποικίες στον Άρη όπου άνθρωποι και ρομπότ ξεδιπλώνουν ένα νήμα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, σε αυτό το sci-fi animation από τη Γαλλία.

1. Ένα ρομπότ δεν μπορεί να τραυματίσει έναν άνθρωπο ή, λόγω αδράνειας, να επιτρέψει ένας άνθρωπος να υποστεί σωματική βλάβη.
2. Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις εντολές των ανθρώπων, εκτός αν οι εντολές αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τον Πρώτο Νόμο.
3. Ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον η προστασία αυτή δεν έρχεται σε σύγκρουση με τον Πρώτο ή τον Δεύτερο Νόμο.
 

Το 1920, ο Τσέχος θεατρικός συγγραφέας Κάρελ Τσάπεκ θα χρησιμοποιούσε για πρώτη φορά τη λέξη «ρομπότ» (από την τσεχική λέξη robota, που σημαίνει «καταναγκαστική εργασία») για να περιγράψει τα υποδουλωμένα ανθρωποειδή του έργου του. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ, θα διατυπώσει τους παραπάνω «Τρεις Νόμους της Ρομποτικής», που έγιναν ευαγγέλιο για τους μετέπειτα συναδέλφους του και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που παρουσιάζονται τα ρομπότ στη sci-fi παράδοση μέχρι και σήμερα.

MARS EXPRESS (c) EVERYBODY ON DECK (11).webp

Με αφετηρία τους «Τρεις Νόμους», ο γάλλος σκηνοθέτης και animator, Ζερεμί Περέν, φαντάζεται μια ιστορία που διαδραματίζεται στον Άρη το 2200, στην οποία άνθρωποι και ρομπότ συνυπάρχουν στις αποικίες του φλεγόμενου πλανήτη και μια ιδιωτική ερευνήτρια παρέα με τον ανθρωποειδή συνεργάτη της, καλούνται να ξεσκεπάσουν έναν κόσμο διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος. Με λίγα λόγια, το «Mars Express» είναι ένα αγωνιώδες νεο-νουάρ, που, αντί να περιπλανιέται στους υγρούς και σκοτεινούς δρόμους των μεγαλουπόλεων, τρυπώνει στις σκιές των φουτουριστικών φαντασιώσεων για διαγαλαξιακούς εποικισμούς, ανθρώπους και μηχανές. Γιατί τον 23ο αιώνα, οι ντετέκτιβ θα εξιχνιάζουν εγκλήματα στο διάστημα.

Όπως σε κάθε επιτυχημένο sci-fi, όμως, έτσι και στο «Mars Express», το διάστημα έχει περισσότερα να μας πει για τη ζωή μας στη Γη και το μελλοντολογικό υπόβαθρο λειτουργεί ως υπογράμμιση του αληθινού παρόντος. Στην Αριανή ανθρώπινη αποικία, το χρήμα είναι ο άρχων των πάντων, η ακραία ταξική ανισότητα ενσαρκώνεται στον διαχωρισμό ανθρώπων και ρομπότ, ενώ η νέα γενιά παρουσιάζεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα ζοφερό παρόν κι ένα αβέβαιο μέλλον. Το animation είναι ιδανική φόρμα για το ξεδίπλωμα του ρεαλιστικού sci-fi σύμπαντος της ταινίας, δίνοντας απεριόριστη καλλιτεχνική ελευθερία στους δημιουργούς για να κατασκευάσουν από την αρχή έναν κόσμο τόσο μακρινό όσο και οικείο.

MARS EXPRESS (c) EVERYBODY ON DECK (8).webp

Αν είστε από εκείνους που συχνά πιάνουν τον εαυτό τους να αναζητά ένα ποιοτικό sci-fi που δεν θα κάνει εκπτώσεις ούτε στην αισθητική του αρτιότητα, ούτε στην αγνή ψυχαγωγία που εγγυάται το είδος, το «Mars Express» δεν θα σας απογοητεύσει. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο ερμηνεύουν οι φωνές των Λεά Ντρικέ («Close», «Αγαπητή Λεά») και Ματιέ Αμαλρίκ («Τα Φαντάσματα του Ισμαήλ», «Τα Χρυσά μας Χρόνια»), ενώ η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ  animation του Ανσί και ήταν υποψήφια στα Βραβεία Σεζάρ. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο; Προσδεθείτε.

0 Comments

Sort by

Related Journal posts

Journal

Here is where we note down everything worth sharing about the cinema of Cinobo, and beyond. Find all you need to know about Premieres, Collections, and Coming Soon, stay tuned with film news on weekly Frames, go behind the scenes with Extras, and explore even more in Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web