«Οι ταινίες δεν μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία και την πορεία της ιστορίας, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή του μυαλού των ανθρώπων. Οι ταινίες μάς λένε ότι ο κόσμος βρίσκεται ήδη σε μια πολύ επισφαλή κατάσταση για να προσθέσει ακόμα περισσότερο πόνο και καταστροφή». Αυτά δηλώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο μόλις πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσε μια διοργάνωση εν μέσω πανδημίας, για την εισβολή στην Ουκρανία που σοκάρει τον πλανήτη.
Μιλώντας για σοκ, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προσθέτει πως «με σοκ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους ανθρώπους της που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή από τον πόλεμο. Με βαθιά πίστη στη δύναμη της ειρήνης, τις ανθρώπινες αξίες, τον πολιτισμό και το διεθνές δίκαιο, ευχόμαστε την άμεση παύση της πολεμικής σύρραξης».
Στο μεταξύ, ομάδα διακεκριμένων σκηνοθετών από την Ουκρανία δηλώνει σε ανοιχτή επιστολή πως «Η Ρωσία ξεκίνησε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και οποιουδήποτε καταλαβαίνει ότι αύριο ο πόλεμος μπορεί να είναι στην πόρτα σας. […] Οι Ουκρανοί κινηματογραφιστές σας καλούν να μην σιωπήσετε, να μην παραμερίσετε και να [κάνετε] ορισμένες ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακτήσει την ειρήνη», όπως μεταδίδει το Flix.
Την ίδια ώρα, εν μέσω γενικότερου σοκ, μαθαίνουμε πως ο Σον Πεν βρίσκεται στην ουκρανική γη και γυρίζει ντοκιμαντέρ για την εν εξελίξει σύρραξη – από κοντά, καθώς συμβαίνουν όλα. Το Cinemagazine γράφει περισσότερα για το πρότζεκτ.
Αξίζει να διαβάσεις
Ντίνος Δημόπουλος
*To καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ «Αζόρ: Ο Κώδικας του Τραπεζίτη» στριμάρει πλέον στο Cinobo (εδώ) και στο μπλογκ διαβάζουμε για τις επιρροές του σκηνοθέτη Αντρέας Φοντάνα.
*Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση στην Εύβοια, και τη δημιουργία ενός κέντρου για το «πράσινο» σινεμά.
*Το monopoli γράφει για την κινηματογραφική διαδρομή του Ντίνου Δημόπουλου με αφορμή το αφιέρωμα Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη της Στέγης, που τιμά τις πρωταγωνίστριες της ταινίας του, «Αμόκ» (Ζέτα Αποστόλου, Φλωρέττα Ζάννα και Νίκη Τριανταφυλλίδη).
*Η Σοφία Κόκκαλη απαντά σε 16 ερωτήσεις της Athens Voice με αφορμή την κυκλοφορία του φιλμ «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου. Η μικρού μήκους συνεργασία τους, «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς», στριμάρει στο Cinobo (εδώ).
*Ενώ η Ζακλίν Λέντζου παρουσιάζει το φιλμ της μέσα από οπτικά, βιωματικά στοιχεία, στο notebook του Mubi.
«Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου
*Η Αντουανέτα Αγγελίδη αφηγείται τη ζωή και το έργο της στη LiFO, σε μια χορταστική συνέντευξη.
*Το Cinemagazine αναδημοσιεύει μια αποκλειστική συνέντευξη του Χένρι Φόντα στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, λίγο πριν τον θάνατό του.
*Το OneMan γράφει για το νέο αγωνιώδες θρίλερ του Στίβεν Σόντερμπεργκ, «KIMI», με πρωταγωνίστρια την Ζόι Κράβιτς.
*Στο Nerdcult διαβάζουμε για 7+1 ταινίες που ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
*Το parallaxi κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του Νίκου Κούνδουρου με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατό του.
*Στο αγγλόφωνο ίντερνετ, διαβάζουμε το απολαυστικό προφίλ του Φράνσις Φορντ Κόπολα στο GQ όπου μιλά για το μεγάλο έργο ζωής που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα να γυρίζει και μια συνέντευξη του σημαντικού σεναριογράφου Έρικ Ροθ στο IndieWire όπου μιλάει για το «Dune» και τις συνεργασίες με Μάρτιν Σκορσέζε και Ντενί Βιλνέβ.
Αξίζει να δεις