Με αφορμή την παγκόσμια κυκλοφορία των νέων restorations των ταινιών του, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι μίλησε στο indiewire για το θέμα, που έχει γίνει αντικείμενο διαφωνιών και συζητήσεων στους σινεφιλικούς κύκλους.
Οι ταινίες, που στην Ελλάδα κυκλοφορούν αποκλειστικά από το Cinobo, παρουσιάζουν διαφορές, άλλες στο χρώμα (όπως οι «Έκπτωτοι Άγγελοι»), άλλες σε λεπτομέρειες της αφήγησης (όπως το «Ευτυχισμένοι Μαζί»), άλλες στο κάδρο. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ο μεγάλος auteur έχει προχωρήσει σε αλλαγές στο έργο του, κάτι που είχε συμβεί στο παρελθόν και με το «Grandmaster» αλλά και με το «Ashes of Time».
Όμως εδώ πρόκειται για μια πολύ πιο ολοκληρωτική κίνηση, και προερχόμενη αποκλειστικά από τον ίδιο. Δεν προσέθεσε στοιχεία σε παρεξηγημένες ή αλλοιωμένες ταινίες, αλλά παρενέβη σε καταξιωμένα έργα του. Περισσότερα για αυτές τις νέες εκδοχές μπορείτε να διαβάσετε στο γράμμα του ίδιου, που κατέληγε πως «Προσκαλώ το κοινό να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη νέα αρχή, μια και αυτές δεν είναι οι ίδιες ταινίες, μα ούτε κι εμείς είμαστε πια το ίδιο κοινό».
Τώρα, μιλώντας στο indiewire, επεκτάθηκε πάνω σε αυτές τις σκέψεις. «Όταν μια ταινία χρειάζεται να αποκτήσει restoration, υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορούν να φτιαχτούν. Αλλιώς γιατί να ασχοληθείς με το restoration εξαρχής;» Ο Γουόνγκ ανέφερε πως τον «απασχολούσαν τα όρια του πόσα πρέπει να φτιαχτούν σε κάθε φιλμ χωρίς να πληγωθεί. Αλλά τα όρια, όπως κι η ομορφιά, είναι ένας σχετικός όρος – βρίσκεται στα μάτια αυτού που την βλέπει».
Εξηγεί πως μεγάλο μέρος της αγάπης του κοινού συνδέεται με την μνήμη όσο και με τα ίδια τα φιλμ, πως αυτό που αγκάλιασε μέρος του κόσμου δεν ήταν (μόνο) οι ταινίες αλλά «η εμπειρία της παρακολούθησης. Με κάνει περήφανο να ξέρω πως κάποιες από τις ταινίες μου ζουν στις αναμνήσεις του κόσμου. Ωστόσο ζουν επίσης και στο δικό μου κεφάλι. Θυμάμαι ακόμα ζωντανά πώς έμοιαζαν κι έχω την τάση να τα φτιάξω όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική πραγματοποίηση».
«Ο Βιμ Βέντερς κάποτε είπε πως οι ταινίες του ήταν προσωπικές, αλλά ποτέ ιδιωτικές», θυμάται ο Γουόνγκ Καρ Γουάι. «Αυτό μου ακούγεται σωστό». Καταλήγοντας πως «το νόημα του restoration μας δεν είναι να αντιμετωπίσουμε ή να λύσουμε προβλήματα, αλλά το να κρατήσουμε ζωηρό και υγιές το δέντρο που φυλάει αυτούς του ψιθύρους».
Τα restorations των ‘90s αριστουργημάτων του Γουόνγκ Καρ Γουάι («Chungking Express», «Έκπτωτοι Άγγελοι», «Ευτυχισμένοι Μαζί») είναι διαθέσιμα για streaming αποκλειστικά στο Cinobo. Η «Ερωτική Επιθυμία» και το «2046» έρχονται το καλοκαίρι.
Αξίζει να διαβάσεις
*Στο blog του Cinobo γράφουμε για το Χονγκ Κονγκ του «Chungking Express» και για τα νέον φώτα του «Έκπτωτοι Άγγελοι».
*Με αφορμή τα γενέθλια του Μίκαελ Χάνεκε, το Cinemagazine επαναδημοσιεύει μια παλιότερη συνέντευξη του μεγάλου auteur στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ. Τρεις ταινίες του Χάνεκε είναι διαθέσιμες για streaming στο Cinobo.
*Η Athens Voice θυμάται τη διαχρονική «Λευκή Κορδέλα» με την ίδια αφορμή.
*Η LiFO κοιτάζει διεξοδικά το πολυαναμενόμενο ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ για το «West Side Story» βάσει των όσων γνωρίζουμε ήδη.
*Στην Εφημερίδα των Συντακτών διαβάζουμε για το πώς αναμένεται να διεξαχθεί η φετινή οσκαρική τελετή.
*Τρεις μεγάλες απώλειες για το χώρο του σινεμά αυτές τις μέρες. Το Βήμα αποχαιρετά τον Μπερτράν Ταβερνιέ, στο Cinemagazine διαβάζουμε για την καριέρα του Τζορτζ Σιγκάλ του «American Split», ενώ ο Μιτς Χέργουιτς του «Arrested Development» αποχαιρετά την σπουδαία Τζέσικα Γουόλτερ.
*Η Popaganda μεταφέρει εντυπώσεις από 5 ταινίες που ξεχώρισαν στο φετινό Φεστιβάλ SXSW.
Αξίζει να δεις
Μια συλλογή από τις πολύ σύντομες στιγμές του νέου φιλμ του Κλιντ Ίστγουντ, «Cry Macho», που αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ «Extrerminate all the Brutes» του Ραούλ Πεκ που έρχεται στο HBO Max και θα εξετάζει την Ευρωπαϊκή αποικιοκρατία. Το σπουδαίο ντοκιμαντέρ «Δεν Είμαι ο Νέγρος Σου» του Ραούλ Πεκ είναι διαθέσιμο για streaming στο Cinobo.
Ώρα για ταινία