Journal

«Years and Years»: Και θα ζήσουν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα (;)

«Years and Years»: Και θα ζήσουν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα (;)

Τάσος
Τάσος Μελεμενίδης
Published
23 Sept 2024
Category

Το Cinobo παρουσιάζει τη σειρά του Ράσελ Τ. Ντειβις που γυρίστηκε το 2019 και φαντάζεται το μέλλον ως το 2034, χωρίς να έχει πέσει πολύ έξω ως τώρα. 


Τον κορμό του concept του Years and Years τον έχουμε δει πάρα πολλές φορές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Με βάση μια ομάδα ανθρώπων (στην προκειμένη μια οικογένεια) χαρτογραφείται μια ολόκληρη εποχή, που πλέον έχει περάσει και μπορούμε κι εμείς να την αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα ή με νοσταλγία αν τη ζήσαμε κι εμείς. Ο πολυπράγμων και πολυγραφότατος Ράσελ Τ. Ντέιβις (υπεύθυνος μεταξύ άλλων για το revival του Doctor Who και των σειρών Queer as Folk και It’s a Sin) πήρε αυτό τον κορμό κάνοντας μια μικρή αλλά και τόσο σημαντική αλλαγή, την τοποθέτηση της αρχής στο σήμερα και της εξέλιξης στο μέλλον. Κοινώς, έφτιαξε ένα period drama, μόνο που το period είναι το κοντινό μέλλον.

Με αυτή την σύμβαση ως οδηγό, παρότι δεν φοβάται να κάνει προβλέψεις για τον κόσμο του 2030, η σειρά του μοιάζει περισσότερο με κοινωνική παρατήρηση παρά με sci-fi drama, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις που βλέπουμε χρησιμοποιούνται ώστε να δούμε την επιρροή τους σε μια συγκεκριμένη οικογένεια από το Μάντσεστερ. Τέσσερα ενήλικα αδέρφια, με πολλά και διαφορετικά όνειρα και ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς που κορυφώνονται όταν βρίσκονται κάποιες φορές τον χρόνο στο σπίτι της γιαγιάς τους, βιώνουν επιτυχίες και αποτυχίες, θριάμβους και δράματα, οικονομικές κρίσεις, δικτατορίες και φυσικές καταστροφές, διατηρώντας όμως την ελπίδα όπως μάλλον θα έκανε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων σε οποιαδήποτε στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας.

4096x2588_Y_Y_09_20240903095741973.webp

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό με το Years and Years είναι πως το βλέπεις στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει και αντιλαμβάνεσαι ότι ήδη έχει προβλέψει πολλά. Όσα βλέπουμε στη σειρά, συμβαίνουν στο χρονικό διάστημα 2019-2034, εμείς βρισκόμαστε στο 2024 και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πως αν μια σειρά τα έχει καταφέρει στις προβλέψεις ως τώρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τα καταφέρει και στις υπόλοιπες. Ανήκει ο Ντέιβις σε κάποιο κρυφό κλαμπ που σχεδιάζει το μέλλον όλων μας; Μάλλον όχι. Απλά η γραφή του έχει μια βαθιά μελέτη όσων συμβαίνουν στο παρόν και - όπως συχνά μας διδάσκει η σειρά - η ιστορία είναι ένας κύκλος που επαναλαμβάνουμε και πολλά που θα δούμε είναι εξελίξεις γεγονότων που συνέβησαν και στο παρελθόν αρκεί να παρακαλουθείς ψύχραιμα την επικαιρότητα.

Είναι από τις σπάνιες αυτές στιγμές της τηλεόρασης, που το μέλλον το οποίο βλέπεις μοιάζει τόσο συγγενικό με το παρόν.

Η σειρά «Years and Years» είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Comments

Sort by

Related Journal posts

Journal

Here is where we note down everything worth sharing about the cinema of Cinobo, and beyond. Find all you need to know about Premieres, Collections, and Coming Soon, stay tuned with film news on weekly Frames, go behind the scenes with Extras, and explore even more in Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web